פחמימות.

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

16/03/2002 | 01:01 | מאת: Someone5

שלום רב. ברצוני להתייעץ אתכם לגבי הדיאטה שלי. הדיאטה הזו לא ניתנה לי ע"י דיאטנית, זוהי פשוט דיאטה שמאוד התרגלתי אליה עם הזמן. אני די "מכור" לפירות, במיוחד לתפוחים ירוקים חמצמצים, אפרסקים, מילון ואבטיח. אני מאוד סלקטיבי בענייני פירות ויש פירות שאני בכלל לא נוגע בהם, כמו בננה, אפרסמון, ענבים, מנגו, אננס, אגס, ועוד פירות למיניהם שמאוד עתירים בסוכר. בימים אלה תפוחי עץ חמצמצים ותפוזים הם הפירות היחידים שאני צורך. אני משתדל מאוד לא לעבור את הראף של 5 תפוחי עץ ירוקים ליום, אבל לא תמיד זה עובד ולפעמים אני צורך יותר תפוחי עץ ירוקים. אני לא ממש סופר את הפירות שאני צורך במשך היום, אבל לדעתי אני צורך די הרבה פירות במשך היום. אני מניח שפירות הם המאכלים היחידים המכילים סוכר, שנכללים בתפריט היומי שלי. חוץ מפירות אני צורך גם ירקות, במיוחד כרוב. בנוסף לכרוב אני צורך גם מלפפונים חיים וחמוצים, עגבניות, כרובית, דלעת וגזר. אני שותה קפה עם סוכרזית ומעט חלב נטול שומן, לפעמים אני מחליף את החלב נטול השומן בחלב סויה נטול שומן (ללא לקטוז, פחות פחמימות). לפעמים אני משלב בתפריט היומי מעדנים על בסיס סויה, ללא שומן או סוכר. זה הכל. המזונות המרכיבים את התפריט היומי שלי הם בעצם פירות וירקות, מעט חלב ללא שומן, מעדנים על בסיס סויה ללא שומן או סוכר. אני לא נוגע בסוכרים אחרים (סוכר לבן/חום), שמנים למינהם, חיטה, או כל מזון אחר שלא מצוין בתפריט הנ"ל. התפריט לא מחולק לארוחות מסודרות, אני אוכל מהמזונות האלה מתי שבא לי, גם מתוך רעב וגם מתוך נשנוש. הקטע הוא שבימים אלה אין לי משקל בבית. השאלה שלי היא האם ניתן לרדת במשקל בעזרת התפריט הזה? האם אפשר להשלים את החסר באמצעות ויטמינים? תודה.

16/03/2002 | 12:32 | מאת: adi

היי, חסר לי לחם, בשר וכו'. כדאי ללכת לדיאטנית. עדי

16/03/2002 | 21:13 | מאת: סיון

זה קצת מוגזם ,בטוח שתרד,עם משקל / בלי משקל....אבל איפה הנזק לטווח ארוך? יש דיאטה ששמעתי שעובדת יכולה להתאים לך,עם סייג אחד,קוראים לה "אטקינס",והרעיון שעומד מאחריה הוא-דיאטה נטולת פחמימות-בכלל-כולל פירות-שכידוע יש בהם פחמימות מהסוכר.אבל לא נראה לי שצריך להגזים ואפשר לנסות עם התוספת של הפירות-כמובן במינון הגיוני נ.ב-הגוף חייב לקבל פחמימות,כי אם לא רמות הסרוטונין יעשו לך נזק במצב הנפשי-ראה הוזהרת!!!!

17/03/2002 | 09:18 | מאת: שושי

התפריט שלך נראה לי לא מספיק מגוון. תפריט מאוזן צריך לכלול גם פחמימות מורכבות (אורז, תפו"א, לחם, פסטה), חלבונים נוספים חוץ מחלב ומעדני סויה (מה עם ביצים? דגים? בשר? קטניות למיניהן?). חוץ מזה אתה אוכל יותר מדי פירות. גם אני ממליצה לך מאד ללכת ליעוץ אישי אצל דיאטנית.

שלום לך! למיטב זכרוני שאלת אותנו פה בפורום זה שאלה דומה (10/2) והתשובה שנתתי לך הייתה מפורטת ומקיפה. שאלתי אותך שם מספר שאלות חשובות ולא ענית עליהן. אני מצרפת את תשובתי מאז. אם תוכל לתת לי את הפרטים שביקשתי, אני בטוחה שאוכל לעזור לך יותר. "אתה מציין שאתה מתמיד בתפריט הנ"ל כבר מספר חודשים ואני סקרנית לדעת, לא רק האם אתה יורד במשקל (אני מעריכה שכן), אלא בעיקר מה שלומך? סביר להניח שיצרת לעצמך מספר חסרים תזונתיים לא רצויים, ואולי אתה מתחיל להרגיש את השפעתם מבחינה פיזית. דיאטה חריפה כפי שאתה עושה מוצדקת במצבים פתלוגים מסוימים ורק בהמלצות איש מקצוע תוך כדי מעקב. האם זהו המצב אצלך? בתפריט שתארת חסרות מס' קבוצות מזון הכרחיות: פחמימות מורכבות - אתה אוכל מקבוצה זו רק ירקות אך הם מאוד דלים בקלוריות. יש צורך להוסיף דגנים, אורז, תפו"א, קטניות. חשיבותם היא באספקת אנרגיה שהיא זמינה לגוף אך מתפרקת בקצב איטי ורצוי. שומן - יש תפיסה מוטעת לגבי שומן. צריך להמעיט בשימוש ולהקפיד על שימוש במקורות שומן טובים (שמן זית או קנולה, אבוקדו, טחינה), אך בשום פנים לא להורידו לחלוטין מהתפריט. יש מרכיבים שהינם חיוניים לגוף כמו ויטמינים מסיסים בשומן וחומצות שומן הכרחיות אשר חייבים לספקם לגוף באמצעות המזון. כמו כן, הגוף יודע ליצור בעצמו כולסטרול ויעשה זאת ללא בקרה אם לא יקבלו באופן מספיק מן האוכל. לגבי שעות האכילה, אם אתה מתאים אותן לשעות העירנות שלך (כלומר קם מהשינה אחה"צ והולך לישון לפנות בוקר), לא צריכה להיות בעיה. הבעיות מתעוררות כאשר אנחנו ערים ללא מזון במשך שעות ארוכות. ברור לכל שמצב זה אינו רצוי או בריא. דבר אחרון, לא הייתי מייעצת לך או למישהו ממבקרי האתר לאמץ לעצמו תפריט כזה לא מגוון ומאוזן לתקופות זמן ארוכות שכן הוא עלול לגרום נזק רב מתועלת." נועה

17/03/2002 | 13:45 | מאת: Someone5

קודם כל תודה על כך שהגבת בשנית, אני מתאר לעצמי שההודעה הזו הולכת להיות די ארוכה, אז סליחה מראש ואת מוזמנת לעצור מתי שיתחשק לך (למרות שלדעתי יש כאן פרטים די חשובים). אז ככה. כפי שציינתי בהודעתי הקודמת, כרגע אין לי משקל בבית, כלומר יש לי משקל אבל לדעתי הוא לא טוב, זה משקל שעובד על תאים סלולרים והוא עובד רק כשיש אור בסביבה, חוץ מיזה שהוא לא מראה משקל קבוע. מידי יום המשקל שרואים בו משתנה בצורה מאוד משמעותית, (יום אחד הוא מראה 2 קילו יותר, למחרת 2 קילו פחות), ככה שלפי דעתי הוא "שקרן פתולוגי" :-) . לכן אני לא ממש מודע כרגע למשקל הנוכחי שלי, יש לי רק השערה כללית (נישקלתי לאחרונה לפני כחודשיים - שלוש אצל רופא), ככה שאין לי ממש מושג אם התפריט הזה מביא לירידה במשקל. התפריט הזה הוא תפריט שאימצתי לעצמי, ללא מעורבות של רופא בעניין. כשהתחלתי את דיאטת ההרזיה, התחלתי מתפריט מאוזן שנכתב לי ע"י דיאטנית. במשך הזמן הרגשתי לא ממש בנוח עם התפריט הזה אז לאט לאט התחלתי לשנות אותו. היו ימים שאכלתי במשך היום רק מרק עדשים או מרק אפונה וירקות, ללא מודעות שעדשים ואפונה מכילים כמות משמעותית של פחמימות מורכבות ואפשר לומר שגם שומן. אחרי שהבנתי את זה התפריט הזה עבר עוד שינוי לתפריט מאוד משונה שמורכב ברובו מפירות, ושאר מעדני חלב/סויה ללא סוכר או שומן, המון ירקות עלים ירוקים. שוב, התפריט הזה לא ניתן לי ע"י שום רופא או דיאטנית, זה תפריט שאימצתי לעצמי מכל מיני סיבות., שהעיקרית מביניהן היא ה"התמכרות" שלי לפירות. אני מבין ויודע שבתפריט הזה חסרים מרכיבי מזון למיניהם כמו פחמימות מורכבות שדרושות להעלאת רמת הסרוטונין ולעוד תפקידים שקשורים במוח, חלבונים ואפילו גם שומנים, שלא נדבר על ויטמינים למיניהם שאני כנראה מחסיר מעצמי. האם ניתן להשלים את החסר ע"י ויטמינים שקונים בבית מרקחת? צדקת כשאמרת שאני מתחיל לחוש את ההשלכות של התפריט הזה בצורה פיזית. כנראה שכתוצאה מהחסכים הללו בפחמימות מורכבות/פשוטות מצב הרוח שלי הידרדר מאוד, וכנראה זו הסיבה לכך שאני לוקח את התרופה "סירוקסט" שמעלה את רמת הסרוטונין במוח. הייתי בביקור אצל פסיכיאטר שרשם לי את התרופה הזו לשם טיפול במצב רוח ירוד והרגשה של עצב לאורך רוב היום - שוב, כנראה כתוצאה מהמנעות בפחמימות. עוד אחת מהסיבות שהחלטתי להימנע ממזונות שעשירים בפחמימות כמו קיטניות, פסטות ואורז, היא ההתמכרות שלי למזונות אלה. הייתה לי היסטוריה ארוכה עם מזונות עשירים בפחמימות מורכבות שגרמה לעלייה משמעותית במשקל, וכן, אני מדבר רק על מזונות עשירים בפחמימות מורכבות. הייתי מכור לפסטה, לבמבה, לתפוחי אדמה, ולא ממותקים שעשירים בפחמימות פשוטות! הפחמימות הללו ניספגות מאוד לאט בדם ולכן אמורות לגרום להרגשת שובע ממושכת לאורך זמן, אבל כשאכלתי את המזונות הללו, הרגשתי צורך ודחף לאכול מהם שוב גם כשלא ממש הרגשתי רעב או שובע, אלא מתוך שיעמום ומחשבות עליהם. סביר להניח שיש לי בעיה שנקראת "התמכרות לפחמימות", בעיה שקראתי בספרשל ד"ר ריצ'רד ורייצ'ל הלר בדיאטה שלהם "המכורים לפחמימות" , אבל אני ממש לא מעוניין לעשות את הדיאטה הזו. כיום הסוכר היחידי שאני צורך נמצא בפירות, וכנראה שכמו שאמרת, הפחמימות המורכבות היחידות שאני צורך מצויות בירקות. לגבי חלבונים, אני מניח שמעדני סויה מספקים כמות מסוימת (אולי לא מספיקה) של חלבונים. ושומנים - יש צריכה יומית מאוד קטנה של שומנים, יש כמות קטנה מאוד של שומן שנמצאת בתוך הפירות ואולי גם במעדני הסויה שמכילים 0.3 גרם שומן ל100 גרם של מעדן סויה. אני מניח שהכמות המקסימלית של שומן שמסתכמת ביום אצלי לעתים רחוקות היא 5 גרם שומן ליום אבל לא יותר מיזה, בד"כ פחות. אולי זה גם המקום לציין שכרגע לדעתי אין לי בעיה של עצירות, אבל לעומת זאת יש לי בעיה רצינית מאוד (במיוחד לאחרונה) של גזים. שתי שאלות עיקריות שהייתי מעוניין לקבל תשובה עליהן הן: 1. האם ניתן לרדת במשקל כתוצאה מהתפריט הזה? 2. האם ניתן להשלים את החסר באמצעות ויטמינים שניתן לרכוש בבית מרקחת? תודה מראש וסליחה שיצא ארוך!

מנהלי פורום תזונה קלינית