תוספי תזונה נוגדי חמצון - מזיקים?
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
ג.נ. על רקע המאמר המדהים שפורסם בגיליון 28.2.07 של JAMA, המציג ממצאים ומסקנות על הגדלת הסיכון למות כתוצאה מנטילת תוספים הכוללים נוגדי חמצון - בעיקר ויטמין E בכל מינון (החל מ-10 יחב"ל ומעלה) הנצרך ע"י אוכלוסיה בריאה לצורך מניעה ראשונית או ע"י אוכלוסיה חולה לצורך מניעה שניונית - או תוספים הכוללים רק את הוויטמינים הנ"ל - האם נכון יהיה להסיק ממנו שמוטב להימנע מצריכת מולטיוויטמינים לסוגיהם, הכוללים ויטמין E בכל מינון (וכן נוגדי חמצון אחרים - כאשר מינוניהם עולים על המומלץ), למניעה ראשונית ו/או שניונית? אלעד
שלום אלעד, איני קופצת למסקנות כל כך מהר, המחקרים הינם רבים והתוצאות שונות. נכון להיום המסקנה החד משמעית, שאין מקום לטיפול בויטמין E כטיפול מניעתי באוכלוסיה הכללית, וויטמין E טרם הוכיח עצמו באופן חד משמעי כאנטיאוקסידנט יעיל בבני אדם. יש להבין שבמעבדה ובחיות ויטמין E הינו האנטיאוקסידנט האפקטיבי ביותר, אך במחקר בבני אדם ישנם הרבה גורמים מלבלים, ולכן קשה להגיע למסקנות. בברכה,דנה
דנה שלום, OK, אבל האם זה לא פוסל את ההמלצות ליטול מולטיוויטמין? האם יש עדיין נסיבות בהן יש הצדקה כלשהיא לאדם ה"ממוצע" (שאין לו בעיות אכילה, ושמשתדל להימנע מאכילת אוכל זבל, פרט לקפה, רי בה, חטיף בריאות וקצת שוקולד) ליטול אותו? אלעד
שלום אלעד, כפי שאמרתי, אין סיבה ליטול מולטיויטמינים אם התזונה מלאה והאדם בריא, אך המחקרים גם לא מהווים אינדקציה למניעת נטילה. הבעיה העיקרית, כפי שציינתי שישנם הרבה גורמים ממסכים במחקרים אלו, ולכן אין מסקנה חד משמעית. אני, כדיאטנית, איני ממליצה לכלל האוכלוסיה באופן גורף ליטול מלוטיויטמין, אלא רק לאוכלוסיות בסיכון (כגון קשישים) ובמקרה שצריך, לתת את הויטמין החסר. בברכה, דנה