B 12

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

01/01/2003 | 10:46 | מאת: מיכאל

מה גורם למחסור בB 12 בגוף, באיזו רמה יש צורך לקבל זריקות, וכיצד נכון לטפל בחוסר בנוסף על הזריקות מהו בדיוק B 12 ומה תפקידו בגוף?

מיכאל שלום! ויטמין B12 (מקבוצת ה - B, ויטמינים המסיסים במים) לוקח חלק בפעילויות חשובות ביותר בגוף הכוללות שמירת תפקודה של מערכת העצבים והמוח, העור וכן רקמות נוספות בגוף. כאשר הוא נמצא במחסור, עלולה להתפתח אנמיה כמו גם בעיות ניורולוגיות (החל מעייפות, טשטוש ראייה, ועד שכחה, בילבול ואף התקפים פסיכוטיים), פגיעה במעטפת הקיבה ועוד. מחסור בויטמין זה עלול להתפתח משתי סיבות עיקריות (או שילוב של שתיהן): 1. מחסור בויטמין מהמזון - ויטמין זה נמצא אך ורק במזון שמקורו בחי, בעיקר בבשר, מעט פחות בדגים, ביצים ומוצרי חלב. לכן מי שלא אוכלים מוצרי מזון אלה (צמחונים וטבעונים), חשופים למחסור ומוטלת עליהם האחריות לעשות בדיקות ולאתר מתי הם נכנסים למצב של חוסר ולתקן אותו. 2. לשם ספיגת הויטמין במעי, יש צורך בפקטור מסויים המיוצר בקיבה ומתחבר שם לויטמין. בצורה הזו הויטמין ממשיך למעי ושם נספג לדם. אם מסיבה כל שהיא ייצור פקטור זה פוחת או אינו קיים לחלוטין, אזי יתפתח מחסור. הסיבות כאן יכולות להיות גנטיות, מחלות קיבה או ניתוח בקיבה וכן פשוט גיל מבוגר. בעבר, במקרה של מחסור מהסיבה הראשונה היו נותנים כדורים ובמחסור מהסיבה השניה - זריקה (כדי לעקוף את הבעיה שתיווצר בספיגת הויטמין). היום, יש כדורים הנספגים ישירות לדם ע"י כך שמניחים אותם מתחת ללשון. זה נותן פתרון יעיל לכל הסובלים ממחסור, לא משנה מה הסיבה. אם המחסור הוא ממש חמור ויש צורך בתיקון מהיר, ייתכן והרופא ימליץ על זריקות. בכל מקרה, מי שסובל ממחסור, צריך לעשות בדיקות רוטיניות על מנת לאתר מתי הרמות בדם מתחילות לרדת ויש צורך בהשלמות. נועה

מנהלי פורום תזונה קלינית