חלב
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
ד.נ. במוסף הבריאות של ידיעות אחרונות מאתמול פורסמה כתבה של פרופ. דוד נלקן, בה כתוב שמחקר שנערך ע"י ביה"ס לרפואה ציבורית של אוניברסיטת הרווארד הוכיח (לדבריו - כמו שורה של מחקרים קודמים) שקיים קשר הדוק בין צריכת חלב ומוצריו לבין התפתחות סרטן הערמונית. ככל שאנו שותים יותר חלב ואוכלים יותר מוצרי חלב - גדל הסיכוי שנפתח סרטן זה. המחבר גם מציין שמחקר שפורסם אשתקד בכתב העת הבינ"ל לסרטן, שנערך בפינלנד, שבדק כ-30,000 גברים, הראה באופן משכנע שככל שכמות הסידן בתזונה עולה, כך גדלה הסכנה להתפתחות סרטן הערמונית. אבקש התייחסותך לממצאים אלה, הנראים לכאורה תמוהים. תודה. אלדד
שלום אלדד, אכן מחקרים הראו זאת, אך הראו שגם אכילת בשר, עישון, השמנה ועוד מעלים סיכון לסרטן הערמונית.מחקרים הראו שבערך כל מוצר מזון שאנו צורכים במינונים גבוהים מעלה סיכון לסוגי סרטן מסויימים. מחקרים אפידמיולגיים הם מאוד טובים כדי להראות קשר נסיבתי אך לא קשר סיבתי כלומר גורם-תוצאה. הרבה מחקרים אפדימיולוגיים מראים מגמה כלשהי וכשבאים למחקרי התערבות לא רואים את אותן התוצאות. ממחקרים אפדימיולגיים אי אפשר לצאת עם הצהרה בריאותית כי אלו לא מוכיחים סיבות אלא נסיבות, וזה חשוב מאוד להבין. אם הדבר אכן נכון, יבדקו זאת במחקרים פרוספקטביים התערבותיים ויראו אם יש בכך אמת.חשוב לזכור שבחלב ובמוצריו יש הרבה מעבר לסידן, ישנם חלבונים נוספים שמקורם בפרה ובמזון שמאכילים אותה ויכן וגם אלו מעלים סיכון לסרטן פרוסטטה,ואת אלו טרם בדקו, ולכן אי אפשר לצאת במסקנה חד משמעית כי האשם בסידן ולא במוצרי החלב ככלל. מצד שני יש חוקרים שטוענים שככל שאנו צורכים יותר סידן אנו מדכאים ייצור ויטמין D שהוא כן הוכח מחקרית בנושא סרטן הפרוסטטה. מכאן שאין מסקנה חד משמעית, ולכן התייחסותי בהתאם.לפי כל המחקרים הנ"ל כל מה שישאר לנו לאכול זה עשב , עשב,עשב. כמו תמיד, הכל במינון הנכון, אורח חיים בריא ובריאות נפשית+גנטיקה מוצלחת. בברכה, דנה