ליקופן

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית - ויטמינים בשיתוף מרכז רפואי רבין

15/02/2004 | 17:42 | מאת: gsbvjhh

אבקש לדעת מה זה ליקופן?

15/02/2004 | 23:06 | מאת: יואל

היי ליקופן- סוד העגבניה ליקופן הנו קרטנואיד המצוי בעגבניה ואשר מקנה לה את צבעה האדום. ניתן למצוא ליקופן גם במקורות נוספים כגון גויאבה, אבטיח ופלפל אדום אך כמותו הגדולה ביותר מצויה בעגבניה. הליקופן הנו בכיר נוגדי החימצון (אנטיאוקסידנטים) ופעילותו חזקה מזו של הבטא קרוטן ונוגדי חימצון אחרים. נוגדי החימצון מנטרלים מולקולות לא יציבות המכונות רדיקלים חופשיים אשר גורמות להרס תאים בריאים בגוף, פגיעה בחומר התורשתי בתאים, להתפתחות של מחלות ניווניות ולהאצת תהליך ההזדקנות. מחקרים רבים שנערכו על איכויות הליקופן הוכיחו כי הליקופן מקטין את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית ולהתפתחות בעיות נוספות בבלוטה זו. במחקרים אלו הוכח כי צריכת מוצרים עשירים בליקופן מקטינה את שכיחות התפתחות סרטן הערמונית. במחקר שערך 6 שנים בקרב 48,000 גברים באוניברסיטת הארווארד נמצא כי צריכת רוטב עגבניות, פיצה ועגבניות יותר מפעמיים בשבוע מקטינה את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית בשיעור שבין 34-21 אחוזים כתלות בסוג המזון. במחקר נוסף שנערך באוניברסיטת האוורד הוכח כי הליקופן מקטין את הסיכון לחלות בסרטן הריאות בקרב אנשים מעשנים. הליקופן מחזק את המערכת החיסונית ובמיוחד מזרז ייצור תאי T החשובים למאבק הגוף כנגד התפתחות מחלות שונות. במהלך השנים האחרונות יצאו מחקרים רבים באירופה ובישראל המצביעים על סגולותיו של הליקופן בהקטנת סיכונים לחלות בסוגי סרטן רבים בשיעורים מרשימים וכן בהגנת העור מפני פגעי השמש והזדקנות. בשל כך הפך הליקופן לבכיר נוגדי החמצון ולרכיב חשוב בהתמודדות עם מחלות ניווניות שונות. מחקרים אחרונים הנעשים אודות סגולות הליקופן מראים סימנים ראשונים לכך שצריכת ליקופן מגבירה את פוריות הגבר ומעלה את ספירת הזרע. יש לציין כי מבין סוגי המזון השונים מומלצים אלו על בסיס עגבניה אשר עברו חימום קל וריסוק כגון: רסק עגבניות, רוטב עגבניות וכו` המחקרים שבדקו את פעילות הליקופן מצביעים כי על גופינו לצרוך 3-6 מ"ג ליקופן בכל יום. הליקופן חיוני וחשוב במיוחד לגברים מעל גיל 40-45. בגילאים אלו הסיכון לסבול מבעיות בערמונית הולך וגדל. רוצה עוד?

16/02/2004 | 11:00 | מאת: gsbvjhh

תודה תשובה 10