פורום תזונה קלינית

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - תזונה קלינית - שיבא תל-השומר
15175 הודעות
14864 תשובות מומחה
16/09/2006 | 22:29 | מאת: שרון

האם בפירות וירקות ללא קליפה יש סיבים תזונתיים? האם סיבים תזונתים מונעים ספיגת מינרלים- אבץ, ברזל ובמיוחד סידן למה מומלץ לקחת כמוסות סידן רחוק ממוצרי חלב- הרי שניהם מכילים סידן והבנתי שהגוף יכול לספוג עד 500 מ"ג סידן בבת אחת. אז מה הבעיה לצרוך יוגורט (שאינו מכיל ויטמין די)וכמוסת סידן (שמכילה ויטמין די)? תודה רבה

17/09/2006 | 19:27 | מאת:

שלום שרון, בפירות וירקות ישנם סיבים תזונתיים גם בתוך הפרי, אך מבחינת אחוזים הרוב נמצא בקליפתם. לאו דווקא הסיבים הם אלו שמפריעים לספיגת סידן ברזל וכו' אלא חומרים אחרים, כמו פיטטים הנמצאים בירקות ובפירות שמעכבים ספיגתם. ספיגת סידן וברזל הינה רגישה ביותר, תלויה בחומציות והינה לכל היותר 50% ממה שאנו צורכים, לכן רצוי לצורכם בנפרד כתוספים. אחד המעכבים של ספיגת סידן, זה הרבה סידן, העמסה גדולה תגרום בסופו של דבר לעיכוב, לכן מומלץ לצרוך סידן בסוף הארוחה. כמו כן במרבית מוצרי החלב יש הרבה זרחן הנקשר לסידן ויוצא בצואה. אין בעיה לצרוך יוגורט ולקחת ויטמין D בנפרד, לא חייב עם כמוסת סידן. בברכה, דנה

16/09/2006 | 12:37 | מאת: ליהי

מה הייתרון בצריכת מוצרי סויה? והאם לשילוב של מוצרי סויה בתפריט של אדם שאינו טבעוני יהיה ערך מוסף? האם יש סתירה בין שתיית חלב סויה ואכילת מוצרי חלב?

16/09/2006 | 13:42 | מאת:

שלום ליהי, מוצרי סויה נחשבים בעלי סגולות בטיפול בשומנים בדם וכן חלק מייחסים להם תכונות אנטי סרטניות ועוד. כמובן רוב המחקרים בנושא מעט בעייתים וטרם ישנה המלצה לגבי כמות צריכתם, פרט לכך שאינם מומלצים בכמויות גדולות לילדים. אין בעיה לשלבם בתפריט הקיים כמו כל מזון אחר, ואין סתירה בין צריכת מוצרי סויה למוצרי חלב, שכן לכל אחד יתרונות שונים ו/או משותפים. בברכה, דנה

16/09/2006 | 00:33 | מאת: מירה

ילד בן 15 השוקל 82 ק"ג וגובהו 1.66 מ' צמוי מעל אחוזון 97. כיצד קובעים משקל יעד בהתחשב בעובדה שהוא נמצא בשיא גדילתו?

17/09/2006 | 08:46 | מאת:

מירה שלום! השאיפה היא להשאר במשקל הנ"ל, תוך עלייה בגובה וכך להגיע בסופו של תהליך לאיזון. כך לדוגמה, אם ישמור על משקלו ובמהלך ה - 3 שנים הקרובות יגיע ל 1.8 מטר, משקלו יהיה תקין לחלוטין לגובהו. במידה ועליה בגובה לא מתרחשת כמצופה, ניתן יהיה לשקול ירידה מסויימת במשקל. בברכה, נועה

15/09/2006 | 19:34 | מאת: mir

שלום רציתי לדעת מדוע בתוספי אומגה 3 יש חובה כי כמות ה- EPA תהיה גבוהה יותר מאשר DHA? מהו היחס האידיאלי בין שתי ח"ש אלו?

16/09/2006 | 13:39 | מאת:

שלום, EPA ו- DHA הן שתי חומצות שומן מקבוצת אומגה 3, כאשר הראשונה נחשבת זו בעלת הסגולות הרפואיות שמייחסים היום לאומגה 3, בעיקר, ולכן מומלץ שיהיה ממנה יותר. אין החלטה חד משמעית לגבי היחס ביניהן, יש טוענים 1:3 ואף יותר. בברכה, דנה

15/09/2006 | 18:30 | מאת: דנה

שלום התחלתי דיאטה שאסור לאכול בה פחמימות ושאלתי היא: האם בורגול ופופקורן נחשבים למזון פחמימתי?

16/09/2006 | 13:37 | מאת:

שלום דנה, כן, בורגול ותירס שייכים לקבוצת הפחמימות. בברכה, דנה

15/09/2006 | 12:07 | מאת: נעמה

אני ממעטת באכילת מוצרים מן החי פעמים בשבוע אני אוכלת דגים בשאר הימים לחם עם חומוס, קוסקוס ואפונה (אפונה של סנפרוסט). האם אלו אכן שילובים שמקנים חלבון מלא? האם יש חשיבות באכילת הצירוף יחדיו או שאפשר למשל לאכול את האפונה בצהרים והקוסקוס בערב

15/09/2006 | 13:08 | מאת:

שלום נעמה, רצוי לצורכם ביחד. רצוי לשלב מוצרי חלב שהינם חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה וביצים. בברכה, דנה

רציתי לדעת האם זה בסדר לאכול דגנים (ברנפלקס) כשעה לפני השינה. או שעדיף לאכול חלבון ללא פחמימה?

שלום גילת, אין העדפה מסויימת לגבי ארוחה לפני השינה, כל עוד הינך מרגישה עם כך נוח. בברכה, דנה

14/09/2006 | 14:38 | מאת: אמיל

שלום ברצוני לברר לגבי מרכיבי נוזל אגוז הקוקוס אשר משווק בפחיות משקה,הנוזל מכיל תמצית אגוזי קוקוס,מים,מונע חימצון-חומצת לימון ואשלגן מטאביסולפיט. האם לדעתך כדאי להימנע ממוצר זה? האם הוא מכיל סגולות בריאותיות כלשהן? מהי חומצת הלימון,היא נראית לי החומר המזיק. תודה רבה לך

14/09/2006 | 17:16 | מאת:

שלום אמיל, למיטב ידיעתי לקוקס אין סגולות רפואיות מיוחדות. זהו משקה פרי כמו כל שאר המשקאות. חומצת לימון הינו תוסף לטעם ולשימור והינו חומר טבעי ואינו מסוכן לבריאות. ניתן לצרוך מוצר זה באותה מדיה כפי שניתן לצרוך כל מיץ פרי מוכן אחר לקניה. בברכה, דנה

14/09/2006 | 13:15 | מאת: מירי

שלום, רציתי לדעת מהו הנתרן אשר מוסף למזונות מתועשים רבים ומדוע נטען כי הוא מזיק לבריאותינו? תודה, מירי

14/09/2006 | 17:14 | מאת:

שלום מירי, נתרן הינו סוג של מינרל חיוני לתפקוד הגופני שלנו בהרבה מערכות, ביניהן גם המוח. נתרן הינו אחד המינרלים העיקריים בגופינו ונחשב חיוני, חסרים או עודפים עלולים להיות מסוכנים לבריאותינו. לרוב, כאשר תפקוד כלייתי, לבבי וכבדי תקין, אין הגבלה בכמות הנתרן. נתרן הינו מרכיב חשוב במלח שאנו אוכלים ( מלח ים, מלח שולחן, מלח סלעים וכו' ). חלק מהאנשים באוכלוסיה רגישים לכמות נתרן גבוהה, בייחוד אנשים עם יתר לחץ דם, מחלות כליה ובעיות לבביות. כמעט בכל המזונות יש נתרן באופן טבעי ללא תוספת מן החוץ, אך לחלק מהמזונות כן מוסף, הן מטעמי טעם והן כחומר משמר. הגבלת נתרן לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם עומדת על 2400 מ"ג ליממה. בברכה, דנה

14/09/2006 | 08:22 | מאת: שירי

ברצוני להתייעץ איתך לגבי בתי,בת 5. ילדה מקסימה ויצירתית. חכמה ולומדת. הבעיה היא הרגלי האכילה שלה.לעניות דעתי היא אינה אוכלת מספיק. גובהה כ-מטר משקלה כ-17 ק"ג. היא אינה מוכנה לטעום ולנסות מאכלים חדשים. דוגמה לרשימה של מזון שאכלה אתמול: כוס שוקו + 2 קוביות שוקולד לבן 2 סנדביצ'ים של גן עם חומוס וגבינה --לא אכלה ארוחת צהריים אגס מעדן קרלו שוקו לא אכלה ארוחת ערב (הגשתי לה את ארוחת הצהריים אך לא רצתה לאכול) הילדה אוהבת ממתקים אך יודעת שלא תקבל אם לא אכלה ארוחה מסודרת לכן יש מקרים שאינה אוכלת לא ארוחה ולא ממתקים. בסה"כ בבית איננו אוכלים ממתקים רבים. מבחינה חיצונית (איך לא) היא נראית חיוורת יחסית. יש לציין שבתקופת החורף היא סובלת מברונכיט אך לא זקוקה לתרופות מסויימות. אשמח לשמוע ממך מה דעתך תודה

17/09/2006 | 08:56 | מאת:

שירי שלום! תזונת בתך מאוד חסרה במרכיבים תזונתיים ואת יודעת זאת... האם מדובר ביום מייצג? כי ילדים נוהגים "להשלים" הצרכים תוך מס' ימים ואין אחידות מלאה באכילתם היומית. האם המשקל והגובה מדוייקים? במשקל שציינת מתאים לגיל (אחוזון 50%) אך הגובה נמוך (5%) מה שמעורר סימני שאלה. לילד מותר בהחלט להחליט שאינו אוכל אך על ההורה כמובן להמשיך ולהציע את הארוחה ואף לחייב את הילד לשבת לשולחן עם כל בני הבית, גם אם הוא בוחר שלא לאכול. בניית ההרגלים של ישיבה לשולחן חשובים, כמו גם הדוגמה האישית שבתך תקבל שכשתראה את הוריה אוכלים גם כן. צריך להמשיך ולהציע מגוון מזונות, להציע לה לטעום ולנסות דברים חדשים. אם אכן יש בעיה בתהליך הגדילה (כפי שציינתי - לא ברור), אז מומלץ לפנות לרופא ילדים שייתן הפניה לדיאטנית ילדים. בברכה, נועה

13/09/2006 | 16:22 | מאת: יפית

ברצוני לשאול איזה מאכלים אינם רצויים למאוזנים באלטרוקסין בשל תת פעילות. מה בנוגע לשמן פשתן, שמן זית ושקדים? בזמנו צרכתי אומגה 3 בכמוסות וחשתי לחץ בבלוטה.מה היתרונות של שמן פשתן-אני אלרגית לזרעים.

13/09/2006 | 18:36 | מאת:

שלום יפית, מעבר לכרובית, כרוב, ברוקולי וקסבה טריים אין הגבלה בצריכת מזון אחר. ברגע שאלו מבושלים היטב, לא צריכה להיות בעיה. איני יודעת על קשר בין צריכת אומגה 3 או כל שמן אחר ובעיות בבלוטת התריס.שמן פשתן מכיל קבוצת שומן הנקראת אומגה 3 שנמצאת בעייקר בדגי ים צפוניים, ממים קרים ועמוקים. זוהי קבוצה שלמה של חומצות שומן אשר חלקן נמצאו מועילות ומגנות מפני מחלות רבות, ביניהן מחלות לב, כלי דם, כולסטרול וסרטן. חומצת השומן היעילה ביניהן אינה נמצאת בשמן פשתן, ועל כן מבחינה זו לשמן פשתן אין עדיפות על פני שמן זית או קנולה. בברכה, דנה

13/09/2006 | 15:22 | מאת: שרון

אני נוטלת ברזל עדין פעמים ביום (עקב בעיות ספיגה) וגם סידן ציטארט 500 +ויטמין די שוש פעמים ביום עקב אי סבילות גבוהה ללקטוז האם יש להקפיד על לקיחת ברזל וסידן הרחק אחד מהשני? האם גבינת עיזים אורגנית של חברת אדמה (מדהימה בטעמה) גם כן מכילה לקטוז? ולסיום ניסיתי לשתות חלב סויה ולאכול גלידת סויה- אך סויה גורמת לי ליותר באלאגן בבטן מחלב- האם זה נורמלי?

13/09/2006 | 18:28 | מאת:

שלום שרון, את הברזל רצוי לשתות עם מיץ תפוזים או לימון להגברת ספיגה והרחק ככל האפשר מארוחות, ובטח מתוספי סידן. גם גבינת עיזים מכילה לקטוז, אולי בכמויות שונות מחלב פרה אך עדיין יש לקטוז, אך אם אין היא גורמת לך לתחושת אי נוחות את יכולה לצורכה. אנשים הרגישים לחלב סויה וחלב פרה ישנה סבירות כי לא מדובר רק ברגישות ללקטוז אלא אולי גם לאלרגיה לחלבון חלב פרה, שהינו נדיר. המלצתי, בדקי אם אינך אלרגית לחלבון ואולי הלקטוז זו רק תופעת לוואי. מעבר לכך, ניתן לקנות חלב דל לקטוז של תנובה בקופסאות כמו חלב עמיד, וכן ניתך לקחת אנזימי עיכול המכילים לקטאז, לפני הארוחה ולנסות. בברכה, דנה

13/09/2006 | 22:39 | מאת: שרון

איך בודקים אם אני אלרגית לחלבון? ואם אכן אני אלרגית- מה זה אומר שאיני יכולה לאכול אוכל חלבוני? תודה רבה

13/09/2006 | 13:26 | מאת: אמי

מתי השתיה (שתיה מוגזת/מיץ) מומלצת לאחר אכילה? מיד אחרי? לא משנה? מתי מומלץ לאכול פירות? האם משנה אם לאחר רק חצי שעה מארוחת הצהריים? כנ"ל לגבי ממתקים? תודה

13/09/2006 | 13:36 | מאת:

שלום, אין שתיה מומלצת לאחר ארוחה, שתיה יכולה להיות גם בזמן הארוחה. הואיל ואו רוצים לספוג את מירב הויטמינים והמינרלים במזון רצוי לצורכם עם מים, ושתיה כמו מיץ פירות או קפה או תה או שתיה המכילה קפאין כמו קולה תהא רחוקה מהארוחה ככל האפשר. כמו כן באופן כללי מומלץ להמנע ממשקאות ממותקיםבכמויות גדולות, הן מבחינת כמות הסוכר והחומרים המשמרים והן מבחינת בריאות השן. היום ידוע כי גם שתיה דיאט מוגזת בעצמה מעלה את מספר מקרי העששת בשנה. בברכה, דנה

15/09/2006 | 11:24 | מאת: אבי

האם יש סיבה להימנע, גם בלי קשר לארוחה, משתיית מיץ דיאט שאיננה מוגזת? והאם יש סיבה להימנע גם משתיית מיץ דיאט או לימונדה עם הארוחה?

17/09/2006 | 08:24 | מאת: אלעד

דנה שלום, הבינותי מדוע יש להרחיק מארוחה משקאות עם קפאין. אך האם יש להרחיק ממנה גם מיץ או לימונדה (ואם כן, מדוע)? אלעד

13/09/2006 | 12:33 | מאת: ויקט

שלום רב הרופא שלי אמרה שחסר לי חומצת פולי באחוזי גבוהים ושזה עלול להיות מסוכן. עשיתי קצת חיפוס באינטרנט ולא ממש מצאתי הסברים. רציתי לדעת קודם כל מה זה חומצת פולי, ומה תפקידו בגוף. מה עלולים להיות הנזקים של חוסר החומצה בגוף. ואיזה מאכלים אני צריכה לאכול בכדי שאחוזי החוצה הפולית יעלו. כבוד רב ויקט

13/09/2006 | 13:34 | מאת:

שלום, חומצה פולית הינה סוג של ויטמין B אשר חיוני למטבוליזם של חלבונים בגוף וכן תפקידים אחרים. בדיקות הדם לחומצה פולית לרוב אינן מהימנות ועל כן כדי גם להתייעץ עם רופא מומחה. חומצה פולית נמצאת בעיקר בפירות הדר, עלים ירוקים- תרד, דגנים מלאים ( חיטה מלאה, שיפון (, כל סוגי הזרעים- גרעינים, שקדים, אגוזים, בוטנים.( קטניות ודגני בוקר. חסר בחומצה פולית יכול לגרום לעליה של חומר הנקרא הומוציסטאין שנמצא כגורם בלתי תלוי בגרימת מחלות לב וכלי דם. חומצה פולית, במידה ואכן חסר, יש לברר מדוע ולתת תוסף בכדורים ולא להסתמך על המזון לבדו בשלב ראשון, אם מדובר בחסר קשה. בברכה, דנה

13/09/2006 | 01:12 | מאת: מירב

שלום, בני בן השלוש וחצי שוקל היום 13 ק"ג ו 200 גרם וגובהו 96 וחצי. הוא חי מאקטימל (3-4 ביום) וממעדנים ( 1-2 ביום), קצת פחמימות (פרוסת לחם ריקה או קצת אטריות) ולפעמים אם היה יום מוצלח קצת קצת בשר (שניצל קטנטן או קציצה קטנה). כל שאר הדברים פשוט מגעילים אותו. הוא לא מסוגל להריח סלט ובאופן כללי ממש לא נהנה משום סוג של אוכל. עד גיל שנה שקל 10 קג ו 200 גרם וגובה 78 (נולד 3800 51 ס"מ) ומגיל שנה עשינו לו בדיקות רבות כי סבל מאפיזודות של שלשולים לפעמים מלווים בחום ולא עלה במשקל ובסוף לא מצאו כלום.... היינו גם בביקור חד פעמי בהפרעות אכילה בירושלים אלין ללא תשלום ושם הציעו לנו להוריד את הבקבוקים כדי שיהיה רעב ויאכל אוכל נורמלי ואכן הפסקנו עם הבקבוקים אך הדבר לא שינה לו והוא לא אכל יותר. 1. האם הוא באמת נמוך במשקל? האם זה נורמלי מה שהוא אוכל? 2 האם כדאי ללכת להפרעת אכילה . אם כן תגידי לי איך? היכן? 3. מה כדאי לעשות? האם כדאי לעשות לו בדיקות דם? האם כדאי לנסות תרופות הומופטיות שפותחות תאבון? ת ו ד ה ע ל ה כ ל

מירב שלום! ניתן לראות ירידה מסויימת באחוזוני הגדילה (הן משקל והן גובה) מגיל שנה ועד עתה. לא מדובר בהכרח בפגיעה בגדילה, זה נחשב גבולי. לדעתי ניתן להסביר זאת בהרגלי האכילה של הילד. האכילה המאוד לא מגוונת של הילד מחסירה ממנו מרכיבים תזונתיים חשובים. מבחינה קלורית, במידה והוא פעיל גופנית, יכול להיות כאן חסר משמעותי. יחד עם זאת, לא בטוח שמתאים להגדיר כאן הפרעת אכילה במובן של טיפול במרכזים כמו אלין וכו'. ניסיתם לפנות לטיפול מסודר אצל דיאטנית ילדים? ניתן לעבוד על שיפור הרגלי האכילה במסגרת נוחה ונעימה יותר לכולם. בהחלט, במידה ותפנו לטיפול כזה, חשוב לעשות בדיקות דם. בברכה, נועה

12/09/2006 | 14:07 | מאת: עמירם

אני איש רזה וגבוה, בן 50. לאחר שאני אוכל ארוחה כלשהי (קטנה או גדולה, גם ללא מנה אחרונה מתוקה) אני מרגיש מכתעייפות גדולה מאד ולעיתים ממש צריך לשכב לישון. האם יש אולי אנזים או מרכיב כלשהו העוזר לפרוק מזון וחסר אצלי ? בתודה.

12/09/2006 | 20:43 | מאת:

שלום עמירם, התופעה שהינך מתאר ידועה ואינך היחיד. אחת הסיבות לעייפות לאחר אכילה היא עליה ב- CO2 , דו תחמוצת הפחמן, שמשפיע על מרכז העירות(עירנות.) במוח. לא נראה לי שמדובר בחסר אנזימתי או בעיה מטבולית אחרת. לעיתים אני ממליצה לאנשים להמנע מאכילת פחמימות בארוחות העיקריות, כמו א.צהריים ולהסתפק במנה בשרית וירקות בלבד. בברכה, דנה

15/09/2006 | 00:15 | מאת: איקו

שלום לדנה לא הבנתי-- ידעתי שאחרי ארוחה כמות הדם בקיבה ובמעים עולה-וכמות מה פוחתת מהמוח וזו הסיבה לעייפות (?!) אך את טוענת שיש עליה ב - CO2 . אבל זו נוצרת מתהליך השריפה בתאים-כלומר רק כמה שעות לאחר האכילה-עיכול-ספיגה- מעבר לתאים-שריפה. אנא -הסבירי תודה איקו

12/09/2006 | 12:06 | מאת: אילנה

אשמח לדעת, מה יש בסילניום? ובאיזה אגוזים יש הכי הרבה ברזל, והעם הם נספגים טובים מהאגוזים בחניות טבע, וכמה קלוריות יש ב 7-8 אגוזי ברזיל

12/09/2006 | 20:38 | מאת:

שלום אילנה, סלניום נחשב נוגד חמצון חזק ביותר וניתן למוצאו בעיקר ב- פירות ים, אגוזים בכלל ובפרט אגוזים בריזליים, דגים, הודו וחיטה מלאה. באגוז ברזילאי 1 של כ- 5 גר' יש כ- 30 קק"ל. באגוזי מקדמיה יש הכי הרבה ברזל ל- 100 גר'- 7 מ"ג ברזל ולאחריו אגוזי ברזיל עם 4 מ"ג ברזל ל- 100 גר'. יש לזכור כי ספיגת הברזל ממזונות אלו נמוכה. בברכה, דנה

15/09/2006 | 11:28 | מאת: אבי

האם ספיגתם של מינרלים אחרים (סלניום וכיו"ב) נמוכה אף היא (בדומה לספיגה הנמוכה של ברזל) באגוזי ברזיל ומקדמיה?

12/09/2006 | 11:23 | מאת: שולה

אני מידי יום בעבודה לרוב שותה תה.. כי מקפיאים אותנו שם. תה פירות מנגו פסיפלוה וכל מיני סוגים שכתוב שהם ללא קופאין, בצהריים אני אוכלת בטטות בשר אדום, הייתי שמחה לדעת העם התה ללא קפיאין בטעם הפירות יכול למנוע ספיגה טובה של הבשר?

12/09/2006 | 20:28 | מאת:

שלום שולה, לא הקפאין מפריע לספיגת הברזל אלא חומרים אחרים בתה כמו טנינים, לכן מומלץ לצרוך את התה הרחק מארוחות בשריות, לפחות שעה. בברכה, דנה

15/09/2006 | 11:33 | מאת: אבי

האם טנינים מצויים גם בקפה (ולפיכך האם המלצתך בעניין שתיית תה שעה לפחות אחרי ארוחות בשריות חלה גם על הקפה)? והאם הפרעת ספיגה כנ"ל כנ"ל חלה גם על ארוחות לא בשריות (חלביות ו/או הכוללות ממרח סויה או משקה סויה)?

11/09/2006 | 21:58 | מאת: נולי

יש לי בן בן 10 שבועות שניזון מסימילאק. בהתחלה טעמתי מדי פעם לראות אם האוכל לא חם מדי, אחר כך שתיתי את מה שהוא לא סיים והיום אני מוצאת את עצמי מכינה לעצמי מנה פה ומנה שם. (60CC) ואני תוהה ממה זה נובע? האם יתכן שיש לי מחסור בויטמינים ולכן אני כל כך רוצה סימילאק שעשיר בויטמינים? האם יכול להיות שזה ממכר? איזה נזק אני גורמת לעצמי? תודה רבה על תשובתכם, נולי

שלום נולי, אין כל נזק באכילת פורמולות לתינוקות, הרי את נותנת את זה לילדך. כמובן זה לא אמור להוות מקור המזון היחיד שלך, מפני שאינו מתאים למבוגרים, אך כתוספת לאוכל אין בכך כל בעיה. לא נראה לי שאת "מכורה" למזון, זה כנראה טעים לך, ולא בגלל שחסרים לך ויטמינים ומינרלים, שכן 60 מ"ל של סמיליאק לא מגיעים לדרישה הומית של ויטמינים ומינרלים, ואפילו לא ל1/4 ממנה. בברכה, דנה

11/09/2006 | 14:03 | מאת: אורית

הבנתי ששילוב בין דגן לקטנייה יוצר חלבון איכותי. רציתי מאוד לדעת מה הכמות (בכוס לאחר בישול). למשל כמה כוסות אורז מבושל וכמה עדשים? תודה

שלום אורית, אין יחס כזה. חלבון איכותי נחשב כזה המספק את כל חומצות האמינו החיוניות, כאשר ביצה מספקת את כולן. דגנים כמו אורז חסרים חומצת אמינו חיונית אחת וגם קטניות כמו עדשים חסרות חומצות אמינו אחרת וכך הם משלימים אחד את השני, כך שאין משמעות ממשית ליחס. בברכה, דנה

12/09/2006 | 08:52 | מאת: נדחף

היא משקל החלבון שרשום בדגן? כלומר, אם אכלתי 5 גרם חלבון לא איכותי מדגן ו10 גרם חלבון לא איכותי מקטניות אז כמות החלבון האיכותי הוא 5 גרם ? תודה

11/09/2006 | 11:08 | מאת: מירה

איזה ערך תזונתי יש לקצוות האורז ? אמרו לי שבכדי שאורז מלא יתבשל מהר אני צריכה לשפשף אותו בידיים בתוך סיר מלא מים וע"י כך קצוות האורז נשברים ונשטפים במים עושים את התהליך מס' פעמים עד שהמים הופכים מצבע לבן ליהיות שקופים. איזה ערך תזונתי אני מאבדת, והאם זה בריא יותר לאוכל אורז מלא ללא קצוותיו ?

11/09/2006 | 11:55 | מאת:

שלום מירה, לדאבוני, מעולם לא שמעתי על ההמלצות הנ"ל, וקשה להעריך מה האורז מאבד באופן זה, אך ידוע כי מבחינה בוטנית בקצה האורז יש יותר עמילן- פחמימות, כך שאני יכולה להעריך שיש איבוד קטן וחסר משמעותי של עמילן. בברכה, דנה

10/09/2006 | 22:09 | מאת: ילדה

בוקר: שתי פרוסות לחם עם טונה וממרח עגבניות מיבוושת ביינים: אגס ואקטימל צהריים: שתי קציצות בשריות עם שעועית ירוקה ובטטות (מנה יחסית קטנה) ביינים: אפרסק ואגס ערב: פשטידת פסטה חתיכה רגילה אין בה שמנת רק קצת יוגורט. עם קוטג 2 כפות ועגבניות שרי, ועשיתי שעה אירובי הליכה מהירה במכון כושר. העם זה מספיק? אבל למשל אתמול לא עשיתי כושר והיינו במסעדה ואכלנו המון, אז סך הכל התפריט מתאזן עם עצמו לא? כאילו אני רוצה לשמור על המשקל, רק רוצה לדעת שאני אוכלת מספיק ושלא חסר כלום. ושאני כמובן לא אוכלת קצת מידי. תודה

10/09/2006 | 22:28 | מאת: ילדה

לא הוספתי, שאכלתי גם ירקות כמובן ושתיתי נס עם מעט חלב ללא סוכר בבוקר, ובלילה חטיף של free שומשום עם חמניות כזה.

11/09/2006 | 07:48 | מאת:

שלום לך! לא ציינת את גילך, משקלך וגובהך. ללא נתונים אלא, אין לי אפשרות להתייחס... בברכה, נועה

10/09/2006 | 19:39 | מאת: אחמד

אני בחור בן 29 עובד בעיקר בשעות הלילה כמאבטח , במהלך היום אני רגיל לישון עד שעה 15:00, ולאחר מכן יושב וממתין לשעה 22:00 עד לבוא הזמן שצריך לקום וללכת לעבודה . בתחילת הטירונות שקלתי 105 ק"ג בסוף הטירונות שקלתי 84 ק"ג (לציין שגובהי 1.84) לאחר הטירונות התחלתי להשמין בצורה מטורפת , כיום אני שוקל 129 ק"ג , כל היום אני עייף מותש מכלום ומרגיש כמו חתול רחוב דרוס ,שלא נדבר על הדימוי עצמי שלי שאין לי מושג לאן הוא ברח לי כל נסיונותיי לשמור ולחזור לממדים של פעם נכשלו כשלון עצום , מדי פעם אני מסתכל על המשקולות שפעם הרמתי את כולן והיום אינני מסוגל להרים אפילו חצי מהם . הייתי המון פעמים אצל דיאטנית אך זה לא עזר לי , אגב האם אתם חושבים שההרזיה של המתמודדים בלרדת בגדול היא תקינה ביחס לפרק הזמן שניתן להם ?

11/09/2006 | 11:53 | מאת:

שלום אחמד, איני מבקרת תוכניות, ויש לציין שלא הייתי בדיוק צופה של התכנית, אך למיטב ידיעתי קצב הירידה במשקל בתוכנית היה הרבה מעבר למומלץ ולרצוי, כמו כן לא צויינה שם ביקורת רבה מבחינה רפואית. החיים זה לא תכנית טלוויזיה, עליך לקחת את עצמך שוב בידיים ואולי לנסות מסגרת הרזיה קבוצתית ולא פרטנית. בברכה, דנה

11/09/2006 | 13:39 | מאת: אחמד

אני מתנצל על בורותי בעניין , אני מניח שהחוליה החסרה בהסברי הדיאטנית היה ההמעטה במילים ובהמחשות לסיכונים העתידים לקרוא במידה ואני ממשיך להשמין , עם מעט תמונות לכך , אני שומע המון גרסאות למה שהשמנת יתר יכולה לגרום כדוגמת האצת פוטנציאל סרטני , האם בטובך את יכולה להפנות אותי לאתר , ספר מאמר ואו אפילו יעוץ( אני מוכן להגיע לקריה הרפואית אם צריך) היכולים להמחיש בפני את סיכוני השמנת יתר אולי יש סרטים כאלו ? מה זה קבוצות תמיכה ואיך העניינים מתנהלים שם , היכן ניתן להשיג קבוצה כזאת באזור הצפון ? אודה מאוד בעד תשובותיך

10/09/2006 | 15:14 | מאת: Lירון

שלום רב, אני שואל שאלה בשביל חברתי, היא כיום בת 27, עובדת במשרה לחוצה (שעות עבודה ארוכות) ואוכלת מעט יחסית ובשעה שהיא אוכלת התפריט הקבוע (ב-95% מהמקרים) הוא ירקות מכל סוג, היא כמובן עושה זאת משום אהבתה לירקות וכמובן כדי "לשמור על גיזרה" אך לפי דעתי העיניין מסוכן לבריאותה, יש לגוון באוכל בכדי לספק את צרכי הגוף, אולי זה נראה כרגע שהיא בגיזרה טובה אך היא הורסת את בריאותה. למרות ניסיונותיי להבהיר לה בצורה מספקת את הנושא היא טוענת (ובצדק) שאין צידקה בדבריי, אבקשכן להגיב על ההודעה בכדי שאוכל להפנותה לכאן לקרוא את התגובה. תודה מראש.

10/09/2006 | 15:16 | מאת: Lירון

הכוונה כמובן הייתה שחברתי טוענת שאין צידקה בדבריי משום שאיני דיאטן או עוסק במקצוע ולכן זוהי דעתי בלבד :)

10/09/2006 | 16:18 | מאת:

שלום לירון, הצדק כמובן איתך.ירקות אמנם מקור טוב להרבה מהויטמינים והמינרלים שאנו זקוקים להם אך הם אינם מקור לקלוריות כגון פחמימות שחיוניות לתפקוד מוחי תקין וגופני בכלל, לא מקור לחלבונים, החיוניים לבניית רקמות, שרירים, עצמות ופעילות ביולוגית של הגוף, וכן אינם מקור לחומצות שומן חיוניות. כמו כן, ירקות חסרים סידן, ברזל, ויטמין B12 ועוד. ולכן דיאטה המסתמכת על ירקות בלבד אינה מציאותית ואינה בריאה ועלולה לחשוף את הגוף לאורך זמן לחסרים תזונתיים קשים ואף למחלות קשות. בברכה, דנה

10/09/2006 | 15:11 | מאת: דורית

שלום, כמה קלוריות יש בקלמנטינה? כמה ויטמין C? תודה

10/09/2006 | 16:14 | מאת:

שלום דורית, בקלמנטינה ממוצעת ( 100 גר' ) יש כ- 45 קק"ל ו- 45 מ"ג ויטמין C. בברכה, דנה

10/09/2006 | 14:43 | מאת: גלי

שלום האם תוכלי בבקשה לתת דוגמאות של מזון מקבוצת פחממות המתפרקות לאט כך שהסוכר בדם לא גבוהה והשומן מנוצל? בתודה

10/09/2006 | 16:07 | מאת:

שלום גלי, פחמימות מורכבות כגון מוצרים מחיטה מלאה, שיפון, אורז מלא, קטניות ( אפונה, עדשים) נספגים במלואם אך יותר לאט מסוכרים פשוטים, בעיקר בשל המבנה שלהם המורכב הדורש פירוק במערכת העיכול וכן בשל נוכחות סיבים תזונתיים. בברכה, דנה

10/09/2006 | 13:54 | מאת: לי

היי דנה האם הגוף יכול לספוג יותר מכ-30 גרם חלבון בארוחה? אם לא, מה קורה עם שאר החלבון שאינו נספג? האם חלבון במוצרי חלב נספג מהר יותר או חלבון מן החי?

10/09/2006 | 16:05 | מאת:

שלום לי, בהחלט אנו סופגים למעלה מ- 99% מהחלבון שאנו צורכים ולא משנה הכמות לארוחה. 30 גר' חלבון = 150 גר' בשר לפני בישול ואין בעיה לסופגו. איננו כמעט מאבדים חלבון בצואה. חלבון שנפסג ואינו נצרך לצורכי בניה של חלבוני הגוף ושרירים הופך לאנרגיה. חלבון ממוצרי חלב הינו נחשב חלבון מן החי ונחשב אף איכותי יותר מחלבון בשר. בברכה , דנה

15/09/2006 | 00:20 | מאת: איקו

שלום לדנה למה חלבון חלב נחשב לחלבון טוב יותר מחלבון הבשר ? תודה איקו

10/09/2006 | 13:46 | מאת: אלמוני

אימון משקולות של 20 דקות בעצימות בינונית-גבוהה חצי שעה לפני האימון אני מסיים ארוחה של : כוס מבושל אורז מלא 1/3 כוס מבושל של אפונה או עדשים סלט ירקות+כפית שמן 20 דקות אחרי האימון אני אוכל ביצה אחת (חלבון+חלמון) האם אני נוהג נכון מבחינת כמות החלבונים והפחמימות ? צריך להוסיף להחסיר ? אני שוקל כ60 ק"ג גובה 1.70 תודה

10/09/2006 | 16:02 | מאת:

שלום , איני מומחית בתזונת ספורט. עליך להפנות שאלה זו לדיאטנית במכון הכושר או לפורום בנושא פעילות גופנית. בברכה, דנה

10/09/2006 | 09:16 | מאת: אלירן

האם קיימת בעיה כלשהיא באכילת פירות או גלידה או שרבט או מעדן או מוס, או בשתיית קפה, בארוחה עיקרית? ואם כן, מהי חומרתה, והאם היא מחייבת ויתור מוחלט על אכילת כל הנ"ל כקינוח?

10/09/2006 | 12:21 | מאת:

שלום אלירן, אין בעיה לאכול כל אחד מהמוצרים הנ"ל באופן כללי, ואין כל קשר לסמיכות לארוחה. בברכה, דנה

10/09/2006 | 21:21 | מאת: אלירן

דנה שלום, יופי, שמח לקבל את תשובתך הליברלית לגבי ארוחה עיקרית. ועכשיו, האם תשובתך דומה גם לגבי שתיית קפה/קקאו בארוחת בוקר חלבית? קראתי בזמנו - אוליי אפילו בפורום זה, אם זיכרוני אינו בוגד בי - שמשקאות אלה מפריעים לספיגת הסידן? אבל, מה לעשות שאנו - אשתי ואני - מאוד אוהבים ורגילים לשתות את הנ"ל בגמר ארוחות בוקר וערב (הכוללות תמיד גבינות, או ממרח סויה, או שניהם, בנוסף לסלט ירקות, יוגורט או קפיר, סרדין או הרינג, ואחת ליומיים גם ביצה, ולחילופין - בראן-פלייקס)?

10/09/2006 | 08:06 | מאת: קוקו

בוקר טוב, רציתי לשאול האם מומלץ לקחת RED RICE YEAST כתוסף בנוסף לתרופות מורידות כולסטרול (למשל סימוסטאטין) האם זה מומלץ לקחתו לבד? האם יש צורך במרשם או שזהו תוסף ואם הוא נחוץ האם תוכלי להמליץ לי על חברה טובה? תודה רבה קוקו

10/09/2006 | 12:37 | מאת:

שלום, RED YEAST RICE-RYR, הינו תוצר של שמר שגדל על אורז ונפוץ בעיקר באסיה. התוצר מכיל מספר תרכובות הידועות כ- מונקולינים הידועים ביכולתם לעכב סינטזה-ייצור כבדי של כולסטרול בדומה לתרופות להורדת כולסטרול. המיצוי של תוצר זה נמכר כתוסף מזון ללא מרשם רופא בארה"ב, למרות ויכוחים רבים בנושא, שכן החומר הפעיל בו אינו שונה מהחומר הפעיל בתרופות להורדת כולסטרול עם מרשם כמו סימוביל ועוד. לדאובני, רוב הידע בנושא מבוסס על נסיון אתני בבני אדם וחיות ופחות מבוסס על מחקר, כך שמניחים כי כל תופעות הלוואי של התרופות להורדת כולסטרול יכולות להיות גם מחומר זה, ולכן מומלץ להתייעץ עם רופא מומחה בנושא, האם יש מקום לשלב או לקחת רק אחד מהמוצרים. אין אנו ממליצים על מוצרים בפורום זה. בברכה, דנה

09/09/2006 | 14:53 | מאת: תותי

שלום, אני בדכאון ממש כבר שבוע וחצי. אני בקושי אוכלת ושותה מעט. אני עובדת אך ישנה המון. אני אוכלת מעט ירקות ואולי ביצה ביום. אני שותה רק מים ותה. מה עליי לעשות? האם עליי לקחת ויטמינים כי אני לא מסוגלת לאכול. אני לוקחת B12 וחומצה פולית כי אני אנמית ותמיד יש לי בעיה עם זה אני לוקחת אומגה3 וברזל. האם כדאי לי לקחת עוד משהו? אני לא לוקחת תרופות נגד דיכאון כך שזה יכול להימשך חודש חודשים - מה את ממליצה לעשות? תודה

09/09/2006 | 16:24 | מאת:

שלום, איני מומחית בנושא דכאון, עליך לפנות לייעוץ למומחה או לרופא המשפחה. אם כבר היה לך בעבר ארועים של דכאון שאובחנו ככאלו ע"י פסיכיאטר, עליך לשקול טיפול. כל הויטמינים שתכניסי לגוף בכדורים לא יכסו דרישות תזונתיות של חלבונים, פחמימות ושומנים, החיוניים לא פחות מכל תוספי המזון שהינך נוטלת. אין לי פתרון "פלא" חוץ מלומר לך שהרגלייך הנוכחיים, אם ימשכו זמן רב, יחשפו אותך לתת תזונה וחסרים קשים ובהחלט לא יעזרו לך להתמודד עם הדכאון. הפתרון הנכון- פני לייעוץ בנושא הדכאון. בברכה, דנה

09/09/2006 | 18:38 | מאת: תותי

תודה על התשובה. מכיוון שאת אומרת שיש משהו בסיסי שכן עליי לאכול שבו הכדורים לא יעזרו - האם תוכלי לומר לי מה בדיוק? כמות המזון שאני מסוגלת להכניס לפי בימים אלו היא באמת מוגבלת - אז האם תוכלי לומר מה הכרחי? האם תוכלי להיות ספציפית בבקשה? תודה רבה, זו עזרה גדולה בשבילי.

09/09/2006 | 14:00 | מאת: שירה

שלום, ברצוני לשאול האם סידן נספג טוב יותר כאשר הוא בא ממוצרי חלב, או מוצרי סויה? קראתי מאמר על כך שצריכת חלבונים מרובה מהחי מעכבת את ספיגת הסידן, ולכן חלב סויה מועשר למשל עדיף על חלב בקר. האם זה נכון?

09/09/2006 | 16:20 | מאת:

שלום שירה, התשובה מעט מורכבת, שכן ישנם הרבה מאוד גורמים המפריעים לספיגת סידן, בין היתר יותר מדי סידן בעצמו. נכון להיום סידן שמקורו ממוצרי חלב נספג טוב יותר ממוצרי סויה, בעיקר בשל נוכחות ויטמין D במוצרי החלב שעוזר לספיגה ובכך שבסויה ישנם חומרים המעכבים ספיגת סידן. בברכה, דנה

09/09/2006 | 19:34 | מאת: היי

http://www.zom.co.il/osteo.htm חומר לקריאה בנוגע לספיגת סידן בגוף

09/09/2006 | 19:35 | מאת: היי

http://www.zom.co.il/osteo.htm חומר לקריאה בנוגע לספיגת סידן בגוף www.zom.co.il כדאי לקרוא ולעיין במאמרים

09/09/2006 | 03:25 | מאת: דנה

שלום. אני סובלת מכולסטרול גבוה כבר כמה שנים, כנראה בגלל גלולות שאני נוטלת. רוב הכולסטרול אצלי הוא טוב, אבל בכל זאת הבנתי מהרופאים שכדאי להוריד. אלה התוצאות: Cholesterol 261 Triglycerides 153 HDL-Cholesterol 81 LDL Cholesterol Calculat 149.6 רציתי לשאול אותך האם יש סוגי מזון שמורידים כולסטרול רע? במה אסור לי לגעת בעיקר? אם הרוב אצלי כולסטרול טוב, אני חייבת להוריד את הרע? תודה.

09/09/2006 | 10:42 | מאת:

שלום דנה, גלולות בהחלט יכולות להיות הגורם לכולסטרול הגבוה. יש לזכור כי כולסטרול גבוה במחציתו נובע מבעיה מטבולית-כבדית, כלומר ייצור עודף, כנראה בגלל הגלולות, ומחציתו מושפע ממזון. בעבר כתבנו בפורום זה רבות בנושא כולסטול. ערכי חיפוש בפורום זה תחת השם "כולסטרול" ותוכלי למצוא את כל השאלות והתשובות בנושא. בשלב ראשון יש להתייעץ עם הגניקולוג באשר לגלולות, הואיל והוכלסטרול הטוב אמנם מגן מפני הכולסטרול הרע, אך לא ברמות אלו וכן יש לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ פרטני. בברכה, דנה

07/09/2006 | 14:11 | מאת: אורטל

שאלה נוספת . . . אני מרבה באכילת ירקות . . .יכול מאוד להיות שהתפריט היומי שלי לא מאוזן למשל - אני אוכלת ביום 1 ק"ג עגבניות , כרוב שלם , כרובית - מבושלים , גזר גמדי , חצילים . . . לא אוכלת פסטה / אורז וכו' רק לחם קל עם ממרח, שניצל טבעול . , האם האכילה שלי מוטעית ?ניראה שהתפריט שלי בנוי 70 אחוז ירקות והשאר פחמימות וחלבונים

07/09/2006 | 14:21 | מאת:

שלום אורטל, אין לי אפשרות להעריך מה היחסים בין מרכיבי המזון. עליך לפנות לדיאטנית לייעוץ אישי. בברכה, דנה

07/09/2006 | 13:25 | מאת: אורטל

הייתי מעוניינת לדעת מה מכילה פפריקה , מבחינת ערכית תזונתיים

07/09/2006 | 13:39 | מאת:

שלום אורטל, לפפריקה - התבלין- אין כמעט ערך קלורי אך הפפריקה עשירה מאוד באנטי-אוקסידנטים הנגזרים מויטמין A, ובויטמין A. בברכה, דנה

07/09/2006 | 11:21 | מאת: טל

שלום לכם עומר ושירה אתם עושים ממש עבודת קודש!!! הפורום מעניין מאוד. אתחיל בכך שיש לי עבר של הפרעת אכילה, אנורקסיה, אך היא מאחורי כבר מזה שנתיים אך נותרו משקעים ומחסומים: אינני מסוגלת עוד לאכול פחממות מורכבות כמו אורז, פסטה תפו"א וכו' ובכלל אינני דוגל בלאכול אוכל מבושל. יומי מתנהל כך: בוקר-קפה עם סוכרזית ללא חלב רק מים בשעה 10 סנוויץ' מלחם קל עם גבינת לבנה 0.5% בליווי סלט. בצהריים סלט גדול עם טונה במים או חזה עוף ערום בערב קערת עגבניות וחסה עם סנוויץ' מלחם קל וגבינה בולגרית 3% ובליילה אני נתקפת ברצון עז למתוק אך אינני מרשה לעצמי סוכרים פשוטים אז אני אוכלת 2 מעדני פרי דיאט-יופלה או תענוג וניל/שוקו ו2 ארטיק דיאט כל המוצרים הנ"ל הינם בעלי תווית של אי"ל. נתוניי: בת 20 1.59 משקל 40, אנא חוו דעתכם אורח חיי. ברצוני לציין שאני חולת ירקות ולכן רוב תזונתי מרוכבת מירקות שממלאים לי את תחושת הרעב, האם בעובדה שאני אוכלת "בהתקפה" בליילה אמנם מוצרי דיאט אך בכל זאת, יש סיכוי לעלייה במשקל? בנוסף לכך העובדה שאינני צורכת פחממות מורכבות לא מפריעה ליכולתי הפיזית ולכושר הריכוז שלי, אינני חלשה להפך, אנרגטית. תודה

07/09/2006 | 13:41 | מאת:

שלום טל, הואיל ובעייתך מורכבת יותר בשל העבר הרפואי של הפרעות אכילה, ומכיוון שפורום זה אינו נועד להעביר ביקורת על הרגלי אכילה והמלצות מבלי להכיר את המטופל, אני ממליצה לפנות לדיאטנית קלינית שעבדה איתך במהלך המחלה או לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ פרטני. בברכה, דנה

07/09/2006 | 07:54 | מאת: יעל

שלום, אני בת 26. תמיד הייתי רזה. לפני כשמונה חודשים התחלתי לקחת כדורי "ויפקס",זאת בגלל שאבא שלי נפטר בפתאומיות וכתוצאה מכך היו לי התקפי חרדה. מתחילת נטילת הכדורים, עליתי 8 קילו והדבר מדכא ביותר לכשעצמו. התחלתי דיאטה , שיניתי את התזונה שלי לבריאה ומצומצמת והתחלתי פעילות גופנית. הבעייה היא שמתחילת הדיאטה, אני סובלת מכאבי בטן ושלשולים כל יום. מה ניתן לעשות בכדי להוריד משקל ולא לסבול כל כך משלשולים?? אני מקווה שתוכלו לעשות לי קצת סדר בבלגן שלי ולהמליץ לי מה ניתן לעשות. תודה רבה, יעל.

07/09/2006 | 09:48 | מאת: ירון

פני ליעוץ מסודר עד אז להקלה סימפטומטית טלי פרביוטיקה בתוספת אנזימי עיכול לפני הארוחה

07/09/2006 | 13:45 | מאת:

שלום יעל, ראשית יש לבדוק כי זוהי אינה תופעת לוואי של התרופות שהינך נוטלת. כמו כן יש להגדיר שלשולים, האם על בסיס יומי, אחת לכמה ימים, מרקם וכו'. האם התחלת לאכול מזונות שלא אכלת לפני כן, או שהעלית באופן משמעותי מזון מסויים בדיאטה. כפי שאת מבינה לשלשולים סיבות רבות, בין היתר עודף סיבים בדיאטה, חשיפה מוגברת למוצרי חלב ועוד. לכן הצעתו של ירון אינה רלוונטית לגבי אנזימי עיכול. כל החיידקים הפרוביוטיים יכולים לעזור, ולכן איני פוסלת המלצה זו, אך ישנם אנשים שחיידיקם אלו לא עוזרים. בכל מקרה, אם בעית המשקל מטרידה אותך, פני ליעוץ אישי אצל דיאטנית קלינית להתאמת תפריט אישי, מעקב אחרי משקל והתאמת מזונות לנושא השלשולים. בברכה, דנה

06/09/2006 | 21:48 | מאת: נינה

בתי בת הארבע שוקלת 12 קילו, וגובהה 1מטר. היא בקושי אוכלת והמצב רק הולך ומחמיר. בבוקר היא שותה בקבוק חלב עם קצת דיסה, בגן אוכלת חצי פרוסה, בצהרים כף אורז או כף פסטה, בערב מסרבת לאכול, ולפני השינה בקבוק נוסף. היא אינה נוגעת בפירות, ירקות ובשר.גם ממתקים אינה אוהבת. בדיקת דם שגרתית לא מצאה בעיות. מצב רוחה טוב והיא ילדה טובה ושמחה. האם יש מקום לדאגה, והאם להכריח לאכול ? תודה

07/09/2006 | 11:43 | מאת:

נינה שלום! מהנתונים שמסרת יש סיבה לדאגה, בעיקר על רקע הפער בין הגובה (התקין) לבין המשקל (הירוד). פני בדחיפות לדיאטנית ילדים לטיפול והדרכה. ייתכן ויהיה צורך לערב גורמים מקצועיים נוספים. בכל מקרה, בשום אופן לא להכריח לאכול. בברכה, נועה

06/09/2006 | 19:00 | מאת: HAKOLLETOVA

אשמח אם תוכלו לסייע לי להרכיב לעצמי תפריטים מגוונים ופשוטים כדי לעלות במשקל וכן למלא (בלי כדורי תוספי תזונה )את החסרים התזונתיים כמו- B 12,(אני לא אוהבת בשר ועוף כל כך...),חומצה פולית,ברזל מאוד נמוך (מתחת למינימום). הרבה פעמים קורה שאני חושבת שעות מה לאכול (זה לא שאין...אני אוכלת רק מה שמתחשק לי לאכול באותו יום,אפילו אם זה משהו שאני כן אוהבת),ואז בדרך כלל מה שקורה זה שאני לא אוכלת בכלל כי אני עסוקה בדברים אחרים...אני ממש רוצה לשנות את זה ולאכול כמו שצריך... הבעיה היא שאני מוצאת לעצמי משהו פשוט להכנה (ואני משתדלת יהיה גם בריא) שאני בטוח אוכל,אבל אז באופן קבוע זה מה שאני אוכלת,זה לא מספיק ולא מגוון,אז חשבתי שאם יהיו לי תפריטים טובים לפחות לשלוש ארוחות אז התזונה שלי תהיה הרבה יותר טובה... אודה מאוד לכל העוזרים... (דרך אגב אני בת 18)

06/09/2006 | 19:23 | מאת:

שלום, צר לי, אך פורום זה אינו מיועד להרכבת תפריטים אישיים או המלצות אישיות. עליך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה, דנה

06/09/2006 | 17:04 | מאת: פז

אני בן 33 שוקל 64 ק"ג גובה 1.73 בדקתי במחשבון BMI ויצא תקין אבל יש לי כרס קטנה וצמיגים במותניים. בדקתי במחשבון יחס מותניים יריכיים ויצא לי יחס 1 שהוא לא תקין האם אני צריך דיאטה ? אם כן, עד לאיזה משקל להגיע ? ושאלה שניה בכדי לרדת במשקל הבנתי שצריך לשמור על מאזן צריכת קלוריות שלילי אם נניח הגוף שלי דורש 3000 קלוריות ביום (כולל פעילות גופנית) כמה קלוריות אני צריך לצרוך ביום על מנת לרדת במשקל ולא לגרום נזק לעצמי אם אני אצרוך 2500 קלוריות ביום זה נורמלי ? אם אני אצרוך 2000 קלוריות ביום זה נורמלי ? כמה הפרש בין הצריכה להוצאה צריך ליהיות ? תודה

06/09/2006 | 18:17 | מאת:

שלום פז, אינך צריך דיאטה לירידה במשקל, אך הינך זקוק כנראה לשינוי בתזונה היומית שלך. כרס הינה אופיינית לגברים ככל שמתבגרים והיא תלויה במידת השומן והפחמימות בדיאטה ובעיקר במידת הפעילות הגופנית ובין היתר צריכת אלכוהול. דיאטה לירידה במשקל לאו דווקא תוריד את השומן הבטני, אך שינוי הרגלי אכילה והרגלי חיים בהחלט כן. כמו כן, יחס מותניים-יריכיים מעט בעייתי, שכן לא כולם מודדים באופן הנכון, ולכן מומלץ ללכת למומחה בתחום שיעשה מדידה זאת. באופן עקרוני, על מנת לרדת במשקל צריך להפחית כ- 300-500 קק"ל מהצריכה היומית שלך ולא מכמה מומלץ לך לאכול. בכל מקרה עדיף לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ. בברכה, דנה

06/09/2006 | 16:17 | מאת: גלית

שלום וברכה רציתי לדעת האם יש מזון שאני יכולה לאכול כאשר לצערי אני לא ישנה מספיק שעות שינה בלילה(קטנטנים) ולא להשמין ממנו המלצות למזון שלא ארגיש רעבה כל כך, מה שבעבר שישנתי שנות שינה מספיק לא נזקקתי לאכול כל כך הרבה. חודה גלית

06/09/2006 | 17:45 | מאת:

שלום גלית, אין מזון "פלא, כל מזון שתאכלי מעבר לצריכה הקלורית שלך יגרום לעליה במשקל, גם אם מדובר במזון בריא כמו פירות. המלצתי, לפנות לדיאטנית קלינית להרכבת תפריט אישי שיענה לבעיותיך. בברכה, דנה

06/09/2006 | 14:49 | מאת: ליאת

שלום, בבדיקת העמסת סוכר נתקבל ערך של 121 (כאשר הערכים התקינים נעים בין 70 ל-100, כפי שהופיע בדף התוצאה). רציתי לדעת אם יש סיכון לסוכרת הריונית? בברכה, ליאת

06/09/2006 | 17:43 | מאת:

שלום ליאת, עליך להפנות שאלה זו לרופא המטפל. במידה והתשובה היא כן, עליו להפנותך לדיאטנית קלינית. בברכה, דנה

שלום לאחרונה קראתי על ממתיקים מלאכותיים שהינם מסרטנים ונחרדתי!!! הנני צורכת כמות רבה של סורביטול ויצקלמט וממתיקים נוספים כך: כ-3 מעדני פירות דיאט ליום אין ספק שקיים שפע ומגוון טעמים רב יותר מאשר למעדני הפרי הרגילים, ארטיק דיאט ובמשך היום שותה 2 פחיות קולה דיאט לימון וכליטר וחצי מים עם תרכיז דיאט, כל המוצרים הנ"ל הינם באישור אגודת אי"ל חשבתי שזה פרט חשוב, אני מעוניינת שתחוו את דעתכם על צריכה בכמויות אלה האם בסדר? נתונים: משקל 40 1.59, בת 20. כמובן שבנוסף למוצרי הדיאט הנ"ל אני אוכלת הרבה ירקות, וגבינות 3% ולעיתים חזה עוף

שלום טל, אין מחקרים קליניים המורים באופן חד משמעי שממתיקים הינם חומרים מסרטנים. כמו כן יש לעשות הפרדה בין ממתיקים מלאכותיים כגון : סכרין, ציקלמט, אצוסלפאם-קיי וסוכרלוז לבין ממתיקים טבעיים- סוכרים רב כהליים כגון : סורביטול, מלטיטול, מניטול, לקטיטול ועוד. נכון להיום אין הגבלה בממתיקים טבעיים, אלא במקרה של סכרת ורגישוות במערכת העיכול- -בעיקר שלשולים בכמויות גדולות. באשר לממתיקים מלאכותיים ישנה הגבלה שונה לגבי כל אחד מהם : סכרין- עד 2.5 מ"ג לק"ג משקל גוף. ציקלמאט- עד 11 מ"ג לק"ג משקל גוף. אספרטיים- עד 40 מ"ג לק"ג משקל גוף ואוסר לחולי פניל-קטונוריה. אצוסלפאם-קיי- עד 9 מ"ג לק"ג משקל גוף. בברכה, דנה

האם סורביטול, מלטיטול ושאר הממתיקים הטבעיים שציינת הם מצרכים שניתן לקנותם (בסופרמרקט), בדומה לסוכרזית וכדו'?

מאחר שלדברייך לא ידוע לך שממתיקים טבעיים נמכרים, מה כוונת טענתך ש"אין הגבלה בממתיקים טבעיים..."?

05/09/2006 | 21:38 | מאת: נעמה

הייתי שמחה לדעת כמה +_ יש בקלורבי עגול אחד הם כולם פחות או יותר אותו גודל , אני לא כל כך מבינה במונכים של ה 100 גרם, אז אשמח לדעת כמה יש לקולורבי אחד שלם, וגם מהתכונות שלו :] תודה

06/09/2006 | 13:54 | מאת:

שלום נעמה, בקולרבי ממוצע או בכוס קולרבי חתוך יש כ- 40 קק"ל. כמו כן הוא עשיר בויטמין C חומצה פולית ובטא קרוטן שהינו נגזרת של ויטמין A/ בברכה, דנה

05/09/2006 | 18:27 | מאת: שני

מהו שכר ממוצע של תזונאיות,נטורופתיות וכו בקופות החולים?

05/09/2006 | 18:50 | מאת:

שלום שני, השאלה אינה רלוונטית לפורום, וכמו כן אין דבר כזה ממוצע, זה משתנה בהתאם למקום העבודה. בברכה, דנה

05/09/2006 | 17:34 | מאת: שיר

שלום. אני מודעת ליתרונותיהם של צריכת אגוזים ושקדים, אך השאלה שלי היא האם הם מאבדים את יתרונותיהם (את חומצת השומן אומגה 3 למשל או את הוויטמינים) תוך כדי חימום/קלייה?

05/09/2006 | 18:20 | מאת:

שלום שיר, אגוזים ושקדים אינם עומדים בזכות תכולת האומגה 3 אלא בעיקר בזכות תכולת חומצות שומן חד בלתי רוויות. בהחלט בקליית פיצוחים למיניהם חלק מחומצות שומן אלו עוברות חמצון וכך מאבדים מסגולותיהם כמורידי כולסטרול, ולכן ההמלצה היא לצורכם באופן טבעי ולא קלוי או מטוגן. בברכה, דנה

05/09/2006 | 16:17 | מאת: דני

אני חולה בקרוהן, כרגע ברמיסיה... אני טסה עוד חודש לתאילנד, ורציתי עצה בנוגע למה לאכול שם שלא יעשה בעיות... ממה בעיקר להימנע, ואיך לשמור על משקל וערכים תזונתיים תקינים במהלך השהייה שם? תודה מראש דני

05/09/2006 | 17:32 | מאת:

שלום דני, באופן עקרוני בזמן רמיסיה אין הגבלה תזונתית מיוחדת לחולי קרוהן, אלא אם כן יש לך רגישות למזון מסויים. אני מניחה שהסבירו לך בעבר שמזון לא גורם לקרוהן או להתלקחות המחלה אלא מחמיר מצב קיים. הצעתי, המנע ממזונות הנמכרים ברחובות ונסה לקחת איתך כמה שיותר שימורים ומזונות מהארץ, אם ניתן. כך עימך מולטיויטמין ו- B12 תת לשוני. כמ כן, היוועץ עם הדיאטנית המוכרת לך בנושא לפני הנסיעה. בברכה, דנה

דנה שלום, אודה להתייחסותך לידיעה שהופיעה בנושא בפורום תזונה טבעית. להלן הקישור: http://www.doctors.co.il/xFF-Read,xFI-16,xPG-448,xFT-291158,xFP-291158,m-Doctors,a-Forums.html תודה

שלום חווה, ראשית ברצוני להודות לך על הקישור למאמר המרתק. אכן הכותרת הפתיעה אותי, אך לאחר קריאה לעומק של המאמר איני מופתעת כלל. כל מאמר בסדר גודל כזה אכן יכול להוות נושא למחקר ולמחשבה אך קשה מאוד להסיק ממנו מסקנות. זהו מחקר התסכלות אשר מסתמך על דיווח של נשים במשך 20 שנה לגבי נושאים רבים, בין היתר צריכת ברזל. היום כבר ידוע כי מאגרי ברזל גדולים מעלים סיכוי לסכרת מסוג 2 במנגנונים רבים, הן כגורם של מחמצן חזק ( הברזל בעצמו ) והן בשל נטיה של עודף ברזל לשקוע בכבד ובלבלב ולהפריע למטבוליזם של אינסולין וכן באופנים שונים נוספים. במחקר מצאו כי אין קשר בין סך כל צריכת הברזל ממזון או מתוסף מזון וסוכרת מסוג 2, אך כאשר הפרידו בין סוגי הברזל , זה שמקורו מן החי וזה שמקורו מן הצומח מצאו כי ככל שצרכו מן החי הסיכון היחסי לחלות עלה באופן משמעותי מבחינה סטטיסטית אך לא מבחינה קלינית. החוקרים בסוף המחקר מבקרים את התוצאות, בין היתר הואיל וברזל מן החי נספג טוב יותר באופן משמעותי לעומת החי, אז יש יותר סיכוי לרמות גבוהות יותר של ברזל ואף עודפים ולכן הסיכון עולה. כמו כן, מי שלוקחת תוספי ברזל, מן הסתם הרמה הבסיסית נמוכה יותר. דבר נוסף הוא שמדובר בכמויות גדולות של ברזל ובמינונים גבוהים של בשר, הרבה מעבר לצריכה היומית של ישראלי ממוצע. המחקר ביטל אפשרות של השפעות כמו גיל, רקע משפחתי, משקל, עישון וצריכת אלכוהול, אך הוא לא ביטל את האפקטים הנוספים של מזון. מחקרים הראו שאכלני בשר אוכלים פחות ירקות, פירות ודגנים מאים, כלומר מקבלים בדיאטה סך הכל פחות נוגדי חמצון, ואלי מכאן ההבדל. כמו כן, המחקר מסתמך על זכרון בצריכת מזון ולא על רישום מזון, ולכן יכולה להיות הטייה די משמעותית בתוצאות. בכל מקרה, כמו שאני תמיד אומרת, אם נאכל מאוזן, מכל קבוצות המזון במינון הנכון, הסיכוי לתחלואה יורד. במחקר לא השוו לשאר המזון אלא בדקו רק את צריכת הברזל, אם ישוו זאת לצריכת שאר מרכיבי המזון, כגון שומן, קלוריות ומינרלים וויטמינים אחרים אז אולי נוכל להגיע למסקנה משמעותית. בברכה, דנה

04/09/2006 | 15:33 | מאת: שני

לימודי נטורופתיה באוניברסיטאות? אם לא,מה ההבדל בין המכללות והמכונים השונים שמציעים זאת? עוד שאלה- האם לימודי נטורופתיה כוללים בתוכם מדעי התזונה,ומכשירים את התלמיד גם שיוכל לעסוק בתור תזונאי קליני בקופות חולים וכו? ומה ההבדל בין תזונאית קלינית לנטורופתית- בלימודים,בהגדרת המקצוע ואפשרויות תעסוקה? תודה רבה

04/09/2006 | 15:59 | מאת: היי

נטורופתיה-מעניין ללמוד,אך מעטים מהבוגרים מצליחים למצוא תעסוקה אחוזים בודדים

04/09/2006 | 17:21 | מאת:

שלום שני, אין כיום לימודי נטורופתיה באוניברסטאות רק במכללות שאינן מוכרות ע"י המועצה להשכלה גבוהה. אין כל קשר בין לימודי נטורופתיה לתזונה קלינית וגם אין אפשרות לעסוק כדיאטנית קלינית במידה ולמדת נטורופתיה. יש הבדל משמעותי ברמת הידע הרפואי והמחקרי. בברכה, דנה

04/09/2006 | 11:59 | מאת: טל

שלום רב הנני צמחונית מספר רב של שנים מקפידה על תזונה המכילה ברזל מן הצומח ונוטלת תוסף טבעי של ברזל עדין(25 מ"ג) לאחרונה נמצא בבדיקות כי רמת הIRON שלי נמוך-46 וFERRITIN-21 בעוד ויטמין B!12 וחומצה פולית תקינים חשוב לציין כי אני נוטלת אלטרוקסין 150 מק"ג כל יום(ללא בלוטת תריס)ונוטלת גם תרופה בשם לנטון בשל רפלקוס האם התרופות הללו יכולות להשפיע על ספיגת הברזל בדם? מה מומלץ מבחינת תזונה? בתודה מראש טל

שלום טל, על מנת לעזור לרמות הברזל מבחינה תזונתית עליך להפסיק להיות צמחונית, שכן ברזל מן הצומח אינו נספג היטב כפי שברזל מן החי נפסג, בייחוד מבשר בקר, הודו וכבד. אם אינך מעוניינת להפסיק להיות צמחונית עליך להעלות בייעוץ רפואי את מינון הברזל. לא ידוע לי כי התרופות אותן את נוטלת מורידות ספיגה, על כך עליך להתייעץ עם רופא המשפחה או רוקח. בנוסף, יש לפסול איבודים של ברזל במערכת העיכול או כל בעיית ספיגה במערכת העיכול. כמו כן עליך לפנות לדיאטנית קלינית לייעוץ אישי. בברכה, דנה