כאב בחלק האחורי של עקב ימין

דיון מתוך פורום  אורתופדיה

16/09/2002 | 17:22 | מאת: הרץ המקרטע

אני בן 46 , יוצא לטרקים מידי בוקר מזה 32 חודשים , תחילה בהליכה , אחרי שנה וחצי התחלתי לשלב ריצה , ובשנה האחרונה אני רץ טרק של 8 ק"מ , בקצב הולך וגובר. אני שומר על הדרגתיות בכל הרמות , וכל טרק מתחיל בריצה איטית , והקצב הולך ומתגבר מסיבוב לסיבוב , עד לקצב מירבי בפיניש . הריצה היא על כביש . אני מקפיד על תרגילי בטן וגב ועל מתיחות שרירי הרגליים לפני כל טרק , ועל הליכה רגועה לאחריו. קניתי לפני כשנה נעלי ריצה לא רעות , שכבר עברתי בהן למעלה מ- 2,600 ק"מ ריצה . אני כחוש מאוד (אינדקס מסת גוף - 19.2) , שרירי ובריא . היו פה ושם מחושים קלים בברכיים שחלפו , היו מחושים קלים בגיד האכילס של רגל ימין שחלפו , היו מחושים קלים בחלק העליון של כף רגל ימין שחלפו . מעולם לא היתה לי התכווצות שרירים . הנחתי שאני רץ ומתחמם נכון ויש לי נעליים מתאימות , וכך אני נמנע מפציעות . לפני כמה שבועות התחילו מחושים קלים בחלק האחורי של עקב ימין (אפרט להלן) , שהתגברו , עד שלפני 4 שבועות התחלתי לקרטע בחלק הראשון של הטרק (כ- 2 ק"מ ראשונים) בשל הכאב שם , שהיה אמנם נסבל , אך מציק למדי , ובהמשך הטרק הפך עמום יותר ולמין רגישות קלה . כזה המצב עד היום , למרות שהתחלתי לשים בטרקים מידרס עקב (קניתי הכי פשוט , ב- 15 ש"ח , ולא את אלה מסיליקון ב- 200 ש"ח) וגרב אלסטית , ודי קיבעתי את כף רגל ימין ברכיסת שרוכים הדוקה . מידי כמה ימים שמתי קומפרסים קרים או טבלתי את כף רגל ימין באמבטיה חמה , אך לא בעקביות . האטתי את קצב הריצה במידה מסויימת (נניח , במקום לרוץ ב- 35 דק' אני רץ ב- 36 - 37 דק') , אך לא הפסקתי לרוץ . בשאר היום אני נועל סנדלים נוחים בלבד (הנעליים שאני נועל לעבודה מידי יום , שקניתי לפני כחצי שנה , לחצו לי בדיוק במקום שהתפתח הכאב , ולא אתפלא אם מהן בכלל התפתחה דלקת שם) אני הולך מאוד לאט ומאוד קל על כף הרגל הימנית ודי סוחב את הרגל , אם כי בימים האחרונים , אחרי הליכה קצרה , אני מצליח ללכת די שוטף וללא כאב מציק מידי. נראה לי שיש הטבה ושהשיא מאחורי , אך הכאב טרם עבר . חשוב לי לא להפסיק לרוץ , אך כמובן שאינני רוצה לגרום לעצמי נזק . ביקשתי מהרופאה הכללית שתפנה אותי לצילום , והיא המליצה על מיפוי עצמות רדיואקטיבי , שאמור לתת תמונה לא רק של העצמות (כמו ברנטגן) ולא רק של הרקמות הרכות (כמו באולטרא סאונד) אלא של שניהם . הפענוח של הרופא היה : "הדגשה בריכוז החומר בעקב של שתי כפות הרגליים , במיוחד ימין . יכול להתאים לתהליך דלקתי . הדגשה קלה בריכוז בקרסול שמאל . הדגשה קלה מאוד ... באצבע ראשונה ...ובאצבע חמישית בכף רגל ימין. יכול להתאים למצב אחרי טראומה או תהליך דלקתי." אינני יכול לזכור ארוע טראומטי , מלבד הכאב שחשתי באותו מקום מלחיצה של הנעליים החדשות . הצילומים שצורפו נראים לי מאכזבים : קטנים ומטושטשים ואינני סבור , למרות שאני בור ברפואה , שניתן לבסס עליהם אבחנה מדויקת לפחות באזור העקב והקרסול . במנח הצד נראה לי שהרופא התבלבל בזיהוי רגל ימין (לפי מה שסימן על הצילום) . המיקום המדוייק של הכאב : אין רגישות למגע בקרסול , או בחלק התחתון של כף הרגל , אין רגישות בגיד האכילס , הרגישות היא (אני משווה לאיור של כף הרגל) בחלק האחורי של העצם הגדולה , אולי יש שם קצה של גידים (לפי האיור) אך אינני חש בהם , מתחיל 3 ס"מ מתחתית הכף הרגל ונגמר 2 ס"מ מעליו , מעט שמאלה מגיד האכילס , קטע בגודל מטבע של 5 ש"ח , יש מעט נפיחות ואדמומיות , כעת צריך ללחוץ די חזק כדי לייצר כאב די נסבל , אבל כשאני משלים פסיעה והמשקל עובר לכרית כף הרגל , אני מרגיש את הכאב (די נסבל) . ברגל שמאל אינני מרגיש כל כאב או רגישות , וגם לא בחלקים אחרים של כף רגל ימין שבהן נצפה ריכוז חומר במיפוי העצמות . שאלותי הן : 1. האם האפשרות שהדלקת התחילה להתפתח מלחץ מלפני חצי שנה של נעליים חדשות , סבירה ? 2. מה דעתך על יעילות מיפוי עצמות בבדיקה שנעשתה לי ? 3. האם אני יכול להיות רגוע שאין סדק בעצם ? 4. האם התהליך הדלקתי בשלבי דעיכה ? 5. האם אוכל להמשיך לנהוג כפי שנהגתי בשבועות האחרונים , עד שהדלקת תעבור לגמרי ? אינני מעונין להפסיק לרוץ , אלא אם אין ברירה . מעדיף החלמה יותר איטית , אך לא להפסיק. 6. האם אמבטיות חמות או קומפרסים קרים או שניהם ? מתי ? האם מיד אחרי הריצה או בלילה? 7. האם יש צורך במישחה כלשהי ? אני מקווה שכדורים או זריקות מיותרים . 8. האם תנועתיות עדינה וסיבובים ומתיחות של כף הרגל ושל מפרק הקרסול , מתיחת וחימום שרירי הירך והשוק בהזדמנויות שונות במהלך היום , טובים להחלמה ? 9. האם הפסקת הכאב פרושה סיום הדלקת ? 10. כשיפסיק הכאב , האם ישאר איזה נזק לא-הפיך לכף הרגל או רגישות יתר בעתיד ? 11. כיצד להתייחס למימצאים של מיפוי העצמות בנוגע לאצבעות כף רגל ימין , ולכף רגל שמאל , שבהם אינני מרגיש מחוש כלשהו ? 12. מלבד מה שאני כבר עושה , האם יש לך איזה עצות בשבילי כדי שלא אפצע בעתיד (בהנחה שאמשיך לרוץ מידי בוקר 8 ק"מ על כבישים) ? בתודה מראש על תשומת הלב והייעוץ , הרץ המקרטע

יש כמה אפשרויות להסביר את מחושיך: דלקת של גיד אכילס באזור האחיזה שלו, שבר מאמץ של עצם העקב, דלקת של חיתולית השעל (PLANTAR FASCIITIS ) , בורסיטיס של עצם העקב , חבטה של כרית השומן בעקב . כיון שכך יש לצמצם את האפשרויות והדרך לעשות זאת היא קודם כל בדיקה טובה. זו חשובה ממיפוי או צילום. לשם כך עליך לפנות לאורתופד. מיפוי עצמות הנה בדיקה שנותנת מידע על תהליכיבניית עצם בעצם כמובן . העצם מגיבה לגרויים שונים כמו שבר, גידול או דלקת בבניה מואצת של עצם חדשה מה שיתן אותותיו בבדיקה. רק לאחר שתקבע אבחנה ניתן יהיה לענות על שאלותיך שנה טובה וגח"ט

מנהל פורום אורתופדיה