חמאה מזוקקת

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

31/12/2012 | 08:00 | מאת: ענת

שלום לנשות ההנהלה של הפורום :) בת 29, בברורים לקרהון-קוליטיס. כרגע BMI 18.31 (בערך) ו- amenorrhea מזה חצי שנה בעקבות ירידה חדה במשקל. ככלל, אני לא צורכת מוצרי חלב בעיקר מבחינה בריאותית ורגישות ללקטוז וממעיטה באוכל שומני ככל הניתן בהמשך להמלצת תזונאית עד לאבחון סופי של IBD. באפייה, אני משתמשת בשמן קוקוס מכבישה קרה ולבישול לרוב שמן זית עם או בלי שמן סויה. רציתי לשאול על חמאת בקר מזוקקת. הרי אחרי הכל היא לא מכילה מוצקי חלב. בגוגל עלתה התוצאה "גהיי" (GHEE) שהיא אכן חמאה מזוקקת שאפשר לעשות בבית ומכילה נטו שומן רווי. באופן מפתיע, נטורופטיות ותזונאיות היללו את מעלותיה של הגהיי במניעת מחלות וטענו כי היא מהווה מקור אנרגיה זמין של חומצות שומן לגוף. שאלותי: 1. האמנם? 2. האם שומן ממקור חי טוב יותר לאפייה וטיגון (קל) יותר משומן צמחי בגלל טמפרטורת הרתיחה הגבוהה? 3. האם השמן מכיל את ההורמונים שבחלב? או שמא הם נהרסים בתהליך הזיקוק? 4. האם הכמויות נשארות זהות כשממרים במתכון לחמאה מזוקקת, וכמובן כיצד מבצעים את ההמרה? 5. איזה שמן צמחי מומלץ לאפייה, שכן מרגרינה לא באה בחשבון... בברכת שנה אזרחית טובה ובריאה ענת

לקריאה נוספת והעמקה
02/01/2013 | 01:28 | מאת: דנה ויינר

שלום ענת, אני מעולם לא המלצתי על חמאה מזוקקת או גהיי- זאת נפוצה יותר באוסטרליה וניוזילנד. ברור שהיא מהווה מקור אנרגיה מצויין. שומן ממקור חי יותר טוב לבישול, אפיה וטיגון, כי מתחמצן פחות בקלות בטמפ גבוהות. לגבי הורמונים- תלוי בסוד ההרומון, יש כאלו מסיסים במים ויש כאלו בשומן, אז איני יכולה לדעת. איני מומחית להמרות, אבל יש טבלאות רבות הממירות שמן לחמאה/מרגרינה- הממוצע :100 גרם חמאה=85 גרם שמן. שמן צמחי- זית או קנולה ואופשר קוקוס. בברכה,דנה

מנהלי פורום תזונה קלינית