בלט דיסק

דיון מתוך פורום  אורתופדיה - בעיות בעמוד השדרה

27/05/2004 | 00:02 | מאת: רונית

אני מעוניינת לקרא או לקבל מידע כל שהוא על בלט דיסק בגב תחתון ומה ניתן לעשות כדי להקל על הכאב או לשפר את המצב אשמח מאוד אם תפנו אותי לאתרים ועוד יותר אשמח שהם יהיו בעברית מודה לכם מראש וחג שבועות שמח רונית

27/05/2004 | 08:48 | מאת:

אני מצרף לעיונך חומר מאתר המרכז הרפואי רבין שרלוונטי לבעייתך. לגבי חומר נוסף בעברית, למיטב ידיעתי אין חומר כזה באינטרנט. אם אין לך בעיה לקרוא באנגלית נסי לפי מילות המפתח הבאות: Disc hernia. HNP. Disc extrusion בצירוף המילה lumbar. בהצלחה. הדיסק הבינחולייתי ממוקם בין שני גופי חוליות לכל אורך עמוד השדרה. הוא מורכב ממעטפת נוקשה הקרויה ''טבעת הדיסק'' ומגרעין מרכזי, רך יותר האחראי על תנועתיות וספיגת זעזועים. פריצת דיסק מתוארת כמצב בו חורג החומר הגרעיני של הדיסק, פורץ וקורע את הטבעת ההיקפית ומגיע למגע קרוב לאחד מהשורשים העצביים היוצאים לכיוון הגפיים (יד או רגל). בתהליך הפריצה גורם גרעין הדיסק לגירוי מערכת החיסון של הגוף המשחררת לדם מרכיבים שונים היוצרים תגובת דלקת. תגובה זו אינה זיהומית (אין חיידק) אלא כימית ותוצר לוואי שלה הוא הכאב החזק שחש החולה בזמן המחלה. במרבית המקרים של פריצת דיסק חש החולה כאב ברגל. כאבי הגב יכולים להיות בימים הראשונים של המחלה ולאחר מכן יתמקדו הכאבים ברגל. בכתשעים אחוז מהמקרים תחלוף המחלה ותדעך מאליה בתוך 6 עד 12 שבועות. באילו מצבים מומלץ לבצע ניתוח? ניתוח מומלץ לבצע באחד משלושת המצבים הבאים: לחץ על שק העצבים וחוסר יכולת למתן שתן וצואה – סיבוך נדיר מאוד, אבל כשהוא מתפתח יש צורך בניתוח דחוף. לחץ על שורש עצבי היכול לגרום לחולשה בהרמת כף הרגל ועד כדי שיתוק יכולת זו לחלוטין. בהופעתו חלוקות הדעות לגבי מידת הדחיפות בניתוח. יש המנחים חולים במצב זה לנתח בדחיפות על מנת לנסות ולשפר תפקוד הרגל ויש הגורסים כי מרגע שאירע השיתוק לא ישנה הניתוח דבר. בספרות הרפואית לא הוכרע הנושא ולא הוכח איזו מהגישות נכונה. כאב ברגל הנמשך מעל שלושה חודשים – זו בעצם סיבת הניתוח השכיחה בעולם ואנו ממליצים עליה כאמצעי ופתרון לכאב ברגל שאינו חולף ומקשה על התפקוד ושגרת החיים. חשוב לציין, כי במחקר גדול שנעשה לפני כעשרים שנה הוכח כי התוצאות לטווח רחוק בין אלו שנותחו לאלו שלא נותחו, אינן שונות משמעותית. אילו ממצאים קיימים בבדיקות ההדמיה ומה פירושם? בעת ביצוע בדיקת C.T.או MRI ייתכנו תשובות כמו ''בלט'', ''בקע'' או ''פריצת דיסק'' – מה בעצם ההבדל בין ממצאים אלו? המושג בלט הוא נסיון מוגבל לתאר את מחלת פריצת הדיסק. כאשר רופא רדיולוג (מפענח צילומי C.T.) רואה בבדיקה שהיקף הדיסק אינו סימטרי הוא יתאר זאת כבלט. לעיתים קיים מרחק רב בין המילה בלט (שיכולה להישמע כתהליך קל) לפריצה עצמה. המונח הלטיני מתייחס לדרגות שונות של חומרת אותו בלט: BULGE - זו המילה הקרובה ביותר למונח בלט והיא מתארת הבלטה היקפית וסימטרית של הדיסק. PROTRUSION - זו בעצם פריצת דיסק בינונית (הדיסק בולט בצורה א-סימטרית בקוטב מסויים שלו). EXTRUSION - זו פריצת דיסק קשה ובה יש קטע גדול של הדיסק שיצא ממקומו. על מנת לתת פירוש נכון לבדיקה, חייב המומחה לבדוק את החולה, לעיין בצילומים עצמם (ולא בתשובה המודפסת) ורק אז להחליט האם לממצא הרנטגני יש משמעות מבחינה קלינית. הסתמכות על תשובה כתובה עשויה להביא לפירוש מוטעה של המושגים. חשוב לציין כי גודל הדיסק עצמו אינו מהווה סיבה לניתוח. לא הוכח באף מחקר כי דיסק גדול עשוי להחמיר יותר ולהצדיק ניתוח ביחס לדיסק ''קטן''. ההחלטה חייבת להישפט על פי המדדים שתוארו לעיל.

27/05/2004 | 17:57 | מאת: רונית

תודה רבה , עזרת לי מאוד