שומנים או פחמימות מורכבות?
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
איזה אוכל משביע יותר? נשאר ליותר זמן?-שומנים או פחמימות מורכבות?
שלום מריה, שני רכיבי המזון שציינת גורמים לתחושת שובע, כל אחד במנגנון משלו. פחמימות מורכבות קשורות בהפרשת אינסולין ובהפרשת סרוטונין במוח, שהוא הורמון הגורם לתחושת שובע. שומנים אינם משביעים תוך כדי אכילה (כמה גלידת שמנת אפשר לאכול בבת אחת..), אבל משפיעים כשמגיעים לקיבה, היות ומעכבים את ריקון הקיבה, וכנראה שקשורים בהפרשת גרלין, שגם הוא הורמון שאחראי על שובע. המצב מסובך אף יותר! מה קורה כשמערבבים? צ'יפס(שומן עם פחמימה מורכבת) משביע פחות מתפוח אדמה אפוי אצל רוב האנשים. כך שגם אופן הבישול בעל השפעה. כנראה שבנוסף לכל קיים גורם שהוא אישי לכל אדם, ומכונה "אינדקס שובע". לכל אדם יש את קבוצת המזונות שמשביעה אותו יותר. תזונה בריאה צריכה לכלול את שני הרכיבים, ודיאטה לירידה במשקל צריכה להיבנות לכל אדם באופן אישי בהתחשב גם בתחושת שובע. בברכה, מירי.
שלום, מירי, תודה רבה על התשובה. רציתי לברר מה מן המזונות האלה(שומנים או פחמימות מורכבות) מתעכל לאט יותר, אחרי מה נשארים שבעים למשך זמן רב יותר? אני לומדת בפקולטה לחקלאות, מדעי התזונה, ובשני קורסים שונים היו גם דעות שונות. אז מה ישאיר אותנו שבעים לתקופה ארוכה יותר- צ'יפס עתיר שומן או תפוח אדמה אפוי(מבושל)-?