PSA גבוה

דיון מתוך פורום  ניתוח ערמונית-פרוסטטה מוגדלת

20/09/2001 | 22:56 | מאת: טלי

שלום רב, ברצוני לשאול: גבר בן 77, בריא בד"כ, לפני 7 שנים עבר ניתוח הרניה. לוקח באופן קבוע כדורי ברזל (ההמוגלובין היה נמוך ללא הכדורים. נערך בירור בעניין כולל קולונוסקופיה שלא העלה סיבה כלשהי לירידת ההמוגלובין) וכדורים להורדת ל"ד. בבדיקות דם אחרונות נראתה עליה ברמת ה-PSA. PSA לפני שנה וחצי היה 4.1 PSA בבדיקות דם אחרונות הינו 5.4 טווח הנורמה הוא עד 4.00. מה משמעות העליה של ה-PSA, ועד כמה בדיקה זו עשויה להיות מדד לממאירות? ועוד שאלה אחרונה, כיצד עושים ביופסיה של הפרוסטטה, והאם זו אחת ההמלצות לאור הבדיקות? תודה מראש על התשובה!

22/09/2001 | 10:06 | מאת: דני לא רופא ולא מטפל

דר' אריאלי יתן לך בודאי תשובה מוסמכת. בינתיים: PSA prostata specific antigen אכן בדיקה זו אומרת שיש סבירות שמשהו לא תקין בקשר לערמונית של הנבדק. זה רחוק מלהעיד משהו על ממאירות, אם כי אולי ידוע לך שסרטן הערמונית מחלה שכיחה למדי. מה שזה אומר שהנבדק צריך לבקש הפניה לאורולוג מומחה ולהבדק באופן יסודי. רמה כזו של PSA שהיא על גבול התקין, מעידה שאם יש איזו בעיה היא בשלב התחלתי ולא צריך להזניח. להזכירך שרוב המקרים של עליה ב PSA נובעים מהגדלה שפירה !!! של הערמונית. שתהיה לכם שנה טובה

22/09/2001 | 10:13 | מאת: דני לא רופא ולא מטפל

רק להוסיף לשאלתך: ביאופסיה של הערמונית נעשית בלווי אולטרסאונד רקטלי (מחדירים מכשיר אולטרסאונד קטן דרך פי הטבעת) ובאותה הזדמנות גם בודקים את מצב הערמונית ולוקחים כמה דגימות רקמה לבדיקה היסטולוגית). עברתי כמה בדיקות כאלה (בלי ממצא של ממאירות) ואני יכול להעיד שזה די לא נעים אבל לא נורא. אני בגיל קרוב לזה של האיש עליו את שואלת ונהגתי לבדי לבדיקה ובחזרה. זה לא רצוי ואם יהיה צורך בבדיקה כזאת רצוי שמישהו ילוה את הנבדק.

23/09/2001 | 23:44 | מאת: ד"ר יוסף אריאלי

לטלי שלום עליה בערכי ה- PSA מעל ל- 4.0 דורשת לרוב ביופסיה של הערמונית הנעשית כיום באמצעות אולטרה סאונד מיוחד המוחדר דרך החלחולת (טרנס-רקטלי). כאשר יש התלבטיות כמו במקרה שהצגת לפנינו צריך לקחת בחשבון גם מה שמרגיש הרופא האורולוג בזמן הבדיקה הרקטלית (למשל אם ממששים ערמונית נוקשה זה חשוד לממאירות). כן אפשר להעזר בבדיקת דם נוספת שנקראת FREE PSA. שנה טובה וחתימה טובה ד"ר אריאלי

מנהל פורום ניתוח ערמונית-פרוסטטה מוגדלת