חשש ממי שפיר
דיון מתוך פורום הריון ולידה - תמיכה
היי צליל, אני פונה דווקא אלייך מכיון ששמתי לב שיש לך ידע רב בנושאי הריון... אבל למי שיש אינפורמציה בנושא, מוזמנת... ובכן, הנני בשבוע ה-17 וביצעתי היום את בדיקת החלבון העוברי. שאלתי היא: במידה ובדיקת הדם של השקיפות העורפית יצאה תקינה לחלוטין, האם זה מעלה את הסיכוי שגם בדיקת החלבון העוברי תצא כך?? (כל בדיקות האולטרה סאונד וסקירת המערכות שביצעתי יצאו תקינות) יש לי פחד נ-ו-ר-א-י מבדיקת מי שפיר... כמו כן, נודע לי כי תוצאות החלבון העוברי יהיו מוכנות רק עוד שבועיים שלושה ואז אהיה בין שבוע 19 ל-20 האם זה לא מסוכן אף יותר לבצע בדיקת מי שפיר לאחר שבוע 20?? אנא ענו לי בהקדם... תודה רבה !
היי, חששות הן תחושות המלוות כל אישה בהריון ולכן תגובותיך הן טבעיות ביותר. חשוב לדעת שבדיקת חלבון עוברי וכן בדיקת הדם שמבצעים נותנים תוצאה סטטיסטית בלבד, כאשר מכניסים כפרמטרים גם את גילך וגם את מס' ההריונות הקודמים. לעומת זאת דיקור מי השפיר, הינה בדיקה הנותנת תוצאה מדעית, תשובה חד משמעית לגבי תסמנת דאון. בבדיקה זו בודקים בתנאי מעבדה את מס' הכרומוזומים כ-23 זוגות במספר, את גודלם ואת שלמותם. אמנם קיימת הסכנה בדיקור מי השפיר של 1:200, אך גם בכך שלא תבצעי את הבדיקה את לוקחת סיכון. עליך לחשוב ברצינות האם ברצונך לעבור את הבדיקה או לא ולקחת על עצמך את כל ההשלכות. את דיקור מי השפיר ניתן לבצע החל משבוע 16 ועד 19 (סוף שבוע 16), רצוי כמה שיותר מוקדם בכדי שבמידה והתוצאה אינה תקינה, תוכלי לבצע הפלה בטרם יהיה מאוחר מידי. אני ביצעתי אותה בשבוע ה-19 וקיבלתי כעבור 3 שבועות תשובות. אין קשר בין התוצאות של החלבון עוברי לבין עריכת דיקור מי השפיר, ההחלטה היא שלך. בבדיקות רבות של החלבון עוברי שיצא לא תקין, דיקור מי השפיר הוכיח ההיפך. שיהיה בהצלחה, אני שותפה לחששותיך
שלום לך! כמו ש RAZ כתבה, כל בדיקות הדם שאינן פולשניות נותנות רק תוצאה סטטיסטית. (לעומת זאת חלבון עוברי בודק גם סיכון לעמוד שדרה לא סגור, מה שלא נבדק במי שפיר). כל אחת מבדיקות הדם בודקת חלבון עוברי אחר, ואין קשר ביניהן (אחרת השנייה היתה מיותרת). את התשובה של החלבון העוברי תקבלי בד"כ תוך 10 ימים - 3 שבועות זה רק מרווח בטחון שהם לוקחים. לגבי מי שפיר - אני מבינה את החרדות שלך, ובגלל שלא עברתי בדיקה כזו (למרות שלפי הגיל אני זכאית לה) לא אוכל להרגיע אותך - את זה עושות היטב הבנות שאחרי הבדיקה. בשורה התחתונה, הכל עניין של אחוזי סיכון : כשאומרים לי שאחד מכל 200 עוברים ימות בעקבות דיקור מי שפיר, אני מנסה לחשוב מה זה אומר מול הסיכון ללידת ילד עם תסמונת דאון (אצלי היה 1:2750, שזה לא נמוך, אבל הרבה פחות מסוכן מ 1:200 של מי שפיר), והכי חשוב - מה יקרה אם אני אמצא את עצמי בצד הנפגע, חלילה : לגדל ילד פגוע, או לאבד הריון, או לעבור לידה מוקדמת בשבוע 20+ עקב התוצאות. השיקול שלי (שלנו, זה כמובן שיקול זוגי !!!) היה שעדיף לא לסכן הריון שנראה תקין, ולקחת סיכון לא גדול לילד עם תסמונת דאון, שזה עדיין לא סוף העולם לגבינו (ואת זה אני אומרת מהיכרות עם ילד כזה). כמובן שאם החשש הוא ממחלות תורשתיות או מומים רציניים יותר, ודאי כדאי לבצע מי שפיר, וגם אם הסיכון לתסמונת דאון גבוה (מעל 1:350), ועבורכם זה גרוע מהפסקת הריון. חשוב לדון בזה עם בן הזוג, ולהגיע להחלטה שאת שלמה איתה, כי אין מי שיתן לך תשובה חד משמעית אם לבצע את הבדיקה או לא. אני מצטערת שאין לי תשובה חד משמעית - גם אני התלבטתי מאד בנושא הזה. בכל אופן - שיהיה בהצלחה !!!