בטיחות בתקופת החגים

(0)
לדרג

תזונה נכונה, חשיפה לשמש ובטיחות בטיולים - לקראת החגים שבפתח, דוקטורס מציג לגולשים שלל עצות לחופשה מהנה ובטוחה יותר

מאת: מערכת zap doctors

החופש הגדול הסתיים ותקופת החגים בפתח. אווירת החג וריחות מטעמי ראש השנה מורגשים בכל פינה. כולנו מלאים כרימון בתוכניות לתקופה הקרבה, החל מניקיון הבית, עמידה בתורים בסופר, טיולים ושופינג של מתנות ובגדים לחג.

ד"ר רוטנברג, מנהל המחלקה לרפואה דחופה בבילינסון מזהיר: "בתקופת החגים, כתוצאה מהניקיונות המוגברים בבתים, מגיעים לחדר המיון נפגעי תאונות עבודה בבית, כמו הרעלות משאיפת חומרי ניקוי חריפים או כוויות העשויות להיגרם כתוצאה משימוש בחומרי ניקוי המכילים חומצות חזקות כמו מי אש, סודה קאוסטית ואקונומיקה. במקום הכוויה תופיע דלקת חריפה בעור, שלפוחיות תחושת צריבה וכאבים. במקרה זה יש לקבל טיפול רפואי דחוף".

פעמים רבות נגרם זיהום מעצמות הדגים בזמן הכנת הגפילטע-פיש. זיהום מעצמות הדג לרוב מחייב אשפוז ומתן אנטיביוטיקה. זיהום נוסף שאופייני ל"נפגעי חג הסוכות", נגרם מדקירת ענפי הדקלים במהלך הכנת הסכך לסוכה. קוצי הדקל עלולים לגרום לגוף לפתח תגובה זיהומית.

^^ומה בין ראש השנה וחג הסוכות?^^

ד"ר רוטנברג מתייחס גם להשלכות הצום ביום כיפור ומתריע - "חל איסור לצום לכל הסובלים מאי ספיקת כליות, ממחלות לב, טרשת עורקים, בעיות בעורקים כליליים, חולי סרטן ומושתלי כליות, לב או כבד ועליהם להמשיך ליטול תרופות כבשגרה. כך גם הסובלים מסוכרת, לחץ דם גבוה, אפילפסיה, בלוטת התריס ומחלות כליות וכבד. מחלות רבות עלולות להחמיר עקב הפסקת נטילת תרופות".

צום מלא אינו מומלץ גם לנשים הנמצאות בשליש האחרון להריון. אחת הבעיות הקשות שבעטיה מגיעים רבים לחדר מיון היא אבנים בכליות, שכן הימנעות משתייה עלולה לגרור התקף כליות קשה. הסימנים הראשונים לפגיעה במערכות הגוף בשל חוסר נוזלים הם כאבי ראש, טשטוש ראייה ובשלב חמור יותר קשיים במתן השתן ופגיעה במערכות הגוף האחרות. כלל, כ-20% מהאוכלוסייה סובלים ממחלה דוחה צום ולכן צום של למעלה ממספר שעות עלול לסכן את חייהם. ולכל האחרים שצמים, מוטב להישאר במקומות מוצלים וממוזגים. צפיפות בבית הכנסת או שרב עשויים לגרום לסחרחורת, התייבשות ועילפון.

נזקי החשיפה לשמש

"העור זוכר את קרינת השמש. גם כאשר לא נראים סימנים מיידיים המעידים על חשיפה לשמש, הנזקים מופיעים מספר שנים מאוחר יותר בצורת קמטים, נגעים טרום סרטניים והזדקנות מוקדמת של העור. יש לציין שחומרת נזקי השמש תלויה גם בצבע העור הבסיסי של האדם. בבעלי עור בהיר יופיעו נזקי השמש בגיל מוקדם יחסית ובצורה חמורה" אומר פרופ' מיכאל דוד מנהל מחלקת עור בבילינסון.

תוצאות מיידיות של נזקי שמש מתבטאות בכוויות. סימני כוויה בדרגה ראשונה: עור אדום, חם וכואב. בכוויה מדרגה שנייה תופענה גם שלפוחיות. אחד הסיבוכים שעלול להתפתח במקרה של כווית שמש וחוסר שתייה מספיק, הוא התפתחות של מכת חום. במצב זה הגוף מאבד נוזלים ונדרשת התערבות רפואית מהירה.

פרופ' דוד ממליץ ללכת לים ולבריכה עד השעה 10:00 בבוקר או מהשעה 15:00, להשתמש בקרם שמקדם ההגנה הוא לפחות 15 ולהקפיד לוודא שעל אריזת המוצר יצויין שהתכשיר יעיל כנגד קרניי UVB ו-UVA. כמו כן, יש להקפיד על לבוש נכון: כובע, משקפי שמש ובגדים דקים, אווריריים וארוכים.

גם בשעת נופש בחיק הטבע יש לנקוט זהירות מכיוון שקיימת סכנה לתגובה אלרגית כתוצאה ממגע עם צמחים, עצים ועקיצות חרקים. לדוגמא: כאשר קוטפים תאנים, המיץ הנוזל שניגר מהפרי מכיל חומר הגורם להיווצרות דלקת חזקה בעור שנחשף לשמש. כמו-כן, 'טוואי התהלוכה' היא תולעת החיה על עצי אורן. מגע התולעת בעור גורם ל'סירפדת האורנים' - פריחה אלרגית המתבטאת בהופעת בצקות בליווי גירוי חזק. פרופ' דוד ממליץ להשתמש בחומרים דוחי חרקים, לנעול נעליים ולא סנדלים ולהשתמש בקרם שמרגיע את העור מהעקיצות.

טיפול בעקיצות

ואם בעקיצות וטיולים עסקינן, ד"ר סנדובסקי, מנהל המחלקה לרפואה דחופה (חדר מיון) בביה"ח השרון, מצייד אותנו בהנחיות כיצד לנהוג כשנתקלים בחרק שחור או בעקיצה לא סימפטית.

^^עקיצת דבורה:^^

אדם שאיננו אלרגי יכול לקרר את מקום העקיצה עם קרח, אך האלרגים לעקיצות דבורים חשופים לסכנת חיים ולכן חייבים להצטייד בערכה הבולמת את תגובת הגוף לעקיצה תוך 30 דקות ומיד לגשת לבית חולים הקרוב. התסמינים שיופיעו: פריחה בכל הגוף, גרד, קוצר נשימה, דופק מהיר וירידה בלחץ הדם. ניתן לבדוק רגישות לעקיצות דבורים במרפאת אלרגיה.

^^נשיכת עכביש:^^

המסוכנת ביותר זו של "האלמנה השחורה". נשיכתה עשויה לגרום למוות תוך דקות ספורות; לכן, יש להגיע בדחיפות לבית חולים. השישן הוא עכביש בעל 6 עיניים הנמצא גם בבתים בתוך ארונות. נשיכתו גורמת לאודם חזק ונרחב על פני אזור הנשיכה. במרכז הנשיכה נראה אזור נמקי בצבע שחור שלעיתים מתפתח לשלפוחית בה נמצא הרעל. באמצעות אנטיביוטיקה ניתן לטפל בעקיצה.

^^עקיצת עקרב:^^

קיימים שני סוגים (צהוב ושחור). שניהם ארסיים ומסתתרים במקומות יבשים מתחת לאבנים. העקיצה אינה מסוכנת למרות שכואבת מאד. לאדם שנעקץ מתפתח דופק מהיר ולחץ הדם עולה. מומלץ להגיע לבית החולים עם העקרב, בכדי שהרופא יראה באיזה סוג מדובר ולעדכן את הרופא האם האדם שנעקץ מחוסן באנטיטטנוס.

^^הכשת נחש:^^

השפיפון והאפעה מצויים רק בנגב ובביה"ח סורוקה יש נסיון לחיסון נגד ההכשה. בהכשת צפע (ראשו משולש עם 2 פסים בהירים) - יש להשכיב את האדם במנוחה בכדי שהארס לא יתערבב במהירות במחזור הדם. אסור לחתוך את האזור המוכש, למצוץ את הארס או לשים קרח, מכיוון שכל אלו גורמים לנזק חמור יותר. ניתן לשים חוסם לימפתי לתקופות זמן קצרות ולקבע את האיבר בסד עד להגשת עזרה ראשונה. כל שאר הנחשים השחורים בדרך-כלל אינם ארסיים, אך הכשתם כואבת. גם במקרה של הכשת נחש יש ליידע את הרופא אם הגוף חוסן באנטיטטנוס. ד"ר סנדובסקי ממליץ להימנע מהרמת אבנים ומחיטוט בחול. כמו-כן, מומלץ להתבונן היטב כשנועלים נעלים אם לא מסתתרת בהם חיה ולנער ציוד לאחר פיקניק או לינה בטבע.

תזונה נכונה

לכולנו מוכרת בעיית הזלילה הגדולה של החגים ובכדי שנוכל לחזור לעבודה בתום החופשות באותם ההיקפים, ציונה אברהם, הדיאטנית הראשית של גולדה-השרון נותנת עצות שיסייעו לנו כיצד לבחור באפשרויות פחות משמינות:

הדבש - מורכב מ-19% מים ו-80% סוכרים וערכו הקלורי 321 קלוריות ל-100 גרם ו-20 קלוריות לכפית. טעמו וצבעו של הדבש תלויים בסוגי הפרחים מהם נאסף הצוף. בחנויות קיימים תחליפים לדבש אשר מכילים 2/3 מהקלוריות שבדבש רגיל. הדבר משמעותי במיוחד באפיית עוגות כאשר משתמשים בכמות דבש גדולה.

דגים - בראש השנה נהוג לאכול קציצת גפילטע פיש. קציצה קטנה מכילה כ-100 קלוריות והגדולה יכולה להגיע עד ל-200 קלוריות. לדג ערך תזונתי גבוה בשל החלבון המצוי בו, המשמש גם כתחליף לחלבון שמקורו בבשר. הדג עשיר גם בויטמינים מסוג B והשומן מכיל ויטמין A ו-D. כמו כן, הדג עשיר בחומצות שומן שגוף האדם אינו מסוגל לייצר בעצמו. מחקרים העלו שלחומצות אלו יש פעילות אנטי-טרשתית; כלומר, היא מסייעת בהורדת ההסתברות ללקות בהתקפי לב. דגים מחולקים לשלוש קבוצות בהתאם לאחוזי השומן. הרזים ביותר (בין 1% ל-5% שומן): בקלה, טונה, סול הליבוט וחמור הים. בקבוצה השנייה: מקרל, קרפיון, פורל וסלומון. הדגים השמנים (מכילים בין 13%-15% שומן): דג מלוח, מטיאס, הרינג ונסיכת הנילוס. ככלל, דגי ים דלים יותר בשומן מאשר דגי מים מתוקים.

גזר - הגזר עשיר בבטא קארוטן ההופך לויטמין A ומכיל גם ויטמינים מסוג B, C, סידן וברזל.

רימון - מיץ הרימון מהווה כ-37% מהפרי. המיץ מכיל כמות גבוהה של סוכר וחומצת לימון. חצי כוס מכילה 65 קלוריות. רימון בינוני מכיל 60 קלוריות.

בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:

פורום רפואה דחופה
פורום תזונה קלינית
פורום "בטרם" - לבטיחות ילדים

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום