בדיקה

דיון מתוך פורום  הריון ולידה - תמיכה

17/11/1999 | 23:22 | מאת: מלי אוחיון

מהי בדיקת anti bodis ssa ssb?????

18/11/1999 | 16:45 | מאת: ד"ר פוקס אמיר

מלי שלום רב בדיקת נוגדנים ל- SSA ו- SSB או כפי שהם מכונים גם :Anti-Ro ו- Ant-La הם נוגדנים המופיעים בחלק מהחולים עם מחלה שנקראת ( Systemic Lupos Erythematosus (SLE או בעברית זאבת אדמנתית. מחלה זו קשורה לתחומי הגניקולוגיה או המיילדות אך במקרה בעיקר באישה הרה החולה במחלה זו. מדובר במחלה השייכת לקבוצות המחלות האוטואימיוניות כלומר מחלות בהן מייצר הגוף נוגדנים נגד חלק ממרכיבי הגוף עצמו. הגורם למחלה זו אינו ידוע ו90% מהלוקים בה הם נשים. שכיחות המחלה בנשים בגיל הפוריות הנו 1/500 ובחלק מחולים קיים גם מרכיב גנטי. במחלה זו נפגעות מערכות רבות בגוף כמו עור, מערכת השרירים, מע' הדם, מע' העצבים, לב , כליות ( דרגת הפגיעה הכליתית חשובה מאד בקביעת חומרת המחלה) מע' הראיה ועוד. בנשים הלוקוך ב- SLE יש שיעור גבוה יותר של הפלות חוזרות, תמותה עוברית גבוהה יותר וכן הופעת יתר לחץ דם כבר בשלבים מוקדמים של ההריון. ב- 30% מהנשים עם SLE ניתן למצוא SSA וב- 10% SSB . קיימת אינטראקציה בין המחלה וההריון שכן למחלה יש השפעה על מהלך ההריון וכנראה להריון יש השפעה על מהלך המחלה. יש מספר עבודות המראות החמרה של המחלה בזמן הריון אם כי לא כולם תמימי דעים לגבי זה. כפי שציינתי בנשים הלוקות במחלה זו יש שיעור גבוה יותר של תמותה עוברית, הפרעה בגדילה התוך רחמית של העובר, לידות מוקדמות ושיעור תמותה גבוה יותר של ילודים. הנוגדנים המוזכרים לעיל, עוברים דרך השליה ומשפיעים על העובר והיילוד ועלולים לגרום להופעת סימני המחלה ביילוד שנוגדנים אלה עברו לדמו דרך השליה. מצב זה מכונה Neonatal Lupus והוא מצב נדיר יחסית. הנקודה החשובה ביותר הקשורה לשאלתך היא שחלק מהעוברים לאמהות עם זאבת, סובלים מהפרעות קצב לבביות. כמעט כל הילודים שסובלים מכך, לאם יש SSA ו- SSB חיובי. כך שלמעשה ממצא חיובי של נוגדנים אלה, עשוי לנבא סכוי מסויים של העוברים לחלות בהפרעת קצב לבבי.

18/11/1999 | 23:25 | מאת: מלי אוחיון

ד"ר פוקס היקר ראשית תודה על התשובה ששלחת לי. אכן אני חולת לופוס ונמצאת בשבוע 35 להריון עברתי את הבדיקה anti la ועד כמה שאני זוכרת היא יצאה שלילית , האם זה אומר שהעובר שלי בסדר ? ועוד שאלה, באיזה שבוע בד"כ מילדים חולות לופוס? משבוע 29 יש לי חומצה אורית בשתן ולחץ דם לא סדיר , מחלת הרינו שלי החריפה ומשום כך העלו לי את מינון הסטרואידים האם זה נכון שהסטרואידים מבשילים את ריאות העובר? האם הלידות בחולות לופוס הן לידות רגילות או שישנם סיבוכים מסוימים בלידה?

מנהל פורום הריון ולידה - תמיכה