תזונה לכלב בוגר

דיון מתוך פורום  תזונת בעלי חיים

28/09/2003 | 22:19 | מאת: יונתן

שלום יש לי רועה בלגי מעורב בן 9 -10 שרזה מאוד לאחרונה. הוא אוכל בעיקר מזון יבש,כנראה גם לא מאיכות גבוהה במיוחד,למה והאם כדאי לשנות לו את האוכל? אני ישמח לקבל תשובה,תודה!

28/09/2003 | 23:54 | מאת: ד"ר איתן ברנע

כלב בגיל המוזכר שמרזה מאוד לאחרונה מדליק לי נורה אדומה. לפני שמדברים על מזון איכותי או החלפת מזון , כדאי לגשת לוטרינר לבדוק אותו . במידה והכלב נבדק ונמצא בריא , נמשיך מנקודה זו .

29/09/2003 | 15:07 | מאת: יונתן

שלום ד"ר ברנע ותודה. ובכן כלבי היה אצל וטרינר והוא אכן בריא,מה לדעתך כן ניתן לעשות? תודה מראש

07/12/2003 | 14:07 | מאת: מתילדה

כמה הערות לגבי הפורום והתנהלותו שלום לווטרינר ולחברי הפורום קראתי את הפורום, אני חושבת שיש להבהיר כמה נקודות. א. האוכל המסחרי מעולם לא הוכח בשום מחקר כאוכל טוב מהאכלה ביתית, או שיש לתת רק אוכל מסחרי, ללא תוספות ביתיות. הרופא של הפורום גם לא טרח לטעון זאת – הוא וכל העוסקים בתחום יודעים זאת. מאמרים רבים נכתבו בנושא, הינה לדוגמה מאמר בעברית שנכתב על ידי ווטרינרית - http://www.veterinarit.co.il/barf.html יש שם גם כמה קישורים שמהם אפשר להגיע לעוד הרבה מאמרים. באנגלית, הינה עוד מאמר מCBS ttp://cbs2.com/siteSearch/local_story_133193705.htmlh אתר נוסף עם הרבה קישורים בנושא http://www.geocities.com/wgsd_lover111/barf.htm יש בעיקר באנגלית חומר רב מאוד בנושא: אתרי אינטרנט ופורומים באינטרנט, ספרים, ואפילו קורסים. לאוכל המסחרי אולי יתרונות בכך שנוח לתת אותו, והוא מרכיב מגוון שאמור להיות טוב. יש לו חסרונות, שהוא לא נבדק לטווח ארוך, מקרה רמדיה ממחיש מה עשוי לקרות אם סומכים רק על אוכל מסחרי אחד, הבסיס המוסרי שלו לקוי – שימוש בבשר מתעשיית הבשר שמענה חיות (כשיש אלטרנטיבה להשמש בשאריות מזון לפחות כחלק מהתזונה), וכן כלכלית הוא יקר משאריות. איכותו בעייתית – אין אפשרות לדעת מה מקור הבשר למשל, ויש עדויות למי שיתעניין בתחום שמקורו הרבה פעמים בחיות חולות, או בשאריות אחרות שלא ראויות למאכל אדם, כמו גושי סרטן. לאדם יש תקנות שאסור לתת, לחיות, אין, ואין לנו דרך לדעת מה יש במה שאנו קונים. אם זאת אף אחד לא אומר שכלב צריך לאכול רק עצמות. צריך לתת מגוון מזון. חלקו יכול להיות משאריות שונות. וחלק ממזון מסחרי. הרבה כלבים אוכלים כך, והם בריאים מאוד, ואף יותר מאוכלי המזון המסחרי בלבד. ב. נושא החלב שהועלה בפורום – הנתונים שנכתבו על ידי רופא הפורום אינם נכונים, ואינם מקובלים בעולם הווטרינריה. חלב הוא מוצר עם חלבונים, וויטמינים ומינרלים חשובים. יתכנו לחלק קטן מהכלבים בעיה בגלל הלקטוז. בכל אופן הינה תשובה בנושא מווטרינר אחר, ד"ר רפי קישון, שענה לשאלה זו בפורום חיות מחמד בYNET נושא : מוצרי חלב לכלבים תאריך : 29/11/03 13:12 מחבר/ת : ד"ר רפי קישון דואר אלקטרוני : [email protected] החלב עצמו מכיל דו-סוכר אופיני הנקרא לקטוז. הכלב הבוגר (להבדיל מהגור היונק) אינו יכול לפרק ולעכל את הדו-סוכר הזה לכן הוא גורם לשילשולים. אבל מוצרי חלב שתססו כבר במחלבה ואינם מכילים לקטוז הם אכן יפים לבריאות וניתן לתת אותם לכלב : יוגורט כמובן - כי בו יש חידקים חיוביים שהם כבר פרקו את הלקטוז. אבל גם קוטג' וגבינה לבנה, לבו וכ"ו. בכל מקרה רק כתוסף ולא כתזונה עיקרית. הודעה צורפה בפורום לשאלה שנשאלה בנושא חלב, לאחר שהרופא כתב תשובה אחרת, ותאמינו או לא – היא צונזרה ! לא מאמינים ? – תשאלו בעצמכם את הרופא. אפילו לדעה מקצועית מעט ווטרינר אחר, הוא לא מוכן לתת במה, ועוד שמדובר בווטרינר מוכר וידוע. ג. הרופא שמפעיל את הפורום הוא בעצם רופא-סוחר. הוא משווק של מוצרים מסויימים ומשתמש בפורום ככלי לשיווקם, כאילו באמתלה מקצועית. אך אין שום מחקר התומך בדבריו לגבי האוכל שהוא משווק ולדבריו הוא ראוי למאכל כלבים. אין כל סטטיסטיקה שהראתה שכלבים שאוכלים אוכל זה בריאים יותר, חיים יותר. והמלצה בצורה כזו על ידי המשווק, אינה יכולה לעמוד. ויש גם פסול בגישה הזו. ברפואה לבני אדם הדבר אסור. יש הפרדה ברורה בין הרופא שהוא מטפל ומאבחן, לבין מי שעוסק במסחר שקשור בכך, כמו מכירת תרופות וציוד רפואי. כך האובייקטיביות המקצועית של הרופא נשמרת, ואף אחד לא חושב שהוא ממליץ על טיפול רפואי כדי להרוייח כסף. והממסד הרפואי נחשב אמין, בעיני רבים. ד. בנושא שום – שום בכמות גדולה יכול להיות רעיל. שן שום לכלב בינוני אינה רעילה, ומונעת פרעושים. הרופא אמר משהו לגבי זה, אך לא ביסס דבריו על שום מחקר, שהראה שזה מינון בעייתי. ניתן לקרוא על מניעה טבעית של פרעושים (באנגלית) כאן: http://users.ilnk.com/health/chihuahua/ נכון שאלו לא מאמרים ווטרינרים, אך גם הסוחר-רופא שבפורום לא ביסס את דבריו על מאמרים ווטרינרים, וגם לא על ניסיון בשטח. כמו כן יש לבדוק את זה בהשוואה לרעילות של התכשירים הכימיים. את זה הוא גם לא טרח לעשות. לא ניתן בצורה כזו לתת המלצות שייחשבו מקצועיות. גם חומץ תפוחים עובד היטב נגד פרעושים, וגם השום. ומסתבר שיש כבר מוצרים תעשייתיים על בסיס שום וחומץ נגד פרעושים. אפשר לראות, לקרוא עוד, ולרכוש דרך האתר: http://www.preciouspets.org/fleafree.htm. בין היתר נכתב בדף הראשי באתר הזה: אם אתם אוהבים את החיות המחמד שלכם, אתם לא נותנים להם רעלים או כימיקלים. אתם לא נותנים דברים כאלה לילדים שלכם. למה לתת רעלים או כימיקלים לחברי המשפחה האחרים ?, הם חברים מיוחדים במינם שלכם. הם אוהבים אותכם ומצפים ממכם לטיפול טוב בשבילם. אנו רוצים לעזור לכם לעשות את זה. בשביל הבריאות שלכם, וזו של חיות המחמד שלכם, ולתועלת של הסביבה. בבקשה תקחו בחשבון את FLEA FREE (מוצר שלהם), כי אכפת לנו לגבי חיות החמד שלכם. ה. הרופא-סוחר מציג גישה כאילו הדברים בדוקים. כנראה אין לו ידע מקצועי מחקרי בנושא. ולתדהמת מי שניסה לשאול שאלות, למשל, בנוגע לשום, איזה כמות מזיקה, ועל סמך איזה מחקר הוא מבסס זאת, או שאלה שמבקשת להראות איזה מחקר נתן לאוכל מסחרי עדיפות, הוא מצנזר שאלות כאלה ! לא מאמינים ? – נסו לשאול אותו על סמך איזה נתונים הוא מבסס את דבריו, ותראו לאחר כמה זמן ההודעה נמחקת מהפורום, כמובן ללא מענה. כמו כן, הוא מכיר בעיקר את המזון שהוא משווק. אין ביכולתו לומר על סוג אוכל אחר מהם יתרונותיו וחסרונותיו לעומת מוצריו. מעולם הוא לא עשה כן. גם אין הוא מכיר, לדבריו שיטות האכלה שאינם באמצעות מזון יבש (Braf) על כן איך יקרא מומחה ? איפה הוסמך להיות מומחה ? לסיכום – יש גישות שונות בתזונת חיות. הרופא-סוחר שבפורום מייצג אחת קיצונית לפיה לתת רק מזון יבש. אין זה נכון שזו הגישה היחידה, ואין זה נכון שגישה זו הוכחה כטובה. אם הוא מומחה – הוא הראשון שצריך לדעת את זה. לא רק שאין הוכחות שזה מזון טוב, נהפוכו נושא זה לא נחקר לטווח ארוך, וספק גם אם נחקר לטווח קצר בצורה רצינית. לא יתכן שהרופא-סוחר שבפורום יתעלם מנקודה זו, ויציג אוכל זה, במיוחד זה שהוא סוחר בו כטוב. מומלץ לא להתייחס לכלב/חתול כשפן נסיונות או עכבר מעבדה שנאלץ לאכול רק סוג אחד של מזון כל חייו, ולגוון את מזונו בדברים כמו שאריות בשר שיש לנו, אורז ואפילו עצמות ! כמובן כל שינוי תזותי צריך להיות בהדרגה. * יש אנשים שיכולים לקפוץ מכך שהוצע לתת עצמות, אבל דעו שהסיכוי שכלב שמורגל בהדרגה לעצמות יפגע – קרוב לאפס. תשאלו אפילו את הרופא-סוחר אם הוא יכול להציג נתונים אחרים, ותראו שלא. אותם סיפורים על כלבים שאכלו עצמות הוא כמעט תמיד על כלבים שלא היו רגילים לעצמות או פתאום קיבלו כמות גדולה במיוחד. אני מבקשת ממי שחושב שיש בפורום הזה סטיה מכל מה שמקובל ברפואה – לפנות בנושא למנהלי הפורום. להגיד להם שיש כאן: -שימוש בבמה מקצועית לקידום מכירות אישי. - חוסר ידיעה במגוון הדעות המקצועיות שבתחום, וחוסר הצגתן באובייקטביות הראויה. - השתקה של אפילו מי שמתעניין על מה מבסס הרופא (את הדברים הלא מבוססים) - הרופא מציג את עצמו כמומחה. האם הוא באמת מומחה ? – ברקורד המפורט עליו לא מספור על שום הסמכה מיוחדת שיש לו בתחום. ולמותר לציין שבתשובות שהראה, לא ניכרו בקיאויות בכל רזי התחום. מי אמר שהוא מומחה ? חשוב להביא בציטוטים את מגוון ההמלצות שלו על מרכולתו, לעומת התעלמות האובסולוטית מכל מוצר אחר. מומחה - מן הראוי שידע להציג יותר דברים. לשקול גם פניה משפטית וכן פניה לוועדת אתיקה ווטרינרית, אם יש כזאת. לגופיי ארגוני צרכנים - תלונות בעיתון כמו למדורים שעוסקים בתלונות של צרכנים כמו אלו של גדעון רייכר ושל דניאלה שמי. שקילה של חרם צרכנים על כל המוצרים שהוא מייבא.

מנהל פורום תזונת בעלי חיים