סרטן המעי

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

27/11/2002 | 21:42 | מאת: ראובן

אבי בן 74 חולה בסרטן המעי הגס. הוא עבר כריתה של הגידול לפני שנתיים ולא התגלו גידולים נוספים. לפני כחודשים התגלה שהסרטן חזר ובגדול עם גרורות בכל חלל הבטן. לצערי ללא מרפא. השאלה שלי היא בנוגע לתזונה. אבי כמעט ולא אוכל דבר למעט פעמיים אינשור ביום, וכמובן מצבו הגופני מתדרדר במהירות. בדקנו אפשרות של האכלה דרך צנורית למעים אך עקב מצבו הירוד התערבות כירוגית לא באה בחשבון. כל הרופאים שמטפלים בו לא נתנו פיתרון אחר. האם יש איזו שהיא דרך להזין אדם שאינו יכול לאכול? אינפוזיה כל שהיא? איך מאכילים אנשים שאינם יכולים לאכול כמו צמחים למשל? האם זה דומה? תודה מראש.

ראובן שלום! התשובה שאתן לך היא כללית ואינה מתייחסת לאביך או לכל חולה אונקולוגי אחר באופן ספציפי. כאשר האופציה של אכילה/שתיייה עצמאית דרך הפה מצטמצמת לכדי כמות בלתי מספקת, יש לנו שני נתיבי הזנה. הראשון שהוא תמיד הבחירה הראשונה הוא דרך מערכת העיכול. זו דרך פיזולוגית, עם מעט סיבוכים מטבולים והשגת תוצאות טובות. היא זולה, יעילה ובטוחה. הכוונה כאן היא להכנסת צינורית הזנה ישירות לקיבה או למעיים. הצינורית יכולה להיות מוחדרת באופן כירורגי (כאשר יש תכנון של הזנה כזו לטווח ארוך), או דרך האף. היא נקראת זונדה. יש חולים רבים המקבלים את הזנתם בצורה זו ואז אפשר להעלות את כמות האנשור (או תכשיר הזנה אחר) משתי פחיות ביום ל - 8 או אפילו 10, לפי צרכי החולה. נתיב ההזנה האפשרי השני הוא באמת לוריד. אופציה זו אינה מומלצת כאשר אפשר להשתמש במע' העיכול. ישנם סיבוכים הכרוכים בהזנה שכזו, מזיהומים קשים ועד סיבוכים מטבוליים. כדאי לציין שמחקרים מראים שבמצבים מסויימים הזנה כזו אינה יעילה ואינה משפרת את מצבו של החולה מבחינה תזונתית. זו גם אופציה יקרה יותר וקשה יותר לתפעול בבית. ההחלטה באיזה אופן להזין את החולה תלויה במצבו הגופני, התזונתי והנפשי, תפקוד מערכות הגוף שלו, הענות החולה לטיפול המוצע לו, תוחלת החיים המצפה לו ואיכותם ועוד שיקולים משיקולים שונים. בד"כ היא תעשה תוך שיחה ושיתוף המשפחה כאשר ההחלטה הסופית אמורה להיות מוסכמת על החולה ועל משפחתו. איני יודעת באיזה מסגרת רפואית אתם מטופלים אבל כדאי ורצוי לבקש ייעוץ של דיאטנית. נועה

מנהלי פורום תזונה קלינית