אני צריך את עזרתך כמה שיותר מהר (עד מחר)

דיון מתוך פורום  גמילה מעישון

24/06/2006 | 10:03 | מאת:

שלום ד'ר! אני בן 13 ועולה לכיתה ט'. בשנה האחרונה היה לנו פרוייקט הקרוי מול"א. במסגרת פרוייקט זה אנו צריכים להגיש עבודת מחקר אוניברסיטאית קטנה. ולשם כך אנו צריכים שאלון או ראיון, אני בחרתי בראיון. אם תוכלי לענות לי על השאלות הבאות אודה לך: 1. האם יש קשר בין גמילה מעישון להשמנה? אם כן מהו? 2. מהם החומרים הכימיים אשר כאשר לא מקבלים מהם הגוף משמין? 3. מהו הפן הפסיכולוגי בין ההשמנה לגמילה? 4. כיצד ניתן למנוע השמנה בעת גמילה? תודה.

25/06/2006 | 12:46 | מאת:

שלום נתי, בחרת נושא חשוב העוסק בגמילה מעישון. להזכירך, גורם הסיכון הבעייתי ביותר לתחלואה, תמותה וירידה באיכות החיים הוא העישון. חלק מהתמודדות בתהליך הגמילה הוא מניעת עלייה המשקל. ולשאלותיך: 1) יתכן קשר בין הפסקת עישון ובין עליה במשקל. כפי שיפורט בהמשך, ישנם מאפיינים פיזיולוגיים והתנהגותיים בשלבי הגמילה הראשונים הקשורים לכך. 2) הגורמים הפיזיולוגיים הם: א) ניקוטין הוא החומר הממכר אך גם חומר מדכא תאבון. כשמפסיקים לעשן יש עליה בתאבון. ב) בנוסף, בהעדר ניקוטין יש הפרשים בחומציות -בסיסיות, ישנה ירידה בכמות האינסולין ויש חשק לזמן קצר לאכול משהו מתוק. ג) כחלק מהשיפור לאחר מספר ימים של תהליך ההפסקה, חושי הריח והטעם משתפרים - ואז האוכל מריח וטעים ויש נטיה לאכול יותר. ד) מערכת העיכול מתפקדת אחרת ללא כל החומרים המזיקים שבעשן הסיגריה. בהפסקת העישון ספיגת החומרים טובה יותר ויש תחושה של נפיחות שחולפת עם הזמן. 3) הגורמים ההתנהגותיים הם: עיקר העלייה במשקל קשורה למאפיינים ההתנהגותיים הקשורים לפיצוי והנאה ואכילה לא מבוקרת במקום סיגריה. חסר עיסוק סביב הפה ומשלימים זאת על ידי אכילה. ישנם מתחים, כעסים, משברים והרגלים (עישון וארוחה למשל) וכולם תורמים לאכילה רבה יותר והעלאת מספר הקלוריות שצורכים. מודעות והכוונה בתהליך הגמילה ממתנים את הצורך הנ"ל וניתן לשלוט על כך. 4) כפי שכבר ציינתי ניתן למתן את העלייה במשקל זאת על ידי מודעות, אכילה מבוקרת, שתיה מרובה של מים, פעילות גופנית, הכנת ירקות חתוכים וכ'. בנוסף, קיימת תרופה בשם זייבן שאחת מיתרונותיה היא בדיכוי בולמוס האכילה. חשוב לדעת: הנזק הבריאותי מעישון עולה בהרבה על נזקים הקשורים לעלייה במשקל, בעיקר שנמצאים במשקל תקין. על פי המידע הרפואי, רק אם מעלים בהפסקת עישון 40 ק"ג (דבר שלא קיים), הנזק הבריאותי של עישון דומה לזה של השמנת יתר. לכן, העיצה היא קודם להיגמל מעישון, להקפיד לא לעלות אם ניתן, ובמידה ועולים במשקל, להתמודד עם זאת אחר כך. מקוה שסיעתי לך, בהצלחה, ד"ר איה פלג