מה פירושם של שומן חד לא רווי ושומן רב לא רווי?

דיון מתוך פורום  נטורופתיה

01/05/2002 | 05:36 | מאת: גאולה

01/05/2002 | 14:46 | מאת: רויטל ברמן

שלום גאולה, שומן זוהי מולקולה המורכבת משרשרת של פחממנים ומימנים. בשומן רווי יש קשר של 1:1 בין פחמן לפחמן לאורך כל השרשרת ובשומן לא רווי יש קשר כפול בין חלק מהפחממנים.בשומן חד לא רווי יש קשר כפול אחד וברב לא רווי יש יותר מקשר כפול אחד. ישנם כמה סוגים של שומנים רב לא רוויים, תלוי במיקומים השונים של הקשר הכפול. באומגה 3 המפורסם, למשל, יש קשר כפול בפחמן השלישי (יש במולקולה זו עוד קשרים) - מיקום פחות נפוץ לעומת הפחמן השישי והתשיעי (אומגה-6 ואומגה-9). מה שגורמים הקשרים זה לשוני ברמת המוצקות של השומן. שומן רווי יותר הוא מוצק בטמפ' חדר (כמו חמאה, שומן בשר, קוקוס ומרגרינה, למרות שמרגרינה זה סיפור אחר) ושומן לא רווי נוזלי. בין שומן חד ורב לא רווי יש גם הבדלים בנק' המסה ורתיחה, אך את זה אפשר לבחון בתנאי מעבדה ולא בעין "בלתי מזויינת". המשמעות הקלינית נובעת ממוצקות זו. גם בדם השומן הרווי יותר מוצק וסמיך, וזה גורם לשומן להידבק למשל לפנים העורקים ולגרום לטרשת עורקים לאורך השנים. ישנם עוד משמעויות שקשורות לתתי הסוגים של השומן (הסוגים השונים של השומנים הלא-רוויים מתנהגים בגוף אותו דבר. אומגה-3 הוא ההיפוך לשומן רווי מבחינת משמעויות קליניות), הקשורות לעודף דלקתיות של הגוף, לכיווצי שריר חלק (למשל כאבי מחזור בגלל כיווצי רחם), לקרישת דם ועוד. יש ?

01/05/2002 | 16:53 | מאת: גאולה

תודה רבה לך. אם הבנתי נכון אז אם יש קשר כפול אחד, אז השומן הוא חד לא רווי ואם יש יותר מאחד זה רב לא רווי. האם נכון?

02/05/2002 | 23:26 | מאת: רויטל ברמן

אני מתקנת את עצמי: כתבתי כי "הסוגים השונים של השומנים הלא-רוויים מתנהגים בגוף אותו דבר" והתכוונתי: "הסוגים השונים של השומנים הלא-רוויים אינם מתנהגים בגוף אותו דבר".

מנהלי פורום נטורופתיה