נוגדני KELL ומעבר דם בין האם לעובר - איך זה עובד
דיון מתוך פורום המטולוגיה
ד"ר שלום רב. גם אנחנו, כמו מספר אנשים בפורום זה, שייכים למשפחה ה"מיוחדת" של נשאיי KELL (הבעל פנוטיפ של-K גדול פלוס, K קטן פלוס ולאישה התגלו נוגדני KELL - זה לנו הריון שני) שאילותנו הן: 1.) ברמה הפיסיולוגית, איך יתכן שכבר בשלבים מוקדמים של ההריון עולה רמת הנוגדנים של האישה, שהרי מערכות הדם של העובר והאם אמורות להיות מופרדות ובילתי תלויות בשלבים אלו, הלא כן ? איך מתבצע מעבר הדם והחשיפה של האם לכדוריות דם נושאות חלבון/קבוצת חלבוני KELL ? 2.) קראנו שפיסית, גודלו של חלבון KELL על הכדורית הוא די גדול ולכן קשה לו לעבור דרך השלייה - האם נכון ? 3) האם ניתן לבדוק איזה סוג נוגדני אנטי KELL יש לאישה (מבחינת פנוטיפ) ולדוגמא יכול להיות שהנוגדנים הם עבור K קטן בלבד ? בתודה מראש.
א. כדוריות דם עובריות עוברות כל הזמן לזרם האם. אמנם במספר קטן, אבל זה מספיק לעורר תגובה חיסונית. אפשר לראות אותן בדם האם בצביעות מיוחדות. http://en.wikipedia.org/wiki/Kleihauer-Betke_test ב. אם הכדורית עוברת... גם החלבון שבדופן שלה עובר... ג. בודאי.. זה נוגדן שונה המגיב לאנטיגן שונה. זה בדיוק מה שבודקים וזה המידע שאתם אמורים לדעת. עוד מידע: http://books.google.co.il/books?id=tc3gcVb2h6MC&pg=RA7-PT203&lpg=RA7-PT203&dq=fetal+rbc+mother&source=web&ots=auft3-9OYH&sig=OyS7IPQTyz98i9hWt5wl_vJBlwg&hl=en&sa=X&oi=book_result&resnum=3&ct=result
ד"ר שלום. תודה רבה על התשובה. נראה שבשאלתי השנייה התבלבלתי קצת ורציתי לשאול האם נכונה העובדה שהאנטי KELL, קרי הנוגדן עצמו הינו מולקולה גדולה יחסית ולכן סיכוייה לעבור דרך השלייה קטנים...? בנוסף, באחת התשובות לשאלה שנשאלת בפורום ציינת משהו בהקשר פנוטיפ K קטן K קטן אצל האם והעובדה שגם העובר יכול להיות פנוטיפ זהה. כאן אני קצת מבולבל....האם מי שנמצאו בדמו נוגדני KELL (קרי אנטי KELL) בהכרך אינו נושא את כל קבוצת חלבוני KELL על כדוריות הדם האדומות שלו או שהקבוצה קיימת אצל כל אדם והפנוטיפ הוא זה שקובע אם הגוף יפתח נוגדים או לא....(דוגמא אדם שיש לו פנוטיפ K קטן פלוס Kקטן פלוס יפתח נוגדנים במגע עם סוג דם שלו פנוטיפ K גדול פלוס K קטן פלוס)? שוב תודה מראש.