דיאטת אטקינס

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

16/04/2002 | 09:56 | מאת: רוני

שלום נועה אני עושה דיאטת אטקינס(דלת פחמימות) במשך למעלה מחודש ומאוד מרוצה מהתוצאות ומההרגשה. לאחרונה אני שומע יותר ויותר כי זו דיאטה מסוכנת ובמיוחד לכליות, האם את יכולה להסביר ולפרט? , מה עלי לעשות כדי להמנע מסיכון ובכל זאת להמשיך בדיאטה זו? אינני מחמיר בהגבלת הפחמימות ולהערכתי אני צורך בין 50 ל 100 גרם פחמימות ביום. תודה מרוני המודאג

רוני שלום! גם לפי הבנתי המקצועית, דיאטת אטקינס הינה מזיקה. קיימים מעט מאוד צידוקים קליניים (אם בכלל), אשר על פי הם ניתן יהיה להמליץ למישהו על דיאטה זו. בכדי להסביר לך את הסכנות, אקדים ואסביר את עקרונות התזונה הבריאה: 3 אבות מזון עיקריים קיימים במזון (בכולם אצורה אנרגיה) אך כל אחד משרת מטרה שונה בגוף. פחמימות - אנרגיה זמינה לשרירים ולמוח, כלומר, לפעילות וחשיבה. בתהליך הפקתה אין תוצרי לוואי רעילים לגוף. רוב האנרגיה לגוף צריכה להיות מסופקת ממקור זה (לפחות 50% מסך הקלוריות היומי). בנוסף, פחמימות מורכבות מכילות גם סיבים תזונתיים להם תרומה בריאותית חשובה. חלבונים - אבן בניין לתאי הגוף (אשר משתחלפים), לאנזימים ולהורמונים מסוימים. יכולים לשמש להפקת אנרגיה כאשר חסרות פחמימות אך הינם בעלי תוצרי לוואי המפונים ע"י הכליות (אוריאה). אכילה של כמות חלבון גבוהה מדי, יכולה לגרום לעומס על הכליות וכן לאיבוד רב יותר של נוזלים (שתן רב יותר). שומנים - אבן בניין במעטפת התאים ומשמשת גם להורמונים מסויימים. כאשר אוכלים עודף, נאגר כמחסן של אנרגיה. גם לניצול שומנים לאנרגיה יש תוצרי לוואי. האיזון בין אבות המזון בתפריט שומר מפני נזקים לגוף. אין להמעיט בחשיבות הנושא. אף כי חשוב לרדת במשקל, אפשר לעשות זאת בדרכים שאינן מסוכנות לבריאות. אין דרך להמשיך בדיאטת אטקינס תוך מניעת הנזק. 100-50 גר' פחמימות ביום זו כמות קטנה מדי. יש לצרוך לפחות 200 גר' בתפריט של 1500 קק"ל. בהערת אגב - גם חולי סכרת הנדרשים להגבלת הפחמימות, אינם מורשים להגבלות חריפות כאלה. עצתי לך, לשם בריאותך, חדול מדיאטה זו. נועה

מנהלי פורום תזונה קלינית