יין ו-G6PD

דיון מתוך פורום  המטולוגיה

25/04/2002 | 20:02 | מאת: אופיר

ראיתי ביין כלשהו שהוא מכיל סוג של גופרית (דו חמצנית או דו פחמנית, אינני זוכר איזה מהשניים...) יש לי חוסר מלא של אינזים G6PD האם יש סכנה כלשהי בשתיית יין כזה?

לקריאה נוספת והעמקה
25/04/2002 | 22:15 | מאת: תשובת מנהל הפורום

למיטב ידיעתי אין איסור לשתות יין לחולי חסר G6PD. אמנם באתרים מסויימים רשום שיש להימנע מיין אדום, אבל אין אזכור בספרות להמוליזה בנסיבות כאלה. אפילו יש מאמר הפוך (לא בהקשר של חסר G6PD): Antioxidant effect of red wine polyphenols on red blood cells. Tedesco I I, Russo M, Russo P, Iacomino G, Russo GL, Carraturo A, Faruolo C, Moio L, Palumbo R. Institute of Food Science and Technology, National Research Council, Avellino, Italy The protective effect of red wine polyphenols against hydrogen peroxide (H(2)O(2))-induced oxidation was investigated in normal human erythrocytes (RBCs). RBCs, preincubated with micromolar amounts of wine extract and challenged with H(2)O(2), were analyzed for reactive oxygen species (ROS), hemolysis, methemoglobin production, and lipid peroxidation. All these oxidative modifications were prevented by incubating the RBCs with oak barrel aged red wine extract (SD95) containing 3.5 mM gallic acid equivalent (GAE) of phenolic compounds. The protective effect was less apparent when RBCs were incubated with wines containing lower levels of polyphenols. Furthermore, resveratrol and quercetin, well known red wine antioxidants, showed lower antioxidant properties compared with SD95, indicating that interaction between constituents may bring about effects that are not necessarily properties of the singular components. Our findings demonstrate that the nonalcoholic components of red wine, mainly polyphenols, have potent antioxidant properties, supporting the hypothesis of a beneficial effect of red wine in oxidative stress in human system בכל מקרה..... לא להגזים בשתיה...... :-)

מנהל פורום המטולוגיה