תוספים טבעיים - האם מסוכנים?
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
שלום, אבא שלי מלפני מספר שנים אובחן כחולה במחלת כבד כרונית. מאז הוא נהפך למטורף של תוספים תזונתיים ושל אוכל מקרוביוטי, והתזונה שלו הצתמצמה לקציצות ירקות, דוחן, קוואקר, ומוצרים אחרים שהוא מזמין בהזמנה מיוחדת. בנוסף לכך, הוא צורך מספר מגוחך של תוספים טבעיים ביניהם: כורכומל נוזלי (כורכום נוזלי) ויטמין C, אבץ, פטריית שיקאקי, גדילן מצוי, שן ארי, צמח פילנטוס, B12, אומגה 3, כלורופיל (משקה ירוק), , משקרה קוזואמגושי (שזיף יפני), פרופורג'יל (פרופוליס, פולן וחימר), ויטמין D, אסידופילוס ועוד. האם זה בריא לקחת כל כך הרבה תוספים טבעיים? לא יכול להיות מצב של ריאקציה ביניהם? האם התזונה המקרוביוטית (שממגבילה אותו לאוכל אורגני מאוד ספציפי) הוכחה כבריאה באמת, או שזה סתם גימיק שנועד להוציא מאיתנו כסף? תודה רבה מראש מקרב לב, חג שמח, דוד.
שלום דוד, כל אופן האכילה והחיים של אביך מוטלים בספק מבחינה מדעית. איני אומרת שהם רעים או טובים, אך אין להם כל הוכחה שעוזרים. לצערי תעשיית המזונות הטבעיים רוכבת על גל של אופנה ומנצלת באופן ציני את רצונם של אנשים להבריא בכל מחיר. אני מניחה שישנה אינטראקציה בין כל התוספים והמזון שהוא צורך. מה משמעותה לאורך זמן, רק הזמן יגיד. אני לא רוצה להשמיץ את הדרך שבה הוא בוחר, שכן לאמונה חלק חשוב בתהליך ריפוי. להבריא אותו, זה לא, אבל אולי ישמר אותו במצב סביר לארוך זמן. הדבר היחיד שהייתי מציעה לבצע בדיקות רוטיניות ולוודא שאין חסרים ולא נוצר נזק שניתן לראות. בברכה,דנה
תודה רבה על התשובה המהירה, אם כך הייתי רוצה לשאול אותך - איזו תזונה היית ממליצה לאדם חולה במחלת כבד כרונית (הפטיטיס B) ואילו תוספים היית ממליצה כן לקחת נוסף לתרופה לטיפול ספציפית במחלה (טנופווויר) שכן יהיו יעילים ומומלץ לקחת אותם בשגרה לאורך זמן? המטרה היא כמובן לשמר את הכבד, לא להעמיס עליו תזונתית, ולחזק את הגוף כמה שיותר שיוכל להתנגד לווירוס (חיזוק מערכת חיסונית) תודה רבה ושבוע טוב,