פורום תזונה קלינית
שלום רב , אבקש לקבל מידע קונקרטי ככל הניתן( שם מוצר\ים ) של מזונות רפואיים להורדת אמוניה ( במקרה של אבא שלי על רקע אנצפלופטיה כבדית ). הבנתי שמוצרים מסוג זה מסובסדים על ידי קופות החולים. בנוסף המלצות תזונה רגילה למקרה זה. תודה .
שלום משה, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי. המוצר הקיים אינו קיים בארץ. ישנן דרכים אחרות להעשרה עם המגבלה החלבונית הקיימת. עליכם לפנות לדיאטנית לייעוץ אישי. רצוי במסגרת מרפאת כבד בבית החולים הקרוב למקום מגוריכם. בברכה,דנה
שלום רב ... שמי אסראר אני בת 26 , רווקה , אני בחורה שלא אוכלת בשר בכלל , אני אוכלת ירקות והרבה עוף , בחיים לא אכלתי דגים או בשר בקר או כבש , גם לא ניסיתי כי אני לא אוהבת .עשיתי בדיקות דם ויצא לי פירטין - 8 , ואירון יצא לי 43 , ויטמין b12 יצא לי pmol/l 266 ופוליק אסיד יצא לי 6.8 nmol/l .יש לי נשירת שיער והייתי אצל רופאה מומחית למחלות שיער ,והמליצה לי על כדורי ברזל בשם אקטיפירין .השאלה שלי היא כנ"ל ? האם הכדורים האלה טובים ולא מזיקים לגוף ? והשאלה השנייה ..לפי מה שתארתי לעיל מה הסיבות שיש לי חוסר ברזל בגוף וממה זה נגרם ? יש לציין שאני לא נשואה ולא בהיריון ... תודה רבה אשמח אם אקבל תשובה בהקדם האפשרי ... בכבוד רב :אסראר
שלום אסראר, ראשית, כמה המוגלובין שלך. יש לך ככל הנראה חסר בברזל, וזה יכול לנבוע מתזונה, ספיגה ירודה או כל בעיה אחרת. מומלץ וכדאי לקחת תוסף ברזל, זה לא מזיק, רק עלול לגרום לתופעות במערכת העיכול. בברכה,דנה
מהם כמויות החומצה האוקסלית בקטניות, עדשים מש ופול? כוונתי לכמויות במצבם היבש.
שלום גיל, באתר זה תוכל למצוא את כל התשובות : http://lowoxalate.info/recipes.html בברכה,דנה
יש לי ילד בן 5 שסובל מחולשה של כל השרירים בגוף. ההתפתחות הפיזית שלו היתה איטית יותר והיום הוא מקבל פיזיוטרפיה ומתפקד פיזית כמו ילד בן 3 לשם ההשוואה. הוא גם לא אכלן גדול של מוצרי בשר. רציתי לדעת האם אפשר לתת לו muscle milk? בעיקרון זהו מוצר למבוגרים, אבל אם אין סכנה בכך, אולי זה יוכל לעזור להתפתחות מהירה של השרירים החלשים שלו?
יעל שלום! אני מתרשמת שיש חשיבות גדולה להבנת מצבו הבריאותי של בנך לפני שממליצים על טיפול תזונתי כלשהו. הפורום שלנו לא יכול לתת מענה מסוג זה. אנא פני לייעוץ דיאטנית ילדים דרך קופת החולים או דרך התפתחות הילד. בברכה, נועה
שלום אימי בת 81 ומאד רזה (44 קילו בעצת הדיאטנית והנפרולוגית שלה (יש לה אי ספיקת כליות שקרובה לסופנית ) נאמר לה שתתחיל לאכול מאכלים משמינים( כגון חמאה גבינת קצ'קבל ) אך בבדיקות הדם האחרונות נתגלו אצלה כולסטרול גבוה שעלה : כולסטרול 224.8 טריגליצרידים 92 כולסטרולhdl 73 כולסטרול ldl 133.6 Non hdl כולסטרול 152 האם ישנם מאכלים משמינים שאינם מעלים את רמת הכולסטרול ואינם מזיקים לכליות ? ואם כן מהם ? אילו מאכלים מורידים את הכולסטרול ?(מלבד טחינה וגרגרי צ'יה שהוספתי לתפריטה) האם ידוע לכם על תוסף צמחי ( צמחי מרפא ווכו ) או כל תוסף מכל סוג שהוא שמוריד את רמת הכולסטרול ?
שלום אדי, אין להתייחס לכולסטרול שלה בשלב זה, לא רלוונטי בכלל. הבעיה בהמלצות, לפחות בחלקן, שיש לקחת בחשבון תכולת חלבון ונתרן, כמו גם זרחן ואשלגן. אין צורך להוריד לה את הכולסטרול, בכלל. אסור צמחים במחלות כליה. חזור לדיאטנית לייעוץ נוסף, יש עוד דרכים להעשרה קלורית. בברכה,דנה
שלום, רציתי בבקשה לשאול אם אנשים שנוטלים קומדין יכולים לאכול ירקות ירוקים- למשל, פעמיים בשבוע, מבלי שייצאו מאיזון, או שרצוי שיאכלו אותם כל יום כדי שלא יהיו שינויים וקפיצות ברמת דילול הדם? לא ניתן לדעת לפי בדיקת דם שבועית אם הם היו מאוזנים כל השבוע, אז מה בדרך כלל ההמלצה לחולים כאלה? תודה מראש.
שלום טלי, בעיקרון עדיף אכילה קבועה ולא קפיצות. אם לא אכלת עד עכשיו, ופתאום תתחילי ייתכן ותצאי מאיזון. לרוב בדיקה שבועית משקפת דיו. בברכה,דנה
שלום. כיצד מומלץ לאכול תרד ומנגולד , חיים או מבושלים ? יש אומרים כי כאשר הם חיים החומצה האוקסלית עלולה לגרום לאבנים בכליות ויש אומרים כי דווקא הבישול מגביר את זמינות החומצה במזון וזה פחות מומלץ . מה נכון והאם ניתן לשלבם עם מקורות אחרים לסידן / ברזל באותה ארוחה ללא חשש? לתשובתך אודה אבי.
שלום אבי, זה לא כל כך משנה, זה בעיקר עניין כמותי ונטיה. חשוב להקפיד לשתות הרבה. לא צריך לאכול כל יום ובכמויות גדולות. חומצה אוקסלית תעכב ספיגה בכל מקרה. בברכה,דנה
שלום אשמח להבהרה מהו בדיוק MSM ואיך הוא עוזר גם למפרקים (כמו שיש במגהגלופלקס) וגם לחיזור השיער והציפורניים. תודה!
שלום אפי, מדובר בתוסף מזון על בסיס תרכובת גופריתית. כל התהתוויות שנויות מאוד במחלקות, ואין המלצה על נטילת תוסף זה כחלק מתזונה מאוזנת.לפרטים נוספים, פני לרוקח. בברכה,דנה
הבת שלי בת תשע כמה היא אמורה לשקול
ליבי שלום! טווח משקל תקין לגיל מתייחס באופן פורפורציוני לגובה. בברכה, נועה
שלום שמי ירדן,ואני רוצה לדעת קצת יותר על אבקת חלבון אני מתאמן במכון כושר כשנה ורוצה להתחיל לשלב אבקת חלבון כחלק מהתזונה היומית אך מפחד מההשלכות אשמח לשמוע ולהחכים ירדן
שלום ירדן, אין השלכות מיוחדות, זה עניין כמותי. אפשר לשלב חלבון בתפריט מהמזון ולא מאבקות. פנה לדיאטנית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
הי, אני ספורטאי, מתאמן כל יום - שחיה, רכיבה, ריצה. ארוחת הבוקר שלי (בשלוש שנים האחרונות) מורכבת מהפרטים הבאים - כף זרעי פשתן שאני טוחן במקום במטחנה חשמלית (הזרעים מוחזקים במקרר) כף זרעי שומשום שאני טוחן במקום יחד עם הפשתן. כפית זרעי ציה שקדים, חופן אגוזי מלך, כף גרעיני חמניה, 2 אגוזי ברזיל (את כולם משרה במים לילה לפני) גרעיני דלעת כף אוכמניות וצימוקים ככף אחת מעורבבת (בערך חצי כף כל אחד). כפית שמן המפ. מעט אבקת קינמון לטעם (ולבריאות :]) לכל האמור מוסיף חלב שקדים של אלטק ולפעמים גם יוגורט יופלה במתיקות עדינה. כל כמה ימים אני מכין שיק בבוקר של פטרוזיליה, בזיליקום, בננה ותמר ומוסיף את כל האמור לשייק. מוסיף גם מעט שמן זית לקליטה טובה יותר... מה דעתכן? להוסיף משהו? להוריד? להוסיף רכיב שישפר קליטת הוויטמינים בגוף? האם יש רכיב הפוגע בקליטת הוויטמינים מהרכיבים שציינתי? אני טריאתלט, מתאמן כל יום מספר רב של שעות ואת ארוחת הבוקר המורכבת לקטתי מהלך הזמן מאינספור אתרים והמלצות...
שלום, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי, ועל כן איני מחווה דעה על תפריט. יש לבחון כל מקרה לגופו. פנה לדיאטנית לייעוץ אישי. בברכה,דנה
בהמשך לתשובה לענין שתיית מי סודה אני מתכוונת לשתייה מבקבוקים כמו טמפו סודה ללא תוספת השאלה שלי היא אם זה מזיק? ואם זה יכול להזיק בספיגת הסידן? ענת
שלום ענת, לא ככל הידוע לי. בברכה,דנה
שלום לך דנה, האם השמועה שהממתיקים המלאכותיים מגבירים את התיאבון, נכונה? מדוע? תודה
שלום ציפורה, אנחנו לא נעים על שמועות. ישנם מחקרים המראים בכל מיני אופנים, כי דווקא מאז העליה בשימוש בממתיקים מלאכותיים ישנה עליה בהשמנה. מחקרים , בעיקר בבעלי חיים, טוענים שעצם תחושת הרמיה של המוח על כך שקבלנו מתוק ללא מתן קלוריות מקביל וגםר לנו לצוך יותר קלוריות ממקורות אחרים, ככל הנראה בעיקר שומן. אין לכך הוכחה ניצחת וחותכת, אך ישנם רמזים. בברכה,דנה
שלום רב, מה בין חלב עזים לחלב פרה? האם קל יותר לעיכול? אם כן מדוע? האם יש בו פחות כולסטרול?חומצות שומן שונות? אודה על תשובתך קראתי על כך ולא ברור לי תודה נילי
שלום נילי, ראי כתבה מפורטת בנושא של לימור בן חיים, דיאטנית מובילה בארץ. http://www.clalit.co.il/HE-IL/Family/nutrition_and_diet/eating_right/articles/milkgoat בברכה,דנה
שלום האם שתיית מי-סודה טבעי יכול להזיק? האם יכול להזיק בספיגת סידן? ענת
שלום ענת, לא ירדתי לסוף שאלתך- מה הכוונה מי סודה טבעי, יש לא טבעי? בברכה,דנה
האם שעושים פעילות גופנית זה שורף סוכר ומוריד את הסוכר בדם
שלום רחל, בזמן פעילות גופנית, בעיקר אירובית, יש ניצול אנרגיה זמינה, בעיקר פחמימות, אך גם חלבונים ומעט שומנים, לכן זה בהחלט עוזר באיזון הסוכר. לפעילות גופנית השפעה בזמן הפעילות גם מתמשכת ולאורך זמן, בעיקר בעזרת העלאת קצב חילוף החומרים ובנית מסת שריר שמנצלת גלוקוז בצורה יעילה יותר בעזרת אינסולין . בברכה,דנה
האם שתיה מרובה של חלב מעלה את הסוכר בדם
שלום רחל, בחלב יש סוכרי חלב, ושתיה בכמויות גדולות בהחלט יכולה לגרום לעליה ברמות הסוכר. בברכה,דנה
מהי הכמות המומלצת לצריכה של ויטמין B12 לגברים בגילאי 30-35? (שמתי לב לכך שזה מוצע בכמויות של 1000 מק"ג \ 2000 מק"ג). תודה.
שלום מידן, ההמלצה לגברים מעל גיל 14 היא 2.4 מק"ג ליממה. המינונים בכדורים גבוהים בהרבה בהנחה שהספיגה אינה אידיאלית ולמלא מאגרים חסרים. אין סכנה במינון, שכו עודפים יוצאים בשתן. בברכה,דנה
אני מחליפה פילטר בריטה אחת לחודש ומנקה את הקנקן במים וסבון. ובכל זאת מדי פעם מצטבר עובש (ירוקת) בקנקן. אני מחליפה את הקנקן אחת לשנה-שנתיים ואף ניסיתי לנקות אותו עם חומץ / מיץ לימון ובכל זאת מדי פעם השכבה הירוקה חוזרת. האם שתיית המים עם הירוקת מסוכנת? (כמובן שאני לא שותה מהמים כשאני מבחינה בירוקת, אבל לעיתים לוקח לה זמן להצטבר ולכן אני חוששת משתייתה כשהיא עדין לא נראית לעין). בתודה מראש, זהר
שלום זהר, איני מומחית לסניטציה של מים, אבל אין סיבה לשתות דרך פחלטר כזה. מי ברז נחשבים לבטוחים, ואפשר להרתיח במקום, במקרה של חשש לזיהום. בברכה,דנה
שלום, אני בת 32, במשקל תקין, בריאה (למעט מחסור קל בברזל בעקבות מעבר לתזונה צמחונית), אבל יש תופעה שקורת לי מדי פעם שלא נראית לי תקינה: לעיתים כאשר אני מושכת רעב יותר מדי זמן (למשל אם אני עסוקה בעבודה) אני מתחילה לרעוד, בייחוד בידיים, והרעד עובר אחרי שאני אוכלת. חשבתי שזה קורה לכולם, אך הסתבר לי שלא. שמתי לב שזה קורה בעיקר כשבארוחה שלפני כן אכלתי פחמימות פשוטות. הבנתי שרעד כזה הוא תסמין של היפוגליקמיה. האם זה יכול להעיד על התחלה של סכרת סוג 2? (רמות הגלוקוז בדם שלי תקינות 89 mg/dl בבדיקת דם סטנדרטית). האם כדאי לי לעשות בדיקות יותר מעמיקות? בתודה מראש, זהר
שלום זהר, בהחלט יכול להיות שאת סובלת ממה שנקרא : היפוגלקמיה ריאקטיבית. אפשר לבדוק זאת בקלות ע"י העמסת סוכר. אין הכוחה כי זה מעלה שכיחות סוכרת, אבל כדאי לבדוק ולטפל תזונתית בהתאם ע"י המנעות מסוכרים פשוטים ואכילת ארוחות קטנות עם פחמימות מורכבות במהלך היום. פני לרופא להמשך ייעוץ. בברכה,דנה
האם נטילת כדורי מגנזיום ביחד עם סידן פוגעות ביעילות של אחד מהם? והאם כך גם כאשר אוכלים מזון עם סידן ועם מגנזיום?
שלום אפרת, הבעיה בעיקר עם ברזל, מגנזיום פחות בעייתי. אפשר להפריד בתוספים, במזון זה בלתי אפשרי ולא מומלץ. בברכה,דנה
אכלתי היום 3 פרוסות של לחם קל מקמח מלא עם דגנים ובעל תאריך תקין. אחריהארוחה הבחנתי שיש על חלק מהפרוסות נקודות עובש ירוקות ופלומה. האם זה מסוכן?? דורש טיפול???אני מנסה להיכנס להריון, האם זה פוגם איכשהוא??? מדביק בפטרייה?
שלום, הכל בסדר, את יכולה להיות רגועה. בברכה,דנה
האם כאשר אני אכניס תכולות של קופסאות שימורים שונות לתוך מים למשך שעה למשל, ואחר כך אסנן את המים, זה יפחית את כמות הנתרן שיש במזון בחומוס או באפונה או בתירס או בזיתים או במלפפונים חמוצים או בדגים או אפילו דג כבוש שהוא מלוח מאוד וכו'? למשל אם בקופסת שימורים של חומוס כתוב 400 מ"ג נתרן ואני אכניס למים נקיים רק את החומוס ללא המים שבקופסה, כמה נתרן ישאר בחומוס? זה לצורך הורדת לחץ דם גבוה. תודה.
שלום עדי, ההשריה בהחלו תוריד תכולת נתרן. ככל שתשרי יותר ותשטפי יותר, אז יותר נתרן יצא. יחד עם זאת, גם רכיבים אחרים מסיסי מים יצאו, אז קחי בחשבון שאת מקבלת מזון דל יותר גם באשלגן, זרחן, מגנזיום או כל מינרל או ויטמין מסיס מים אחר. לכן עדיף מראש לא לצרוך מזונות אלו. בברכה,דנה
כמה נתרן יש ב- 100 מלח לימון?
שלום עדי, התבלין מלח לימון זה למעשה חומצה ציטרית/חומצת לימון גבישית. אין בה נתרן.אך בכל מקרה מומלץ לצרוך בהגבלה בשל חשש לרעילות. בברכה,דנה
האם חצי כפית מלח לימון בשליש כוס טחינה שאותה אערבב עם מים ומיץ לימון זה תואם את ההגבלה הרצויה, מחשש להרעלה? תודה
אני מוסיפה סובין חיטה ליוגורת ל חצי גביה 2 כפיות האם אני יכולה להוסיף גם כפית ציה
שלום, את יכולה להוסיף מה שאת רוצה וחושבת שמתאים לך.השאלה האם זה מוסיף לך משהו- חוץ מסיבים תזונתיים, כנראה לא הרבה. אך גם זה חשוב. בברכה,דנה
קניתי נבט חיטה לאפיה ,אך אני רוצה להוסיף גם ליוגורת האם אפשר להוסיף ליוגורת ? מה כמות המותרת ?
שלום, אין המלצות בנושא. בברכה,דנה
היי, יש לי תינוק בן 9 חודשים ורציתי לדעת. אני משרה שקדים במי ברז לילה שלם בבוקר מקלפת אותם וטוחנת במעבד מזון ומגישה לו עם פירות גם אגוזי מלך מקלפת וטוחנת במעבד מזון. אני שוהה בחו"ל ואין לנו שקדייה לתינוקות כמו בארץ חוץ מזה מעדיפה טבעי :-) את השקדים והאגוזים אני שומרת בקופסה סגורה במקרר שאלתי היא: כמה זמן אני יכולה לשמור במקרר שלא יתקלקל וכמה זמן מהטחינה נשארים הויטמינים?? תודה רבה
שלום ענבל, בשל תכולת שומן גבוהה יש סכנת עיפוש מהירה. לא יותר מ- 3-4 ימים לכל היותר. תכיני בכמויות קטנות. הבעיה שאנחנו לא רואים אבל תהליך החמצון הינו מהיר מאוד. בברכה,דנה
שלום רב, מזה כשבעה חודשים אני בדיאטה: אוכלת אך ורק ירקות חיים וחלבונים ללא הגבלה: ביצים, בשר ודגים. מוצרי חלב עם הגבלה: מעט מאד. האם תזונה מעין זו לאורך זמן עלולה לגרום לעומס ונזק לכליות?
שלום עמנואלה, זה תלוי בכמות החלבון הכללית שנאכלת ביום. זה יכול להשפיע גם על מאזן חומצה בסיס, בריאות העצם וחסרים של ויטמיני B. בברכה,דנה
שלום, במשך השנה האחרונה יש לי כאבים ממוקדים בצד השמאלי של הבטן האמצעית. בבדיקת גסטרוסקופיה נלקחה ביופסיה ונראתה דלקת כרונית בקיבה על רקע הליקובקטר וכן דלקת בושת. שאלות: 1. האם ניתן להירפא מהדלקת בקיבה או שאפשר רק להרגיע את הסימפטומים? 2. לא מטופלת בסותרי חומצה ( טופלתי רק 3 חודשים והרופא אמר שאפשר להפסיק) האם עליי לדרוש זאת? 3. בבדיקת נשיפה ללקטוז נראתה רגישות. מהי התזונה שיכולה להתאים לי? תודה
שלום הילה, 1. ברגע שקבלת טיפול בחיידק הקיבה מתרפאת. אם הסימפטומים ממשיכים, סימן שלא החלמת לגמרי. הורדת שומן בתפריט, עישון, קפאין, מזון מתובל מאוד והרגלי אכילה נכונים, של ארוחות קטנות וצפופות ולא ארוחות גדולות יכולה לשפר את המצב. 2. לא. 3. אם את רגישה עליך להוריד מזונות עשירים בלקטוז-חלק ממוצרי החלב. פני לדיאטנית לייעוץ פרטני. בברכה,דנה
ברצוני לדעת האם מושג זה הוא בעל חשיבות רבה לבריאות ואיזון הסוכר כמו האינדקס הגליקמי ומה ניתן לומר על מוצרים בעלי אינדקס גליקמי נמוך אך עם אינדקס אינסוליני גבוה כמו מוצרי חלב? האם אלה לא גורמים להצפה של גלוקוז את זרם הדם עקב הפרשה מהירה של הורמון האינסולין לאחר אכילתם? האם גם דגים בשר ועוף נכללים בקבוצת המזונות עם אינדקס אינסוליני גבוה? תודה מראש אסף.
שלום אסף, כל האינדקסים הנ"ל הינם מאוד בעייתים, שכן נבחנים פר מזון אחד בלבד, ולא כמכלול של ארוחה וכמובן השפעתם שונה מאוד על בני אדם מבחינת עלית סוכר ואינסולין, ולכן קשה לצאת במסקנות חותכות. כל מזון יכול לגרום להפרשת אינסולין, גם שומן, אבל העיקר הוא בתגובה לפחמימות, זה העומס העיקרי. כך שבשר דגים ועוף השפעתם הינה זניחה יחסית למזונות אחרים. למוצרי חלב השפעה שונה בין הסוגים, וזה תלוי כמות הפחמימות שבתוכם. בברכה,דנה
שוב שלום. שכחתי לציין שאני גם נוטלת ויטמיןd (בנוזל) עקב רמה נמוכה של הויטמין. האם ניתן ליטול את שני הויטמינים c ו d ביחד. תודה רבה.
שלום יעל, לא ידועה לי על בעיה ליטול את שניהם יחד. בברכה,דנה
שלום למנהלות הפורום. שתי שאלות בנושא ויטמין c: 1. מתי מומלץ לצרוך תוסף ויטמין c, בארוחה בשרית או חלבית. 2. האם ספיגתו של הויטמין הרגיל טובה יותר מזו של הויטמין הלא חומצי. תודה רבה, יעל.
שלום יעל, אין שום אינדקציה ליטול ויטמין C, אלא אם כן את לא אוכלת ירקות ופירות בכלל. זה לא ממש משנה הארוחה. לגבי הסוג, אין לי תשובה. בברכה,דנה
שלום ברצוני לדעת האם שתית מי סודה ולימון טרי סחוט זה בסדר לשתות על בטן ריקה בבוקר ?? תודה
שלום אילן, זה בסדר גמור. בברכה,דנה
שלום, הייתי רוצה לדעת אם צריך לאכול משהו מיוחד לפני ואחרי אימון של שעה אם אני לא רוצה להעלות מסת שריר אלא רק להוריד שומן
שלום לילי, משהו מיוחד- לא. צריך לדאוג שלגוף תהיה אנרגיה זמינה וזה תלוי סוג האימון. התייעצי עם דיאטנית במכון או באופן פרטני. בברכה,דנה
בעבר צרכתי אומגה 3 במינון מוגבר : לאחר מספר מועט של חודשים אכן חלה ירידה דרמטית בכמות הטריגליצרידים אך במקביל עלה הכולסטרול הרע וירד הכולסטרול הטוב. האם זו תופעה מוכרת? האם כדאי לי לנסות מחדש אומגה 3 אבל במינון רגיל ולא במינון המרוכז שלה? ברופא שטיפל בי (מעקב ל"ד) טען ש"הרווח יוצא בהפסד" והמליץ להפסיק, אודה לחוות דעתכם.
שלום , השאלה היא כמה עלה הרע וכמה ירד הטוב, אחוזים או מספרים. לי פחות מוכרת התופעה, אבל יש עוד הרבה גורמים שיכולים לשנות את התוצאות. יש דרכים טובות להוריד טריגלצרידים בעזרת תזונה נכונה ופעילות גופנית. פני לייעוץ אישי אצל דיאטנית. בברכה,דנה
שמתי לב שכשאני אוכלת כרובית אז כמה שעות לאחר מכן סובלת מאוד מגזים. יודעת שזו בעיה נפוצה (למרות שמאכלים אחרים שידועים כגורמי גזים הם דווקא בסדר לי - ברוקולי, קטניות). האם יש דרך למנוע או לפחות להפחית את הבעיה? מצאתי באינטרנט כל מיני פתרונות שנשמעים לא הכי מבוססים כמו שתיה של כל מיני חליטות מוזרות, האם יש משהו מדעי? מאוד אוהבת כרובית וחבל לי לוותר עליה.
שלום פזית, זה עניין של רגישות. השריה או בישול ממושך אמור להקל, אבל לא למנוע. בברכה,דנה
ואם ממשיכים לאכול באופן קבוע מערכת העיכול מתרגלת?
כמה קלוריות יש ב 100 גרם שום טרי ? אני בתהליך ירידה במשקל ורוצה לאכול אותו טיר חי בלי בישול תודה
שלום, ב- 100 גר' שום חי יש כ- 150 קק"ל. בברכה,דנה
שאלתי היא: האם העיזים מקבלים גם כן תוספת הורמונים כמו הפרה ולכן האם ניתן לפסול את חלב העיזים בגלל זה ? האם חולבים את העיזים בתקופות היריון ?
שלום מרים, אין לי תשובה בנושא. פני בשאלתך למוצעת החלב. בברכה,דנה
שלום, אני מעוניינת לשאול בנושא החלב: ישנם רופאים וחוקרים הטוענים נחרצות כי חלב מזיק לבריאות, על אחת כמה וכמה חלב הפרה בתעשיית המזון הרגילה שאינה מאפשרת תנאי מחייה סבירים. ואכן, קשה לפסול טענות אלו, משום שרבים הם האנשים המפסיקים לצרוך חלב מסיבות שונות - ולרובם ככולם עושה הדבר רק טוב. כמו-כן, האדם הוא החיה היחידה שממשיכה לצרוך חלב אחרי ינקותה (ועוד חלב שאינו חלב אם). כל זאת בולט במיוחד על רקע תעשיית החלב הבעייתית כשלעצמה ושלל האינטרסנטים המשתילים במוחנו את הצורך באכילת X מוצרי חלב ביום. בולט בתחום זה ד"ר אריה אבני שחקר את הנושא וכתב עליו שני ספרים. אשמח לשמוע על העניין מניסיונך ומדעתך המקצועית. דיתה
שלום יהודית, נושא החלב ומוצריו שנוי במחלקות בקרב כל הקהילות המדעיות, בין רופאים לבין עצמם, בין הדיאטניות, בין חוקרים בתחומים שונים, יחד עם ויכוחים נשנים וחוזרים עם תעשיית החלב. איני נוקטת בעמדה של אף אחד מהצדדים, כי לכל צד יש את המחקר המוכיח את טענתו לפי רצונו. מדע הרפואה והתזונה אינו מדע מדוייק, ואין נכון או לא נכון, בריא או לא בריא, מותר או אסור. צריך להסתכל על גוף האדם כמכונה יותר מתוחכמת ממה שחשבנו עליה עד כה, ולהבין כי אנו בני האדם, דומים ככל שנהיה, לא באמת דומים. ייתכן ומוצרי חלב עבורי הינם חיוניים וחשובים ואילו עבורך יביאו להתפתחות מחלות, וזה ללא כל קשר להאם הפרה קבלה אנטיביוטיקה או האם העגל ינק או לא, וכמה התעללו בבעל החיים, אלא מעצם העובדה שנחשפת לחלבוני הפרה או לנוגדנים אחרים ואלו שיפעלו אצלך גנים כאלו או אחרים. הואיל ורב הנסתר על הגלוי, או יותר נכון, מורכבות התזונה והעולם שלנו לא מאפשר לבודד גורם סיכון אחד, איני רואה צורך לצאת בהצהרות פאניקה של המנעות ממוצרי חלב, אלא לבחון כל מקרה לגופו. לי לדוגמה יש מטופלים שללא ממוצרי חלב נכנסים למצבי תת תזונה קיצוניים ועל כן איני יכולה לאפשר להם להמנע מהם לחלוטין. מצד שני צריכה מוגברת שלהם מעלה בדמם סוג של מינרל. אז הכל עניין של איזון מאוד עדין וצריכה מתונה, של כל דבר. שנים אנחנו דנים במוצרי חלב, למרות שאנו חשופים אליהם עשרות אלפי שנים. לעומת זאת, אף אחד לא שם את הדעת לחשיפה לגלוטן, שאליו נחשפנו בשלב הרבה יותר מאוחר, ולהערכתי בעייתי לא פחות מחלבון חלב פרה, ואולי אף יותר- זה עניין של שיווק. אני לא בעד הטפות ולא בעד לשכנע. אני בטוחה שאפשר לשלב מוצרי חלב בתפריט היומי שלנו ולבחור את מוצרי החלב הכי פחות מעובדים, ו/או לחפש מחלבות שמתחייסות לבע"ח בכבוד ועם מינימום זיהומים. הרי לא היית רוצה לחלות מאחד הזיהומים שבעלי חיים נושאים- לרוב דינם מוות או מחלות קשות לבני אדם. אם מישהו בוחר ללכת בדרך אחרת, צמחוני ו/או טבעוני, אדרבא- רק לעשות זאת נכון, להיות מודע לחסרים אפשריים, ולעקוב. הכי חשוב, אני בעד שכל אחד יבחר את מה שמתאים וטוב לא, בריאותית ומצפונית ולהתמיד, אך לא להטיף. אני יודעת שזאת לא התשובה שציפית או בקשת, אך זה המיטב שאני יכולה לתת לך במסגרת פורום זה ובכלל במסגרת הידע המצטבר בנושא מוצרי חלב והשלכותיו הבריאותיות. במאמר מוסגר- העובדה שנייר העמדה יצא מהארווארד, מקום מכובד ככל שיהא, לא הופך את זה לעובדה מדעית, אלא בעיקר לדעת רוב מסויים. אנחנו לא באמריקה, מוצרי החלב שלנו שונים במהותם ובהרכבם ולכן יש להתייחס להמלצות בזהירות ובשיקול דעת. מוסדות אלו בעבר יצאו גם עם ניירות עמדה שביצה לא טובה לכולסטרול- וכולנו יודעים היום כי מדובר בשטות גמורה. על כן, יש לנו עוד הרבה מה ללמוד ולחקור לפני שנצא בהצהרות בריאות כאלו או אחרות. בברכה,דנה
שלום, הגיעה לאזני שמועה כי בצל חתוך שנותר במקרר מסוכן לאכילה שכן הוא צובר חיידקים. זה נשמע לי לא הגיוני, אבל בכל זאת, האם יש דברים בגו'? תודה רבה !
שלום מיכל, רוב החיידקים לא שורדים ו/או משגשגים בטמפ' מקרר. בברכה,דנה
יש לי בעיה עם בחירת האוכל שאני אוכלת. אני ממש נגעלת ממרקמים מסויימים ומכאן מהרבה מאוד מאכלים, המבחר שלי מצומצם אז אני לא אוהבת להכין דברים יותר מידי, ומוצאת את עצמי עם חוסר חשק לאכול בכלל מהסיבה הזו- מה שנגמר בדרך כלל עם מה שכן אפשר לאכול, שוקולד או משהו לא משביע/בריא וכו... העניין עם המרקמים שמשליך על טעמים תופס גם לגבי מסעדות כמובן אז גם לצאת לאכול בחוץ זה לא פיתרון (אלא אם בא לי לשבת ולהוציא חתיכות בזו אחר זו ממנה מסויימת). בקיצור- אני מתנהגת עם אוכל כמו ילדה בת 5 עם הרגלים רעים. רציתי לדעת האם ניתן לקבל יעוץ או עזרה ממומחה (תזונאי, פסיכולוג, מאמן, משהו משולב, לא יודעת) שיוכל לעזור לי להתמודד ולהרכיב תפריט בריא ומאוזן ולעזור לי להתגבר על הסלידה ותחושת הגועל הזו שיש לי לפעמים (אשמח לדעת מה המקצוע של אדם כזה או אם יש שם ספציפי שאפשר להפנות אליו, כל דבר בכיוון יעזור) תודה
נוגה שלום! אני לא מתיימרת לאבחן את הבעיה אבל זה נשמע כהפרעה בוויסות החושי. תחום זה מטופל (בד"כ בקרב ילדים) ע"י מרפאה בעיסוק. יש כמובן כאלו המתמחות ספציפית בהפרעה הזו. מפנה אותך למרכז המטפל בתחום שכזה כדי שתוכלי להתרשם: http://www.sensing.co.il/cms/content/view/11/45/ בברכה, נועה
התינוק שלי בן 11 חודשים. בארוחת הצהרים אוכל ירקות עם פחמימה וחלבון (דג/קטניות/עוף/בשר) בארוחת ערב לעיתים ביצה. פעמים או שלוש ביום תמ"ל. יוצא שהוא אוכל פעמים-שלוש בשבוע עוף/בשר, האם זה סביר או שצריך להוסיף מנות בשריות?
מעין שלום! מנה בשרית בתפריט הפעוט חשובה ביותר כמקור לחלבון איכותי כמו גם מקור לברזל. חלבון איכותי אכן ניתן להשיג ממגוון מזונות כגון בשר, עוף, הודו, דגים, ביצים, מוצרי חלב וגם קטניות. מזונות עשירים בברזל הם בעיקר בשר בקר והודו אדום. מהם רצוי לתת לפחות 3 פעמים בשבוע. עם שאר מקורות החלבון את יכולה לגוון כפי שאת עושה. בברכה נועה
שלום רב נחשפתי לעובדה לא קיים אצל תינוק עד גיל שנתיים האינזים פטיאלין ולכן אין לתת עמילנים עד גיל שנתיים. עד כמה מדוייק המידע? במה אין עמילן?
מיטל שלום! באופן כללי ניתן לומר לגבי כל אנזימי העיכול שהם מתפתחים בהדרגה לאחר הלידה עד הגעתם לרמה הזהה לזו של מבוגר. לכן יש בחלב אם לקטאז (אנזים המפרק את הלקטוז - סוכר החלב) וליפאז (אנזים המפרק את השומן).עמילאז הוא האנזים המפרק עמילן ומופרש מהלבלב למעי הדק. פעילותו מגיעה לרמה מתפקדת סביב גיל 3-4 חודשים (וזו הסיבה שלא מומלץ לתת קורנפלור או דייסות אחרות לפני כן). פטיאלין גם הוא סוג של עמילאז המצוי ברוק. הוא מסייע בפירוק ראשוני של העמילן עוד בזמן השהות בחלל הפה (תוך כדי לעיסת המזון). אכן בתינוקות רמתו נמוכה והיא עולה ומגיעה לרמה זהה למבוגר סביב גיל שנה. אין כל מניעה לתת פחמימות (מזונות עמילניים) כחלק מארוחה מגוונת, החל מגיל חצי שנה. הפטיאלין פעיל באופן חלקי והעמילאז פעיל אף הוא. בברכה, נועה
שלום, אני כבר ממש אובדת עצות.. מעל שנה אני מנסה לרדת במשקל באמצעות דיאטה ולעיתים גם כושר. בשבועיים האחרונים התחלתי לעשות כושר 5-6 פעמים בשבוע למשך שעה (אליפטיקל ומשקולות קלות - הכל אירובי), ואין תזוזה אפילו קטנה במשקל. אני אוכלת נכון (או לפחות כך אני חושבת) - כל שלוש שעות, ארוחות לא גדולות. הרבה ירקות, אך ורק חיטה מלאה, שיבולת שועל, מעט פירות, 2 ביצים וגבינות דלות שומן. כל זה כמובן לאורך כל היום. מה אני עושה לא נכון? מה אני מפספסת? אני גרה באריזונה, בארצות הברית - והאוכל כאן ממש לא בריא, אבל אני משתדלת לקנות אוכל בריא ואורגני (למרות שמאוד קשה למצוא - הם מכניסים כמויות סוכר גדולות אפילו לחלב). אני אשמח אם תהיה לי אפשרות להתייעץ עם אחת מכן, במייל או טלפונית - כיוון שכבר ניסיתי ללכת כאן לדיאטנית - אבל איך אפשר להרכיב דיאטה בריאה שנובעת מאומה כל כך לא בריאה? תודה רבה רבה, עדי.
שלום עדי, עם כל ההבנה לתסכולך, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי, ואנחנו לא מטפלות במייל או בטלפון, זה לא מקצועי ולא אתי. אני מבינה שפנית לדיאטנית בארה"לב, אני לא רואה סיבה למה היא לא יכולה לעזור לך, שכן יש גם הצלחות אצלם. איני יודעת לומר מה את עושה נכון או לא נכון, אבל שבועיים לעשות פ"ג זה זמן קצר, את צריכה לגלות יותר סבלנות. בברכה,דנה
הבעיה שהדיאטנים פה נותנים תפריטים מאוד כלליים. לדוגמה, הדיאטנית אמרה לי שזה לא משנה אם אני אוכלת חיטה מלאה או חיטה רגילה.. וזה לא משנה אם אני משתמשת בשמן זית או בשמן תירס. (שברור שחיטה מלאה ושמן זית יותר בריא). הם מעודדים לאכול יוגורטים דלי שומן - אבל הבעיה שיוכורט דל שומן כאן, הוא לא כמו יוגורט דל שומן בארץ - פה במעדן יופלה 0% שומן יש 10 (!) גרם סוכר.. בגביע קטן. זה המון! בקיצור, פשוט רציתי מעט עזרה ממישהו שקצת יותר קרוב לבית שלי, ופחות מחובר לאומה האמריקאית. תאמיני לי שכבר הייתי אצל 2 דיאטניות מורשות ושתיהן פשוט אמרו דברים סותרים ומאוד לא בריאים. אז פשוט רציתי קצת הכוונה
שלום אני צריך לעלות במשקל אני בן 18 ושוקל 50 רוצה לעלות במשקל תוכלו לתת לי תפריט שיעזור לי להשמין אני לא אוכל טונה וביצה וזה בעיה האם יש תחליף לזה
שלום יעקב, פורום זה אינו מיועד לייעוץ אישי. פנה לדיאטנית בקופת החולים. בברכה,דנה
כמה כדורי לקטוז אני צריכה לבלוע כדי שאוכל לאכול ארטיק שוקולד או וניל חלבי מבלי שאסבול משלשולים וכאבי בטן עזים ובלתי נסבלים? התוצאה בבדיקה של אי סבילות לקטוז הייתה 71. איזה כדורים הכי מומלצים והאם יש בנוזל?
שלום נורית, אין מינון קבוע וזה משתנה מאחד לשני. ולמה לאכול מזון שגורם לך להרגיש כל כך לא טוב? מציעה שתפני לדיאטנית לייעוץ. בברכה,דנה
האם שתיה מרובה שוטפת יותר מגנזיום מהגוף אל השתן(?) מאשר ההפרשה הרגילה/הנורמלית?
שלום דנה, לא. יש מנגנון נפרד לספיגת מגנזיום. רק בשתיית מים מאוד מוגזמת יכולה להיות אפקט של ירידה ברמות בדם, אבל לא סביר. בברכה,דנה
קניתי פרובויוטיקה , בהוראות כתוב שעדיף בסמוך לארוחה. שאלתי היא האם יש עדיפות לארוחה מסויימת ? בערב ? בצהרים?
שלום דן, לא, אין עדיפות. בברכה,דנה
שלום דנה ותודה מראש על תשובתך. האם שמעת על דיאטת הפטל המגיעה מארה"ב? מה דעתך עליה? לפי כתבה שקראתי בירחון מנטה האחרון מדובר בתוסף מזון שגורם לירידה משמעותית ביותר במשקל....אשמח לשמוע חוות דעתך. תודה שוב ריקי
שלום ריקי, מדובר בעוד דיאטת "מכירת אשליות". אם היא היתה כל כך טובה ומוצלחת מישהו היה טורח לחקור אותה. מנטה אינו רפרנס מדעי מבחינתי, עם כל הכבוד. בברכה,דנה
שלום, רציתי לדעת היכן בארץ ניתן להשיג חומץ תפוחים שאינו מפוסטר ? משהו בסגנון של חברת Bragg שהוא חומץ Raw with the "mother" תודה, אבי
שלום אבי, אין לי מידע בנושא. נסה בחנויות טבע וברשתות המזון האורגאני. בברכה,דנה