הדיאטה של אטקין

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

24/06/2002 | 07:58 | מאת: נורית

מסקרן אותי לדעת מה דעתכן המקצועית על דיאטת אטקין, בהנחה שהתפריט היומי לא עובר את ה 80-90 גרם חלבונים ליום.

24/06/2002 | 09:54 | מאת: דנה ויינר

נורית שלום, דיאטת אטקינס הינה דיאטה המבוססת על צריכה מוגברת של חלבונים תוך צמצום כמעט מוחלט של פחמימות בתפריט. ההגיון העומד מאוחרי דיאטה זו היא, שכל עוד אינו מספקים לגוף את האנרגיה הזמינה ביותר, פחמימות או ליתר דיוק, גלוקוז ( סוכר ) אנו ננצל יותר את מאגרי השומן ובכך נראה ירידה משמעותית במשקל. אך הדבר אינו כה פשוט כפי שהוא נשמע. ישנם איברים בגופינו היודעים לנצל לאנרגיה רק מגלוקוז, וביניהם המוח שלנו. כאשר אנו לא מספקים לו את צרכיו הגוף משתמש במאגריו הנמצאים בעיקר בכבד, אך מאגרים אלו קטנים יחסית ומספיקים למס' שעות בלבד. לכן הגוף מתחיל לפרק שריר על מנת לספק חומר גלם לכבד לייצר גלוקוז, וזוהי הירידה הראשונית העיקרית במשקל, הואיל ושריר מורכב מ - 80% מים ו - 20% חלבון. בנוסף מתחיל פירוק שומן אך לא עד סוף התהליך, ובו נוצרים חומרים אשר מסוכנים לכלי הדם שלנו ובייחוד לכליות ולמוח. לא בכדי דיאטה מאוזנת מכילה את כל אבות המזון ביחסים מסויימים. מסה"כ האנרגיה שלנו 55-60% מגיע מפחמימות עד 30% מגיע משומן והיתר מחלבונים. ישנה חשיבות לצרוך פחמימות לא רק בשל ההסבר שניתן לעיל, אלא משום שמקור לפחמימות הינו מקור לויטמינים ומינרלים נוספים אשר לא נוכל לקבלם ממקורות חלבון ושומן בלבד. באשר לשאלתך, לא אוכל להתייחס לכמות החלבון הואיל ותלוי מהו משקלך כיום, מהו היחס, ומה את אוכלת מלבד החלבונים. לרוב הדיאטה המערבית הינה עשירה מאוד בחלבון ומכאן ישנה סבירות שעשירה מאוד בשומן במיוחד רווי, ולאו דווקא הפחמימות הן אלו המהוות את הבעיה בעליה במשקל. יש להתייחס לכל אדם באופן פרטני כאשר מרכיבים דיאטה, לחשב את כמות הקלוריות היומית אותה צורך ואת הכמות אותה אמור לצרוך ולחלק באופן הגיוני בין פחמימות, שומנים וחלבונים. בברכה דנה

מנהלי פורום תזונה קלינית