הישנות סרטן המעי הגס

דיון מתוך פורום  גסטרואנטרולוגיה - מחלות דרכי העיכול

14/10/2004 | 19:07 | מאת: יעל

שלום, לפני כשבע שנים התגלה אצל אימי גידול ממאיר בשד, ובעקבות הגילוי היא עברה 3 ניתוחים לכריתה חלקית של השד וטיפולי הקרנות, עד שהבדיקות הראו שהיא נקייה. מאז היתה במעקב אונקולוגי רציף. לפני כשנה עברה אימי ניתוח לקיצור המעי הגס בעקבות גילוי של גידול ממאיר. הגידול הוסר בשלמותו. בחצי שנה שלאחר הניתוח עברה 6 סדרות של טיפול כימותרפי, ובסיום התקופה הבדיקות (קולונוסקופיה, מיפוי, CEA ) העידו על מצב בריאותי תקין. בשבוע האחרון עברה בדיקת קולונוסקופיה וממוגרפיה, ותוצאות שתי הבדיקות יצאו תקינות ולא אובחן גידול, לא במעיים ולא בשדיים. אבל... בבדיקת הדם שנערכה לה נמצא ערך מעט גבוה ולא תקין (7.5) של CEA. שאלתי: האם אינדקס גבוה זה בהכרח מעיד על היווצרות חדשה של גידול ממאיר? האם צריך לחשוש שהתפתח גידול באיבר פנימי אחר? איזו בדיקה עליה לבצע על-מנת לקבל תמונה יותר ברורה? אודה מאד על התשובות, הבת המודאגת, יעל

14/10/2004 | 22:40 | מאת: ד"ר אייל גל

בדיקת ה CEA משמשת למעקב אחרי חולים שעברו כריתה של סרטן המעי הגס, עליה בערכי הCEA מעל לערך הבסיסי שנמדד לאחר הניתוח ובמיוחד אם קיימת עלייה רציפה והדרגתית בערכים מחשידה להשנות של גידול. עם זאת הבדיקה אינה לגמרי ספציפית ותתכנה עליות וירידות קלות בערכים ללא משמעות קלינית. רב מקרי ההשנות מופיעים מחוץ למעי הגס ולכן במידה וקיימת עלייה משמעותית ב CEA מבצעים בד"כ בדיקת CT. ד"ר גל

15/10/2004 | 16:29 | מאת: יעל

תודה דר' אייל על תשובתך המהירה. בזמנו בדיקת ה-CT לא גילתה את הגידול במעי הגס, שהתגלה רק בבדיקת הקולונוסקופיה. האם קיימת כיום בדיקה שמאפשרת גילוי וודאי של הגידול? ומהי מידת הוודאות לגילוי מוקדם של גידולים בבדיקת ה-CT? בברכה, יעל

מנהלי פורום גסטרואנטרולוגיה - מחלות דרכי העיכול