נמק של עצם הלסת: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

הכל על אוסטאופורוזיס

אוסטאופורוזיס היא מחלה שקטה, העלולה לגרום לשברים קשים. מדוע חיוני לבצע בדיקת צפיפות עצם? מהי בדיקת סמני עצם? ומהם הטיפולים החדשים? מדריך בעצמות גופנו, קיימים תהליכי פירוק ובנייה, אשר מתרחשים במקביל. אוסטאופורוזיס היא מחלה שבה פירוק העצם גובר על בניית העצם, מה שהופך את העצם לשברירית וחלשה. בעקבות היחלשות העצם, עלולים להיווצר שברים ספונטניים ושברים כתוצאה מנפילה קלה, ללא טראומה משמעותית (למשל: נפילה מגובה עמידה). אוסטאופורוזיס היא "מחלה שקטה": מחלה שהמטופלים בה אינם חשים כאב, עד אשר נוצר השבר. מהי השכיחות של אוסטאופורוזיס?המחלה מאוד נפוצה, בעיקר בקרב נשים אחרי גיל המעבר - אולם גם גברים עלולים לחלות במחלה. אישה אחת מתוך שלוש נשים וגבר אחד מתוך חמישה גברים מעל גיל 50 - יחוו שבר המוגדר כשבר אוסטאופורוטי. בנוסף, ישנן אוכלוסיות חולים המצויות בסיכון מוגבר לפיתוח מחלה, כגון אנשים הסובלים מסוכרת, תת משקל ואנורקסיה, אנשים...
ללמוד עוד על נמק של עצם הלסת
הכל על אוסטאופורוזיס-תמונה

אוסטאופורוזיס היא מחלה שקטה, העלולה לגרום לשברים קשים. מדוע...

מאת: ד"ר נירית...
16/05/2017
חלל הפה: התייחסות לכאבים-תמונה

סובלים מפצעים כואבים ומטרידים בחלל הפה? מומלץ לא להזניחם....

מאת: אתי דור
04/02/2010
טיפולים חדשים באוסטאופורוזיס-תמונה

עם הגיל, השנים בורחות וגם הסידן בורח מהעצמות. אוסטאופורוזיס...

מאת: ד"ר נירית...
03/12/2016
טיפולי שיניים אצל חולים מורכבים-תמונה

מתמודדים עם מחלה כרונית או סרטן? במצבים אלה, גם טיפול...

מאת: ד"ר יולי...
07/12/2017

נמק של עצם הלסת: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

האם לעירוי שניתן למניעת בריחת סידן פעם בשנה יש תופעות לוואי? האם התופעות לוואי מופיעות במהלך השנה עצמה? תודה סידני.

קיימות מספר תופיעות לוואי עירוי מהיר מידי עלול לגרום בחילה בכ 5% מופיע תגובה דמויית שפעת למספר ימים לאחר העירוי - לא נעים אך לא מסוכן. במידה ומצב השיניים לפני הטיפול לא טוב (כלומר עששת קשה או מצב לפני טיפולי שורש שהוזנח) עלול להתפתח בהמשך נמק בעצמות הלסת. מצב זה נדיר באנשים שאינם חולים אונקולוגיים ומקבלים את הטיפול רק לאוסטיאופורוזיס. תופעות לוואי רבות אחרות תוארו אך הן נדירות מאוד. סך הכל הטיפול בטוח ויעיל

לפני 10 ימים קבלתי עירוי אקלסטה. אחרי כ24 שעות החלו כאבי שרירים בכל הגוף וחום מעל 38 . לקחתי אקמול ואחרי כ 4 חלה הטבה גדולה. אבל כאבי השרירים חזרו . בשלב זה אחרי 10 ימים שתי הידיים (בעיקר שמאל) ורגל שמאל באזור הברך כואבים ברמה שקשה לבצע פעולות פשוטות. האם יש משהו לעשות ?

היי אני צריכה לקבל את התרופה אני מאוד פוחדת מתופעות הלוואי וגם כאן בפורום קראתי מה אתה מציעה לעשות האם התופאות יהיו גדולות יותר אני חולה בקוליטיס תודה על התשובה

יש לי דלקת קשה בקיבה. גמעט ואינני אוכלת ושותה. וכן כאבי מעיים. החשש שלי מפני תופעות הלוואי שהן בחילות. כיוון שאהח סובלת מבחילות כל יום חוששת לקבל התרופה. מה עלי לעשות?

13/04/2014 | 00:32 | מאת: מלי בנימין
מתוך פורום ראומטולוגיה

לפני שבוע קבלתי דרך הוריד את התרופה אקלסטה מאז כואב לי בארובות העניים האם יש קשר?

שלשום קבלתי עירוי שנמשך במשך שעה. לאחר מכן הרגשתי רגיל. רק למחרת התחלתי להרגיש כאילו חליתי בשפעת. בערב כבר היו לי צמרמורות חום נמוך. לקחתי אקמול. מקווה שיסתדר תוך יום יומיים.

מהם תופעות לוואי של אקלסטה לטווח?האם זה פוגע בכליות?

שלום וברכה בעניין אישתי הסובלת מאוסטופורוזיס.בעבר טופלה בפוסלן ,כדורים ואחר"כ זריקות .לפני 10 חודשים קיבלה עירוי אקלסטה .אודה לכם מאוד על התיחסותכם ביחס לסיכונים,אם קיימים ,של עקירות ושתל שיניים שזקוקה לעשות בימים הללו על רקע זה.(אם להמתין עם טיפול השיניים,כמה שמתאפשר,עד חלוף שנה ואם נכון גם לעשות הטיפול,בכל מקרה לפני עירוי כזה חדש,אם יינתן לה. תודה.

האם ביכלל אפשר לעשות כתר אחרי הזריקה אקל סטה

הסיכון בשתל שניים לאחר קבלת טיפול ורידי באלסטה

גבר מעל 80 חולה לב אמור לקבל בהנחיית הרופא זריקת פרוליה פעם ראשונה(לאוסטופורזיס). הניתן באיזו צורה/בדיקה לדעת מראש אם יהיה רגיש לחומר? אם מופיעים תופעות לוואי לאחר כמה זמן הם צפויות? כיצד ניתן לטפל בהם?. הזריקה היא לחצי שנה ובתאוריה אין אפשרות להפסיק כפי שאפשר להפסיק עם כדור יומי.בינתיים מה שידוע שהוא אלרגי (עשו לו גרד ופריחה בעור כשלקח בעבר וכמובן הפסיק מיד )לתרופות הבאות: neobloc , lopressor 95 mg' , פרולול 10(prolol), ספזמקס 15(spasmex). האם יש בזריקה פרוליה מרכיבים שיש בתרופות הללו? שאלה נוספת- האם טיפול שיננית ,סתימות, ניתן לעשות בתקופה שלאחר הזריקה. במידה ויתגלה בעתיד טיפול שניים יותר מורכב ודוחים אותו לאחר חצי שנה מיום קבלת הזריקה, האם מיד אחרי החצי שנה ניתן לעשות הטיפול וכמה זמן יש להמתין עד לזריקה הבאה אחרי הטיפול שיניים הזה.

Prolia, אשר החומר הפעיל בו הינו Denosumab, הינו תכשיר המכיל נוגדן המעכב אוסטאוקלסטים (תאים הורסי עצם), ומותווה לאוסטאופורוזיס ולאיבוד עצם. כמו בכל תרופה, השימוש בProlia עלול לגרום לתופעות לוואי בחלק מהמשתמשים. שכיחותן ומשכן של תופעות הלוואי המקושרות לשימוש בתכשיר הינן מגוונות ומשתנות בין מטופל למטופל. תופעות הלוואי השכיחות ביותר המקושרות לשימוש בתכשיר הינן כאבים בעצם ו/או במפרקים ו/או בשרירים, וכאבי גפיים (בדיווחים לאחר שיווק הכאבים הופיעו בין יום לאחר מתן עד מספר חודשים לאחר המתן). תופעות לוואי נוספות יכולות להיות תגובות אלרגיות ותגובות עוריות, מחלות זיהומיות, ירידה ברמות הסידן (ירידת השיא נצפית כ-10 ימים לאחר המתן), ושברים מסוג מסוים בעיות בעצם הלסת (שתי האחרונות עלולות להופיע גם בטיפולים אחרים לאוסטאופורוזיס). להלן קישור לעלון לצרכן של התרופה במאגר התרופות של משרד הבריאות, המכיל את המידע המלא אודות תופעות הלוואי הצפויות: https://www.old.health.gov.il/units/pharmacy/Trufot/ShowAlon.asp?tmpPath=/units/pharmacy/trufot/alonim/Rishum_3_19182817.pdf (אל תיבהל למקרא רשימת תופעות הלוואי, יתכן והמטופל לא יסבול מאף אחת מהן ). יש לציין כי כיסוי המחט על המזרק המוכן לשימוש מכיל לטקס, ועל כן יש לדווח לרופא המטפל במידה וידועה אלרגיה ללטקס. כאמור מעלה במהלך הטיפול בתרופות מסוימות, המשמשות לטיפול באוסטאופורוזיס כגון פרוליה עדיף להימנע מטיפולים שיניים פולשניים כמו עקירות וניתוחים, כיוון שמעלים סיכון להתפתחות נמק של עצם הלסת במהלך טיפול. שמירה על היגיינת שיניים הינה בין הדרכים להפחית את הסיכון של נמק בעצם הלסת. לעיתים יש צורך בביצוע טיפולים (כך ניתן גם למנוע לעיתים את הצורך בפעולות פולשניות יותר). יש ליידע את רופא השיניים בטיפול בתרופה לפני תחילת הטיפולים. בנוסף, יש לפנות לרופא במידה ומופיעים תסמינים בפה ובשיניים כגון שיניים רופפות, כאב, נפיחות או פצעים שאינם מחלימים או מפרישים, כיוון שאלה עלולים להיות סימנים לנמק של עצם הלסת.

שלום, לאמי בת ה-90+ הומלץ על טיפול בפרוליה לאחר ששברה את הירך לפני שנה. אני מודאגת בגלל תופעות הלוואי ורציתי לשאול עד כמה נפוצות תופעות כגון שברים אטיפיים, זיהומים, הפרעות אוטואימוניות, כאבים וכו'. האם הסיכון לתופעות לוואי עולה עם הגיל, והאם הן עלולות להימשך שישה חודשים? תודה מראש.

ככלל חשוב להבין כי כל טיפול תרופתי עלול לגרום לתופעות לוואי בחלק מהמשתמשים. ההחלטה על הטיפול תלויה במאזן בין התועלת הצפויה מהטיפול ובין הסיכון לתופעות לוואי עפ"י מצבו הרפואי של המטופל וגורמי הסיכון שלו. התייחסתי מטה למספר תופעות ולגורמי הסיכון שלהן. בין תופעות הלוואי האפשריות במהלך הטיפול בתרופה פרוליה (רשימה מורחבת יותר ניתן למצוא בעלון באתר משרד הבריאות): עצירות, כאבים (כאבים בגפיים, כאבי גב, כאבי שרירים). תופעות לוואי נוספות יכולות להיות תגובות אלרגיות ותגובות עוריות, מחלות זיהומיות, ירידה ברמות הסידן (ירידת השיא נצפית כ-10 ימים לאחר המתן), שברים אטיפיים ובעיות בעצם הלסת (שתי האחרונות עלולות להופיע גם בטיפולים אחרים לאוסטאופורוזיס) שברים אטיפיים הן תופעת לוואי ידועה ונדירה לתכשיר. נטילת סטרואידים במקביל עלולה להעלות סיכון זה. בנוסף, יש לקחת בחשבון שבתקופה שלאחר סיום הטיפול, הסיכון לשברים עולה. זיהומים- שכיחות זיהומים יכולה לעלות במהלך הטיפול בשכיחות שונה בזיהומים שונים. דלקת דרכי שתן ובדרכי נשימה היו שכיחים, זיהומי בטן ועור הופיעו במטופלים בתרופה אך בשכיחות נמוכה יותר. גורמי סיכון אפשריים מצב חיסונים לקוי או נטילת תרופות המדכאות מערכת חיסון. נמק בעצם הלסת- פרוליה עלולה לגרום לעיתים נדירות לנמק בעצמות הלסת שמתבטא לרב בכאב, נפיחות, עצם חשופה דלקת מקומית ואף שבר בלסת. רב המקרים דווחו בחולים אונקולוגים. התופעה מופיעה לעיתים נדירות במטופלים בפרוליה לאוסטאופורוזיס (בו ניתנת אחת לחצי שנה). בין גורמי הסיכון לתופעה זו הם: טיפול כמותרפי במקביל, טיפול במקביל בקורטיקוסטרואידים ומדכאי חיסון אחרים, פעולה כירורגית בחלל הפה כמו עקירה או שתל ולכן ההמלצה היא להשלים את הטיפולים הדנטליים לפני תחילת הטיפול בתרופות לאוסטאופורוזיס ולהקפיד על היגיינת הפה במהלכו. כאבי שריר- שלד במחקרים קליניים נצפו בשכיחות גבוהה גם בקבוצה המטופלת בתרופה וגם בקבוצת הביקורת שטופלה בפלצבו. כאבים שהביאו להפסקת טיפול היו לא שכיחים. כאבים יכולים להופיע תוך יום ועד מספר חודשים מתחילת המתן.

היי, בהמשך לדבריה של עינת ובדגש על נושא בריחת הסידן והגברת הסיכון לאוסטאופורוזיס, אני ממליץ לך לרכוש לה את תוסף הסידן דנסיטי. זה תוסף סידן מצוין שנספג בגוף פי 2 יותר מכל תוספי הסידן האחרים שיש בשוק. אני מכיר אנשים עם אוסטאופורוזיס שמשתמשים בו, והוא ממש עוזר להם בכל הקשור למסת העצם. מצרף לך קישור. כדאי לך לנסות, ומאחל בריאות. https://www.density-calcium.co.il/

RE: RE: פרואני משתמשת בדנסיטי כבר למעלה משנה - הפרוליה עשתה תופעת לוואי זיהום במערכת הנשימה - דלקת ריאות וכתוצאה אנמציה עד 7.5 ליה ותופעות לוואי . ועכשיו השאלה שעומדת האם לקחת שוב פרולייה ??? לאחר תופעות לוואי אצלי ממשיכה עם דנסיטי - אין מחקרים שמראים על בניית עצם??

שלום דוקטור עשיתי זריקת פרוליה ב17 לנובמבר 2019 והיות ואני צריכה לעשות שתלים כמה זמן רצוי לחכות כדי לעשות שתלים הזריקה הבאה היא ב17 למאי 2020 תודה מראש

01/01/2020:Prolia , אשר החומר הפעיל בו הינו Denosumab , הינו תכשיר המכיל נוגדן המעכב אוסטאוקלסטים (תאים הורסי עצם) ומותווה לאוסטאופורוזיס ולאיבוד עצם. לתכשיר זה תופעת לוואי נדירה הנקראת נמק של עצם הלסת (ONJ) אשר עלולה להופיע הן במהלך השימוש בתכשיר והן לאחר הפסקת השימוש ועלולה להתבטא בכאב, נפיחות, דלקת מקומית ואף שבר בלסת. פעולה כירורגית בחלל הפה כגון עקירה או שתל הינה גורם סיכון להתפתחות תופעת לוואי זו (הסיכון ל ONJ במטופלי prolia עומד על 0.1%, ועולה לכ 0.15% לאחר פעולה כירורגית) ולכן במהלך הטיפול בתרופה עדיף להימנע מטיפולים אלו. ההמלצה המקובלת הינה להשלים את הטיפולים הדנטליים לפני תחילת הטיפול בתרופות לאוסטאופורוזיס ולהקפיד על היגיינת הפה במהלכו. במידה ומתפתח צורך בטיפול שיניים במהלך השימוש בתכשיר, מומלץ לבצע את הפרוצדורה ה"שמרנית" ביותר ולהימנע ככל הניתן מפרוצדורות פולשניות. מאחר וההמלצות לתקופת המתנה מקבלת הטיפול ועד לביצוע פרוצדורה פולשנית אינן חד משמעיות, במידה ובכל זאת נזקקים לעקירה או שתל תוך כדי טיפול, הסיכון האינדיבידואלי של כל מטופל יישקל כנגד הנחיצות והדחיפות בביצוע העקירה או השתל ויש להיוועץ ולתכנן את טיפולי השיניים הנדרשים עם רופא שיניים מומחה והרופא המטפל.