כמה שאלות על חלבונים
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
שלום, קראתי במספר מקורות שבסויה ובקינואה יש "חלבון מלא" כלומר את כל חומצות האמינו החיוניות לנו,האם זה נכון? כמו כן,רציתי לדעת האם כל שילוב של דגן(אורז,לחם,פסטה,שיבולת שועל,חיטה וכו') וקטנית(חומוס,אפונה,עדשים,שעועית וכו') נותן חלבון מלא?אם כן אפשר לא לאכול בשר(ולקחת B-12 כתוסף) לא? שאלה נוספת,כמה גרם חלבון מומלץ לאדם הממוצע(ג' חלבון/משקל בק"ג)?אני קראתי כל מיני המלצות שונות ואשמח לשמוע את דעתך המקצועית. ושאלה אחרונה חביבה,שמעתי בהרצאה של טבעוני אחד שאכילת חלבון מן החי גורמת לבריחת סידן מהעצמות(הוא אמר שזה בגלל שהדם נעשה חומצי בעקבות הגופרית שיש בחלבון מן החי או משהו כזה).יש באמירה זו ממש? תודה רבה!
שלום ברוך, 1. התשובה היא לא, בקינואה ובסויה אין חלבון מלא, ולרוב הן חסרות ליזין ומתיונין בהתאמה. 2. כל שילוב דגן וקטנית יניב חלבון מלא. בשר לא נחשב חלבון מלא, אלא ביצה, ולכן זה לא רלוונטי ולא תחליף. 3. המינימום- 0.8 גר' לק"ג משקל תקין. מומלץ לא מעבר ל- 1.2 למורת שאנו צורכים הרבה יותר מכך בעולם המערבי. 4. ככל הנראה אכילת חלבון מן החי ממקור בשר (בעיקר בקר, חזיר, כבש) לא כל חלבון מן החי, לדוגמה ביצה ומוצרי חלב לא, משנה את חומציות הדם והשתן ולכן יכולה להשפיע בעקיפין על בריאות העצם, למרות שאין לכך הוכחות חותכות בבני אדם. בברכה,דנה