fansidar

דיון מתוך פורום  תרופות ורוקחות - תמיכה

11/02/2004 | 15:03 | מאת: שירלי

אני מבקשת לדעת מהן ההזהרות לגבי חולים,G6PD ,וכןנשים מניקות ותינוקות.

15/02/2004 | 00:31 | מאת: מג"ר בבאי דני - רוקח

בס"ד לשירלי שבוע טוב ! התרופה משמשת לטיפול במחלת המלריה ומורכבת משילוב תרופתי סנרגיסטי של שני מרכיבים פירימטאמין + סולפדוקסין. *** מלריה - נתונים כללים :- המלריה מוערכת כגורם המוות שאחראי למותם של בין מיליון - לשלושה מיליון !!! חולים ולתחלואה של 550 מיליון !!! חולים ברובם חמורים מיידי שנה . היא מסכנת כ 40% מאוכלוסית העולם. יש מעט תרופות לטיפול במלריה ( אפשר לספור אותן על אצבעות יד או שתיים ) . התרופות הן יחסית רעילות . לקיחה של מינון יתר יכולה להיות פאטלית. הפתרון למחלת המלריה קרוב לודאי יהיה כנראה בתחום החיסוני שבו יש התקדמות ולא בתחום התרופתי. הטיפול האנטי מלרי משתנה מאיזור גאוגרפי אחד למישנהו בהתאם לרגישות הפרזייט ויכול להשתנות באופן דינאמי לפי התפתחות של זנים העמידים למחלה. פרסומי ארגון הבריאות העולמי WHO והמרכז לבקרת מחלות בארה"ב CDC הם ה"אורים והתומים " בתחום ההמלצות לטיפול במלריה. ארבע אוכלוסיות חשופות יותר למחלת המלריה ובינהן הנשים ההרות , הילדים ,וגם חולי HIV והמטיילים ( כל אלה עם מע חיסונית חלשה או שאינה מכירה את הפרזיט). פרט לסיכון ההדבקות בהריון גם חומרת המחלה עלולה להיות מוגברת במצב ההריוני ולכן מחלת המלריה מהווה סיכון לעובר. ******.באופן כללי לגבי נשים בהריון?במלריה :- ( מבלי להתיחס למחלת G6PD !?עדיין ). *** הסטטיסיטקה מראה שבאזורים אנדמיים המלריה אחראית לאנמיה ולמשקל נמוך של ילודים באחוזים של עד 35%! מאוכלוסיית הילודים. *** נשים בהריון במלריה מהוות אתגר טיפולי מאחר ורב התרופות האנטי מלריות הן יחסית רעילות .ושיקולי הנזק של המחלה מול התועלת והרעילות התרופתית בתרופה בהריון אינם מספיק בהירים. . ***- ההמלצה הראשונה גם של ארגון הבריאות העולמי who וגם של המרכז לבקרת מחלות-ארה"ב cdc לנשים הרות המטיילות היא שלא!!! לטייל ולדחות טיולים לאזורי מלריה , ואחריה לדחות אם לא ניתן לטרימסטר שני או שלשי ואחר כך לקבל טיפול פרופילקטי תוך הבהרת הסיכונים. *** ההמלצה לטיפול פרופלקטי למטיילים משתנה לפי האיזור הגיאוגרפי שנגזרת מרגישותו של פרזיט המלריה באותו איזור. *** ככלל הטיפולים הפרופלקטים השיגרתיים אינם כוללים בדרך כלל את הפנסידר אלא משתמשים בכלורוקווין (ארלן) הידרוקסיקלורווין (פלקווניל) או מפלוקווניל (לאריים). הסיבה לכך היא תופעות לואי חמורות של התרופה נגעיים עוריים חמורים ( התסמונת toxic epidermal necrolysis and Stevens Jonson syndrom ) עד כדי מקרים פטליים ( 1/11,000-1/50,000 ). ******.באופן ספציפי לגבי נשים בהריון?במלריה והתרופה פנסידר :- ( מבלי להתיחס למחלת G6PD !?עדיין ). הנכתב להלן ( סומן בגרשיים " " ).מתוך עלון התרופה המקצועי (=לרופא אצלנו) של פנסידר ( ..וחופף את האזהרות שבפירמטאמין לבד (=דרפרים).שזה בעצם היינו הך ...ומצוטט מהאתר drugs.com . ***. לנשים בהריון- "יש להשתמש בזהירות "אין מחקרים מבוקרים בנשים הרות יש נסיונות בחיות ( חולדות) שהדגימו מומים מסוגים שונים ואנמיה . ומומלץ גם שלא להכנס להריון בזמן לקיחתו." =היינו מה שמסומן כקטגוריה C לפי הFDA ( יש לשקול נזק מול תועלת ). ***. לגבי הנקה- "עובר בחלב אם - אינו מומלץ בזמן הנקה .עלול לגרום לבעיות בכבד אנמיה ותופעות לא רצויות בילוד .... יש לערוך דיון האם להפסיק את ההנקה או את התרופה תוך לקיחה בחשבון את חשיבות התרופה לאם ". *** לגבי ילדים- "הטיפול אינו מומלץ לילדים עד גיל 2 חודשים." שתי נקודות חשובות יש לומר כי למרות הנחיות היצרן בעלון התרופה שיש בכל זאת שימוש בפנסידר בהריון במלריה ! במקרים של :- **** WHO מאפשר may be use שימוש בתרופה זו לטיפול בטוקסופלסמוזיס ( יש להוסיף ח פולונית וכטיפול מונע IPT= interminent pregnancy treatment לאיזורים אנדמיים עם מלריה קשה ( הוא המועדף מבין שבע אפשרויות והמתן הוא פעמיים עד שלוש במשך ההריון ). **** וגם נזכיר שארגון ה " American Academy of Pediattrics" מצא אותו בשנת 1994 כמתאים להנקה ( to be compatiable )! . ******.ובאופן ספציפי בהתייחס למחלת G6PD ! והשימוש בפנסידר לגבי נשים בהריון?במלריה אני מסיק מסקנה שאפשר להשתמש בפנסידר בחולי G6PD Uתוך נקיטת אמצעי זהירות כמו ספירת כדוריות בגלל החשד מהעבר הנוגע לקבוצת הסולפה . מסקנתי מבוססת על העובדות הבאות:- *** קבוצת תרופות הסולפה ( סולפונים וסולפונאמידים ) נחשדו במשך זמן רב כאסורים לחולי G6PD ו"זוכו" לאחרונה מחשד זה . *** ולמרות מצאתי באינטרנט שאתר של ב"יח Yale New Haven Health " באנגליה מתייחס מפורשות וקובע שאין להשתמש SHOULD NOT USE במצבים של רגישות לסולפה ובתסמונת של חוסר הG6PD . נראה לי שמדובר בהוראה כללית ללא פירוט מקור או אסמכתא והנסמכת על ההנחיה שהייתה מקובלת בעבר . *** בישראל -קבוצת תרופות הסולפה אינן מופיעות ברשימת התרופות האסורות בטבלת פארמליין-( ושם בהתבסס על ועדת מומחים מאוקטובר 2002) . *** בישראל -הרספרים מופיע בטבלת בי"ח שניידר ( ולפי ציטוט משם מבוססת על ההנחיות של הסתדרות הרפואית בישראל,המועצה המדעית,האגף למדיניות רפואית, 2003 ) כתרופה "שאין לה התויות נגד עם זאת רצוי להשתמש בחלפי....מומלץ מעקב של ספירת הדם כעבור 24-48 ש ..". *** הממצא החד משמעי הברור היה בניסיון טיפולי במלריה בחולי G6PD בשלוש תרופות ובניהן פנסידר כשהמסקנה הייתה שלא הייתה המוליזה בקבוצה טיפולית זו !!!. *** בחיפוש באינרנט לא מצאתי אינפורמציה נוגדת אחרת. בברכה מג"ר בבאי דני רוקח נ.ב. אין בנאמר לעייל כל הנחיה לטיפול רפואי או המנעות ממנו .יש בהחלט להיעוץ ברופא.