נפלת חזק

(8)
לדרג

הפלת? חוששת מהפלה? אילו סוגי הפלה שאינם תוצאה של התערבות רפואית קיימים, ולמה זה קורה לנו?

מאת: למה חשוב לזהות הפלה ולטפל בה, מה ניתן לעשות (אם ניתן) כדי להימנע, ואיך מנטפלים בהפלה כשזו מתרחשת, מדריך.

הגדרה

הפלה היא סיום מוקדם של הריון, לפני הזמן בו העובר יכול להתקיים מחוץ לרחם. הפלות מתרחשות בכ- 15 אחוז מכלל ההריונות, ולעיתים מתרחשות כה מוקדם עד שהאישה אינה מודעת כלל לעובדה שהיתה הרה.

הסיכון להפלה הוא ביחס ישר לגיל האישה, כלומר, שככל שגיל האישה עולה כך עולה הסיכון. רוב ההפלות מתרחשות בשבועות המוקדמים של ההריון, סביב שבוע 12. פעמים רבות ההפלה נובעת כתוצאה מבעיה כרומוזומלית או גנטית בעובר שאינה מאפשרת לו התפתחות עוברית תקינה.

סוגי הפלות

ניתן לחלק את ההפלות באופן גס לסוגים ולמאפיינים הבאים:

1. הפלות רבות אינן הפלות מלאות ונקראות "הפלה מאיימת". במקרה זה, למרות הסימנים שזהים לסימני הפלה, ההריון ממשיך במקרים רבים עד לידה.
2. הפלה לא מלאה: בה הרחם פולט רק חלק מההריון, ויש צורך בפעולה מצד הרופא שמטרתה להוציא את שאר חלקי ההריון- פעולה הקרויה גרידה.
3. הפלה שלמה: בהפלה זו העובר והשליה נפלטו מן הרחם בשלמותם.
4. הפלה נדחית: מצב בו העובר מת והרחם אינו פולט את תוכנו. במצב זה, בבדיקת אולטראסאונד לא ניתן יהיה לראות דופק עוברי. עובר מת שנשאר ברחם אימו מעל שבועיים עלול לגרום להתפתחות סיבוכים אימהיים קשים.
5. הפלה חוזרת: נשים המפילות שלוש או יותר פעמים ברציפות נכנסות לקטגוריה של הפלות חוזרות.

החלוקה שתוארה לעיל מתייחסת אך ורק למקרים של הפלה עצמונית, כלומר הפלה המתבצעת ללא התערבות רפואית. כידוע, קיימות גם הפלות רפואיות שמתקיימות במסגרת החוק בשל הוראה רפואית זו או אחרת, ובהן לא נדון בכתבה זו.

הסימפטומים המלווים את ההפלה ותהליך ההפלה

מיד עם הפסקת הגדילה של העובר והשליה יורדת רמת ההורמונים המופרשים בהריון תקין. הסימפטומים המלווים את ההריון, כגון: רגישות בשדיים, עייפות ובחילות - נעלמים.

שינויים אלו מביאים ברוב המקרים להתפתחות התכווצויות רחמיות הגורמות שאישה להרגיש אי נוחות ולדימום מהנרתיק עד שתוצרי ההריון נפלטים. כפי שהוסבר לעיל, ישנם מקרים בהם למרות ההתכווצויות של הרחם אין פליטה מלאה של תוצרי ההריון. השארות חלקי הריון בתוך רחמה של האישה יכולים להביא להתפתחות זיהומים וסיבוכים אימהיים אחרים, על כן יש מקום לפעולה רפואית לניקוי הרחם מכל תוכן שעלול להישאר בו. גם בהפלות שלמות, למרות שהעובר והשליה נפלטו במלואם, יש צורך בבדיקה של הרחם על מנת לוודא שאכן כל חלקי ההריון נפלטו.

הגורמים להפלה עצמונית

את הגורמים להפלות עצמוניות ניתן לחלק לשתי קבוצות עיקריות: הגורמים הקשורים בעובר, והגורמים הקשורים באם.

גורמים הקשורים בעובר:
הסיבה השכיחה ביותר להפלות טבעיות היא אנומליות של העובר שמונעות מהעובר להתפתח באופן תקין. ברוב המקרים מדובר בפגמים בכרומוזומים.

גורמים הקשורים באם:
1. גורמים זיהומיים בטרימסטר הראשון כגון אדמת, קלמידיה, הרפס ועוד שיכולים לפגוע במהלך ההריון התקין.
2. מחלות מטבוליות שהאם סובלת מהן כגון: סוכרת והיפרתירואידיזם.
3. מחלות כרוניות של האם כגון: מחלות לבביות, ויתר לחץ דם שעלולות לגרום לחוסר באספקת הדם לשליה ועקב כך לפגיעה בהריון.
4. הפרעות הורמונליות של האם: שיכולות לגרום לאי ספיקה של הגופיף הצהוב הממלא את תפקיד השליה בשבועות הראשונים של ההריון.
5. בעיות הקשורות במערכת החיסון של האם: כגון נוגדנים של האם העוברים את השליה ופוגעים בעובר.
6. טראומה ישירה לרחם (כגון מכה חזקה).
7. תרופות וחומרים כגון: עופרת, משלשלים חזקים ועוד הגורמים להפלות. ככלל יש להימנע משימוש בתרופות ללא צורך חיוני, וללא ייעוץ מהרופא במהלך ההריון.
8. הפרעות רחמיות כגון: מומים מולדים ברחם, שרירנים (מיומות) שמפריעים להתפתחות התקינה של ההריון.
9. אי ספיקה של צוואר הרחם - מצב בו צוואר הרחם שצריך להישאר סגור עד הלידה נפתח קודם לכן ואינו מאפשר לרחם לשמור על תוכן ההריון.

חלק מהגורמים שהוזכרו לעיל ניתנים למניעה על ידי הפסקת העישון, המנעות מאלכוהול הימנעות משימוש בתרופות ללא צורך וללא ייעוץ מהרופא ושמירה על רמת סוכר תקינה בדם בנשים הסובלות מסכרת.

אבחנה של הפלה

הרופא ייבצע מספר בדיקות לאיתורה של הפלה, ביניהן:

1. בדיקת הורמון HCG שאמור לעלות מרמתו במהלך ההריון. עליה תקינה ברמת ההורמון מצביעה על גדילה בריאה של העובר, ובמידה שרמתו של ההורמון אינה עולה יש לחשוד באי גדילה של העובר או אפילו מוות שלו ברחם.
2. בדיקת האולטראסאונד - החשובה לזיהוי שק ההריון, תנועות עובר, דפיקות לב העובר, סימנים שיכולים לשלול הפלה. בנוסף בדיקת האולטראסאונד יכולה לעזור לרופא לשלול הריון חוץ רחמי הדומה בסימניו להריון אמיתי אך אינו מממוקם ברחם.
3. לבסוף הרופא יערוך בדיקה ואגינלית לבדוק האם צוואר הרחם סגור או שמא מדובר במקרה של אי ספיקת צוואר הרחם, וכן אם קיים תוכן הריוני בתוך הנרתיק.

הטיפול

הטיפול בכל הפלה הוא גרידה, תחת הרדמה מלאה. כפי שנאמר לעיל, גם אם תוכן ההריון נפלט בשלמותו יש לבצע גרידה על מנת לוודא שאכן הפליטה שלמה. כמו כן נשים עם דם מסוג RH- צריכות לקבל זריקת RH לאחר הגרידה, על מנת למנוע תגובה מסוכנת כלפי העוברים הבאים. לאחר הגרידה מומלץ לנוח יום-יומיים ויש לפנות מיידית לרופא בכל מצב של התפתחות חום, כאבים או דימום. אם האישה רוצה להיכנס שוב להריון מומלץ להמתין מספר חודשים תוך התייעצות עם הרופא המטפל.

סיכום

למרות רגשות האשם שיכולים להתפתח אצל האישה לאחר ההפלה, יש לזכור כי הריון תקין אינו נפגע בשל פעילויות כגון: פעילות גופנית, יחסי מין, או כל פעילות רגילה אחרת. חשוב לזהות את ההפלות ולטפל בהן בשלב מוקדם ככל האפשר, שכן איחור האבחנה עלול להביא להתפתחות זיהומים שיסכנו את חיי האם, וכן לנזק לרחם ולשחלות שיכול לפגוע ביכולת הפריון בעתיד.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום