סוגי שמן שיש להיזהר מהם
דיון מתוך פורום נטורופתיה
בירחון 'מנטה' מתפרסמת כתבה מקיפה על סוגי השומן השונים ותרומתם (או אי תרומתם) לבריאות. בסעיף "ממה להיזהר" מוזכרים טחינה וגרעיני חמניות - שני מוצרי מזון בסיסיים בתפריט שלי (כמו גם בתפריט של הרבה טבעונים או שוחרי בריאות אחרים). הנימוק: "חיוני לצרוך אותם בהגבלה, מאחר שלפי המחקרים, בגלל המבנה הכימי שלהם הם נוטים להתחמצן בקלות, ולכן הם מעודדים יצירת רדיקלים חופשיים הגורמים לחמצון הכולסטרול. כמות גדולה של שומנים אלה גם מביאה ליצירה של חומרים מעודדי דלקת, הידועים כיום כאחד הגורמים הראשונים בתהליך היווצרות טרשת עורקים." אני בהלם! מה פירוש "בהגבלה"? אם הם גורמים לרדיקלים חופשיים וטרשת עורקים, הרי שגם "בהגבלה" םה מסוכנים, לא? הנה הכתבה: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3065706,00.html הנה הפיסקה הרלוונטית: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3065706,00.html#69699
אין שום בעיה או הגבלה בשמנים אלה זולת שומן טרנס . הכוונה הכללית שבתפריט המודרני צורכים כמות יחסית רבה מידי של אומגה 6 ביחס לאומגה 3 למשל . הפרש יחסים זה איננו מיטבי לבריאות האדם . אך מכאן לצאת בהצהרה כי שמנים אלו מזיקים , הדרך ארוכה.
תודה.
שלום רננה, אכן נכון , כי רוב האומגה 6 שאנחנו צורכים היא מחומצנת , כפי שצויין בכתבה , בגלל המבנה הכימי יש לה נטייה להתחמצן מהר וכמו כן בתזונת השפע המערבי יש נטייה לצרוך יותר מדי ממנה ביחס לצריכתה של אומגה 3 (יחס של 1:30 לטובתה של האומגה 6 ). לכן ההמלצה היא לשמור על היחסים בין אומגה 3 לאומגה 6 , לצרוך יותר אומגה 3 ולהמעיט בצריכתה של אומגה 6 .