טגרטול (carbamazepine) לחולה ביפולארית - ואנמיה

דיון מתוך פורום  המטולוגיה

08/09/2008 | 17:28 | מאת: ר.

ד"ר ציצוביץ שלום רב, (מתנצלת מראש על אורך התיאור, זאת בשל הקפדה על העובדות) עובדות: קרוב משפחה שלי בן 73 סובל מהפרעה ביפולארית ומטופל בשנה האחרונה בין היתר במייצב מצב רוח - 800 מ"ג טגרטול(carbamazepine). לפני כחצי שנה בעקבות בדיקת דם נתגלו אצלו רמות המוגלובין נמוכות מהנורמה ועברה בירור המטולוגי שבעקבותיו קיבלה מספר זריקות אריתרופואטין (יצויין כי נשללה אנמיה במצב סרטני, ונאמר לה כי מדובר על התעייפות מח העצם בייצור כדוריות דם אדומות).בעקבות הטיפול הטוב רמות ההמוגלובין חזרו ל 12.5 ורמת ברזל תקינה. (בדיקות דם תקינות בסך הכל). השאלה: קראתי פרסומים שונים על carbamazepine ואחת מתופעות הלוואי המצויינות באופן בולט הינה גרימת שינויים המטלוגיים (במקרים נדירים מאד אפילו גרימת אנמיה אפלסטית). מודגש שם בעיקר פגיעה בייצור כדוריות דם לבנות וגם טסיות דם. ואולם במקומות שונים מצויין גם באופן כללי שהתרופה יכולה לגרום לדיכוי הייצור במח העצם. הפסיכיאטר המטפל אינו רואה לנכון להפסיק את מתן הטגרטול. האם כהמטולוג ידוע לך על סכנה או בעייה בנטילת תרופה זו לפציינט שנתוניו זהים לאלו שתוארו לעיל?

לקריאה נוספת והעמקה
08/09/2008 | 17:59 | מאת: תשובת מנהל הפורום

איני יודע מה נמצא אצלה ומדוע הוחלט על מתן אריתרופוייטין. כדאי שתבדקי עם ההמטולוגים שלה מה בדיוק נעשה, מה נמצא ומה האבחנה. אני מקוה שהם ידעו שהיא מקבלת טגרטול ושקלו גם אפשרות של השפעת התרופה על מח העצם. גם את זה כדאי לברר איתם. כמובן שאת יכולה גם להתייעץ עם פסיכיאטר נוסף....

08/09/2008 | 18:04 | מאת: ר

תודה על תשובתך ד"ד ציצוביץ ההמטולוג לא ידע על לקיחת הטגרטול - ואולם תשובתך מחזקת אותי שיהיה זה לגיטימי לפנות אל ההמטולוג שוב עם השאלה הזו - וכי אין זו שאלה מופרכת.

מנהל פורום המטולוגיה