ד"ר יארה סרור, מומחית לטיפולי שורש, מתארת שלושה סוגי...
ילדים הם תזזיתיים, רצים, קופצים ולפעמים גם נופלים. מה צריך...
שן יכולה להישבר כתוצאה מטראומה או תהליכי הרס כרוניים....
יכול להיגרם סדק בשן ואפשרית גם פגיעה במוך השן ובעצב ובעקבות זה צורך בטיפול שורש. יש לגשת לביקורת. לא דחוף
אין צילומים מצורפים לפוסט שלך
הכוונה במה שאת מכנה "שן מתה" היא שן שיש בה פגיעה במוך השן. יש לבצע בה טיפול שורש ואז להרכיב עליה כתר
ד"ר יארה סרור, מומחית לטיפולי שורש, מתארת שלושה סוגי...
ילדים הם תזזיתיים, רצים, קופצים ולפעמים גם נופלים. מה צריך...
שן יכולה להישבר כתוצאה מטראומה או תהליכי הרס כרוניים....
יכול להיגרם סדק בשן ואפשרית גם פגיעה במוך השן ובעצב ובעקבות זה צורך בטיפול שורש. יש לגשת לביקורת. לא דחוף
אין צילומים מצורפים לפוסט שלך
הכוונה במה שאת מכנה "שן מתה" היא שן שיש בה פגיעה במוך השן. יש לבצע בה טיפול שורש ואז להרכיב עליה כתר
1 אין לי הכרות עם המשחה הזאת ולכן אינני יודע אם היא מקיימת את ההבטחות. 2 הרגישות חולפת בדכ תוך ימים ספורים. כדי לסייע ניתן לצחצח במשחת שיניים sensitive pro relief של קולגייט והיא תסלק את הרגישות
הוצאת מוך חלקית הוא טיפול בעזרה ראשונה כשיש פגיעה במוך השן לדרמיקס הוא תרופה לטיפול במוך IRM זאת סתימה זמנית
פגיעה במוך השן לא ניתן לרפא בהעדר טיפול אתה צפוי ליצירת מורסה באותה שן והתנפחות בפנים
בחלק הפנימי של השן (מוך השן) יש עצבים וכלי דם. כשעושים סתימה ומגרים את איזור מוך השן עשויה להיות רגישות לקור במשך כמה שבועות. בתקופה זו של הרגישות, התאים במוך השן יכולים לבנות הגנה על החלק הפנימי הזה ולהגנה הזו קוראים "גשר דנטין". זה ההסבר המקצועי יותר למה שתיארת ואכן זה קיים. כמובן שיש לשים לב שיש גם מקרים בהם רגישות כזו שלא עוברת עלולה לרמוז לצורך בטיפול שורש בהמשך בשל פגיעה במוך השן בשל העששת והקידוח להסרת העששת אך לפי התיאור שלך, סביר להניח שזה לא המצב.
לא ציינת האם הסתימה החדשה היא סתימת אמלגם או סתימה לבנה אם החור בשן היה מאד עמוק, יתכן ויש פגיעה במוך השן ותזדקקי לטיפול שורש המתיני עוד שבוע וראי באם הכאב נעלם במידה ולא, גשי לרופא לביקורת
שלום רונית במרבית המיקרים של בקיעת שן עקב חוסר שן נגדית יש צורך לקצר אותה עד כדי פגיעה במוך השן . פגיעה זו מחייבת טיפול שורש וכתר. אבל כל מיקרה לגופו כמובן. בבקיעה מינימאלית ניתן להסתפק בהשחזה קלה . כמו כן לעיתים ניתן "לדחוף" את השן חזרה למעלה ע"י טיפול אורטודונטי. יש צורך להתייעץ עם מומחה לאורטודונטיה על מנת לבדק אם המיקרה שלך מתאים. בה
מיכל שלום. הישרדות סתימת אמלגם בשן הוא 15 שנה בממוצע .אצלי בפה בוצעו סתימות אמלגם בהיותי סטודנט והן בפה עד היום הזה כ40 שנה .תוחלת חיי שחזור מאמלגם או כתר מזהב יכולה להיות בלתו מוגבלת ואל תחששי .אם מקפידים על היגיינת פה ובעיקר שומרים על דיאטה לא קריוגית :דלת סוכרוז ועשירה בסיבים תזונתיים.ולא שוכחים לבוא לבקורת אצל רופא השיניים -השמיים הם הגבול תרתי משמע !!
מור שלום. לא בדקתיך ולכן אתייחס למקרה דומה שנתקלתי בו במרפאתי .הרגישות לאחר שחזור קומפוזיט (בצבע השן)יכולה להיגרם מאי מילוי כל החלל ע"י השחזור ויכולה להיות פועל יוצא של פגיעה במוך השן בין בעקיפין (עקב העדר איזון וסתימה מעט גבוהה)ובין במישרין ע"י פגיעה במוך ופריצה לא רצונית למוך עם המקדח או ע"י חימום יתר של השן עם המקדח וטיגון מוך השן (גם זה קורה ) .כך או כך הפתרון הוא החלפת השחזור תוך הקפדה יתרה על כל הוראות היצרן (שחזורים מ קומפוזיט הם רגישים מאוד לאי קיום הוראות היצרן והטכניקה חייבת להיות קפדנית ולכן במקרים כגון זה השחזור חייב להיעשות מחדש עם זמן פנוי ללא לחץ ואם כבר אז לאזן את השחזור בקפידה .(שחזור כזה צריך לקחת לפחות 40 דקות כולל איזון וליטוש )אם הכל נעשה כראוי ועדיין כואב יש לשקול טיפול שורש .
דניאל שלום. לא בדקתיך ולכן אתייחס למקרה דומה שנתקלתי בו במרפאתי .הרגישות לאחר שחזור קומפוזיט (בצבע השן)יכולה להיגרם מאי מילוי כל החלל ע"י השחזור ויכולה להיות פועל יוצא של פגיעה במוך השן בין בעקיפין (עקב העדר איזון וסתימה מעט גבוהה)ובין במישרין ע"י פגיעה במוך ופריצה לא רצונית למוך עם המקדח או ע"י חימום יתר של השן עם המקדח וטיגון מוך השן (גם זה קורה ) .כך או כך הפתרון הוא החלפת השחזור תוך הקפדה יתרה על כל הוראות היצרן (שחזורים מ קומפוזיט הם רגישים מאוד לאי קיום הוראות היצרן והטכניקה חייבת להיות קפדנית ולכן במקרים כגון זה השחזור חייב להיעשות מחדש עם זמן פנוי ללא לחץ ואם כבר אז לאזן את השחזור בקפידה .(שחזור כזה צריך לקחת לפחות 40 דקות כולל איזון וליטוש )אם הכל נעשה כראוי ועדיין כואב יש לשקול טיפול שורש .
מור שלום. שחזור לבן מחומר מרוכב תלוי מאוד בדייקנות ביצוע כל השלבים לפי הוראות הייצרן ואיננו סלתני כלפי דילוג או שינוי מסדרי הפעולות הנידרשות כדי לבצע שחזור טוב . טוב יעשה מי שטיפל בך אם יחזור וייקרא את ההוראות בשפת המקור (התרגום עלול להיות לא זהה למקור). בקיצור אמנם תיתכן פגיעה במוך השן הכרחית או תאונתית אבל לפי תיאורך זה כנראה נובע מאי ביצוע כל שלבי השחזור לפי הוראות הייצרן .נוצרים חללים מתחת לשחזור ואלו כנראה מגבירים את הרגישות .
רונן שלום. לא בדקתי אותך אך אציין את הגורמים העיקרים לרגישות בלעיסה אחרי סתימה : 1) מיקרוטראומה נקודה גבוהה מיקרוסקופית בשן עקב גובה זה הרגישות יכולה להיותבחום וקור אלא רק בלעיסה .הגורם מעט בצקת במוך השן וברקמות הסובבות את האפקס (חוד השורש ) של השן -סילוק הנקודה הגבוהה מרגיע את הרגישות בתוך מספר ימים. 2) פגיעה במוך השן מקרית ובלתי מובחנת ע"י רופא השיניים וחדירת חידקים למוך .מצב זה אמנם מתחיל ברגישות בשן למגע ובלעיסה אך עובר מהר מאוד לכאבים ספונטניים שאינם מרפים עד לביצוע טיפול שורש בשן. 3)דלקת חניכיים בצידי השן שטופלה עקב המטריצה והתריז שהרופא דוחף ע"מ להצמיד את הסתימה לשן לבל תבלוט מהמתאר שלה וכדי ליצור נקודת מגע הולמת .חולפת בתוך מספר ימים ללא טיפול אך ניתן לטפל בה ע"י צחצוח טוב ומעט מי חמצן 3%לגרגור באיזור . 4)התעוררות כיס פריודונטלי והזדהמות שלו עקב החיטוט באיזור השן -מגיב טוב לשטיפוות בתמיסות המכילות כלור הקסידין כגון קורסודיל -אלודריל ועוד . מקווה שפשוט ביותר קרה (קורה גם לרופאים ותיקים )"
* שלום. המצב שאת מתארת איננו בהחלט נורמלי ומחייב שירור ובמקרה הצורך איזון של המנשך ובמקרה הקשה יותר טיפול שורש עקב פגיעה במוך השן .
נתי שלום. לבקשתך שלחתי לך במייל את המלצותי באיזורך .
אמיר שלום. אם תסתובב בקשר לאיבחונה של שן אחת בין כל המומחים תקבל איסוף אבחנות ולבסוף השן תיעקר מרוב העדר טיפול אני מציע לך לבחור אטצל מי לבצע את הטיפול(גם במרפאת קופת החולים שלך תוכל למצוא רופא שינים מיומן שמתמודד בכל יום עם 20- מקרים כמו שלך ומצליח ב80-90% מטיפולי השורש שהוא מבצע. אך אם אתה מעדיף לקבל טיפול אצל רופא שינים פרטי לך על זה גם אם כרגע השן סימפטומטית העתיד יכול להיות הרגעות הרגישות ללא טפול שורש או החמרת מצב השן תוך זמן קצר והרופא שלך ייאלץ לבצע טיפול שורש .ככלל שן יכולה להיות מספר ימים עד שבועות במצב TRANSIENT STAGE ואז האיבחון קשה כי במוך השן יש פגיעה עששתית או מכנית או כימית שהתסמינים שלה לא ברורים לכאן או לכאן .המצב מתבהר בתוך פרק זמ ןקצר כאשרמוך השן נרפא או מתנוון במקרה הראשון אין צורך בטיפול שורש אך במקרה השני מוך מנוון מחייב טיפול שורש . יתכן גם שמוך השן מצבו יחמיר והדלקת תחריף או שיופיע אבסצס כרוני או חריף במקרה כזה טיפול שורש הוא הטיפול המתאים .
לגבי האינדיקציות לביצוע של טיפול שורש בשן אלה מתחלקות ל: 1) אינדיקציות פרוטטיות כלומר :הכנת שן לקראת קליטת שחזור גדול שהרופא מעדיף לבסס אותו על שן מומתת מוך ועם מילווי שורש כדי לחסוך צרות בעתיד מתחת לשיחזור 2) מוך פגוע מעששת באופן בלתי הפיך אין כאן חוקים מובנים וכל מקרה לגופו .טיפול אנטיביוטי לא מסוגל לרפא דלקת מוך השן בגלל הקירות הגרמיים המקיפים את המוך ואינם מאפשרים לנפיחות והרחבת כלי דם שהם חלק מתופעות הדלקת ולכן מראש אין לנסות לרפא את המוך אלא בטיפול שורש . 3)מקרים של דלקת זיהומית בשורש שן לפי המקרה השן נעקרת או לא תחת כיסוי אמטיביוטיקה זיהומים בטיפול בשינים מטופלים בכל השיטות כולל עקירות ,טיפולי שורש ופעולות טיפוןליות אחרות בהתאם לצרכי המטופל ובהתאם ללצורך ניתנת גם אנטיביוטיקה לפי המקרה . 4)שן חבולה ממכה :סדוקה ,שבורה או עם פגיעה בקצה השורש שגורמת נזק בלתי הפיך למוך או לרקמת העצם מעבר לחוד השורש. 5) מצב של נמק במוך השן עקב פגיעה מעששת או משחזור גבוה או עמוק מהנדרש או ממכה מצבים שקשה לאבחן אך מחייבים בהחלט טיפול שורש . 6) מצבים של פגיעה רטרוגרדית כחומר דלקת חניכיים עמוקה שפגעה במוך פגיעה בלתי הפיכה . 7) מצבים יאטרוגניים (שנגרמו ע"י רופא שיניים )כגון:חימום יתר של שן בזמן קידוח בשן פגיעה במוך השן שלא במתכוון בתנועה בלתי זהירה . הרופא מסתמך על הבדיקה הקלינית והרדיולוגית של השן וביחד מגיע לאבחנה תוך כדי קידוח ,לפני או אחרי הקידוח בשן.שילוב של הידע הנסיון והמיומנות של רופא השיניים מביא לאיבחון מדוייק יותר .אם יש ספק באבחנה עדיף להחמיר מאשר להקל.כלומר לבצע טיפול שורש אם יש אפילו ספק עדיף על הזנחה של שן ! בספר THE PULP של BENDER AND ZELZER מתואר תהליך האיבחון של כל מצב ודרך הטיפול המומלצת במקרה כזה או אחר .רופא השיניים לומד זאת ו מיישם בטיפול .
יזהר שלום. טיפולי שורש בשיני בינה מבצעים בכל מקרה של פגיעה במוך השן של שן בינה הניתנת לשחזור בסתימה או מבנה וכתר .הצרה שרובן של השיניים מסוג שיני הבינה אינן ניתנות לשחזור עקב נגישות קשה או בלתי אפשרית ועקב חוסר יכולת לבצע בן טיפול שורש נאות . בכל מקרה ששן הבינה צריכה לשמש שן מאחזת לגשר או לתותבת נשלפת מתאמצים לבצע בה טיפול שורש בכל מחיר וגם במקרים כאלו מוותרים רק כאשר אין נגישות לביצוע הטיפול המשקם או האנדודונטי.
יעל שלום וחג שמח . לעניין סיכונים בהלבנת שיניים הרי הסיכון הקיים במידה מועטה בהלבנת שיניים ויטליות הוא פגיעה במוך השן דרך התעלות המיקרוסקופיות בדנטין שעלולות להיות ריקות משלוחות אלה (DEAD TRACTS) שלא לדבר על שחזורים לקויים קרובים למוך השן ולהעביר את החומרים הפעילים לתוך המוך.שן פגועה כזו תיזדקק לטיפול שורש ואפילו עקירה עקב ספיגה חיצונית .אף פעם אין לדעת אם אין לאדם דפקטים בנמל או DEAD TRACTS בדנטין ולכן גם בהלבנה ביתית יש משום סיכון מסויים לנזק נזק כזה פחות סביר בהלבנה ביתית (החומר פחות צורב). בנוסף לכך ההלבנה איננה משנה את צבעי השחזורים ולכן לעיתים קרובות צריך להחליף סתימות שהיו בצבע השיניים או כתרים בצבע השן שמשתנה צבען של הסמוכות והצבע של הפורצלן נותר ללא שינוי .כך קורה לעיתים שהתכוונו לחסוך כמה מאות שקלים ונאלצים להיציא אלפים באופן לא צפוי.בקיצור אין טיפולים ללא סיכון השאלה הנשאלת אם יודעים מה הסיכונים ואם למרות הכל מוכנים לקחת סיכון מחושב ותוצאותיו .
דוגי שלום. פרטים על הלבנת שיניים תמצאי באתר משרד הבריאות \תת אתר האגף לבריאות השן . http://www.health.gov.il/pages/default.asp?PageId=772&parentId=771&catId=44&maincat=13 לעניין החומר המלבין שינים של קולגייט הרי שהוא נופל בקטיגוריה השלישית ואפשר להשתמש בחומר לבד אני ממליץ להוועץ ברופא השיניים שלכם המכיר את הפה שלכם למניעת נזקים בלתי צפויים לשיניים ולכיס עקב צורך דחוף בהחלפת שחזורים שאינם מתאימים לרקע או פגיעה במוך השן עקב דפקט בייצור שן או שיניים בפה שעלולים להגיע לטיפולי שורש. לעניין לייזר המכשיר חדש ומן המפורסמות היא שעצם מציאותו במרפאת שיניים מגדילה את רווחי המרפאה -הלייזר אינו מראה בשלב זה זירוז של הטיפולים וגם לא מתאים לכל מטרה ובנוסף :לא נחקרו עד כה הנזקים לטווח הארוך שהלייזר גורם לחומר השן . הייתי ממתין עדיין עד לסיום פיתוחו של המכשיר ומחקר על נזקיו.אבל הוא IN מי שרוצה להתהדר שמלחמת הכוכבים לא פסחה על פיו בשיחות סלון יבושם לו . לעניין המרפאה או רשת המרפאות שהזכרת אני מניח שי בה רופאי שיניים טובים יותר וטובים פחות די בטוח שמי שמתכנן את הטיפול הוא רופא מוכשר ומיומן בתוקף הדרישה של משרד הבריאות לא בטוח שגם המוציא את התוכנית לפועל הינו כזה והתוצאה עלולה להיות
אתי שלום. מאוד תלוי מה גודל החלק שנשבר . הפתרונות האפשריים :שחזור מחומר מרוכב או כתר ובמקרים מסוימים גם LAMINATED VINEER. בחירת סוג הטיפול תלוייה ומוטלת על כתפי הרופא המטפל ורק הוא יכול על סמך מראה עיניו ואבחונו להתוות תוכנית טיפול למקרה שלך .
אניר שלום. לא תמיד ! אנו מבצעים טיפול שורש רק כאשר אנו צופים פגיעה במוך השן המיועדת להשחזה או כאשר השן המיועדת לכתר עם עששת עמוקה המעמידה אותה בסימן שאלה גדול כדי שלא אצטרך חחורר את הכתר או הציפוי מאוחר יותר .בסיכומו של חשבון סטטיסטי אנו מבצעים טיפול שורש בכ-50% מהשיניים המיועדות לכתר .
chely שלום ! היות ודר' שרון היה הזריז מבין שנינו ותשובתו קלעה אל חוט השערה .הסתפקתי בתשובתו (כנראה שהוא ברשת יותר ממני לאחרונה ). על כל פנים נפילה וחבלה בשיניים קדמיות (חותכות ולא טוחנות ) בגיל 15 חודש עם שבירה של כותרת השן מחייבת בדיקה בהקדם אצל רופא שיניים .בשל גילו הרך של ילדך והיות וזה מפגשו הראשון של בנך עם רופא שיניים רצוי מאוד שזה יהיה/תהייה מומחה/מומחית לרפואת שיניים לילדים . הרופא שיבדוק את השן גם יצלם את השן צילום רנטגן ויוודא שלא נשבר השורש שלה (במקרה כזה קרוב לודאי השן תיעקר) או שאין פגיעה במוך השן ובמידת הצורך יכסה או יחליק את הפינה החדה או ישלים אותה בחומר מרוכב . שן כזאת דורשת מעקב לאורך זמן ולכן קרוב לודאי שתזומנו לביקורת ומעקב לאורך זמן שבסופו יחליט הרופא אם יש לטפל בשן או להמשיך במעקב עד להתחלפותה (בגיל 7-8). אני מאחל לך ולבנך טיפול ומעקב נעימים .