בדיקת PAP

דיון מתוך פורום  הריון ולידה - תמיכה

07/11/1999 | 23:02 | מאת: גלית

מהי בדיקת ה- PAP שהגניקולוג שלח אותי לעשות ? מאיזה גיל צריך לעשות אותה ובאיזו תדירות ?

07/11/1999 | 23:37 | מאת: ד"ר אמיר פוקס

בדיקת הPAP'S נקראת על שם מי שהמציא בדיקה זו - פאפה ניקולאו. בדיקה זו אוספים תאים שנושרים מצואר הרחם ובודקים את המבנה שלהם. הבדיקה נעשית במהלך בדיקה גניקולוגית רגילה ולרוב כלל אינה מורגשת. הרופא לוקח בעזרת מיברשת עדינה תאים ושוטח אותם על זכוכית אשר נשלחת למעבדה לבדיקה המכונה בדיקה ציטולוגית. ניתן בבדיקה זו לזהות תאים טרום ממאירים וממאירים ובכך להקדים את מועד האבחנה של תהליכים פתולוגים בשנים רבות. יחד עם זאת גורמים רבים כמו דלקות ועוד משפיעים על מראה התאים ולכן שיעור האמינות שלה מגיע לכדי 50% בלבד. ולכן בדיקה זו היא בדיקת סקר ולא בדיקה אבחנתית. לאחר שמגלים תאים חריגים יש להפנות את האישה לבדיקה מקיפה יותר הנקראצ קולפוסקופיה ובה הרופא מסתכל על צוואר הרחם בעזרת מכשיר מיוחד ודוגם איזורים חשודים מה שמכונה ביופסיה. אם גם בביופסיה מתגלים תאים חריגים יש לטפל בהתאם לממצאים. בארץ, אין המלצה לבצע בדיקה זו באופן שגרתי לנשים הנמצאות בסיכון נמוך לחלות בסרטן צוואר הרחם שהוא יחסית נדיר בארץ ( כ0 100 מקרים חדשים בשנה לעומת 2,500 מקרים חדשים של סרטן השד) במילים אחרות בארץ לא הוכח שביצוע המוני של משטח מצוואר הרחם באוכלוסייה בסיכון נמוך מהווה יתרון. הרופא שלח יכול בקלות לקבוע אם הנך שייכת לקבוצת סיכון או לא. במידה ולא ההמלצה המקובלת כיום היא לבצע משטח ראשון כשישה חודשים לאחר תחילת יחסי מין ולאחר מיכן פעם בשלוש שנים. יחד עם זאת דזכותה של כל אישה לבצע זאת פעם בשנה ובמקרה זה, אם אין אינקציה רפואית היא משלמת עבור בדקה זו שהיא אגב זולה מאד ( כ- 40-60 ש"ח) תלוי במעבדה.

מנהל פורום הריון ולידה - תמיכה