פורום גידולי מוח ורדיוכירורגיה

ההתמודדות עם גידול מוחי - אצל החולה, המשפחה והסביבה הקרובה – מלאה בשאלות, תהיות וחששות. בשביל זה אנחנו כאן. זה המקום לשאול על גידולי מוח – שפירים או ממאירים. הפורום עוסק בגידולי מוח ראשוניים, בדרגות ממאירות שונות. נעסוק גם בגידולים של קרומי המוח, כולל מנינגיומות ושוואנומות, ובגידולים משניים – גרורות של סרטן ממקור אחר בגוף. הפורום עוסק גם בדרכים שונות לטיפול וניהול גידולי מוח, בעיקר ביופסיות, ניתוחי כריתה, ניתוחים בערות, קרינה מוחית (בעיקר בנוגע לקרינה ממוקדת - רדיוכירורגיה) ועוד. הבהרה: הפורום לא נועד להחליף התייעצות ובירור עם הצוות המטפל. בכל מקרה של ספק יש לפנות לחדר מיון או לרופא המטפל, לפי דחיפות העניין.
12 הודעות
11 תשובות מומחה

מנהל פורום גידולי מוח ורדיוכירורגיה

הבהרה: הפורום לא נועד להחליף התייעצות ובירור עם הצוות המטפל. בכל מקרה של ספק יש לפנות לחדר מיון או לרופא המטפל, לפי דחיפות העניין.
16/05/2020 | 21:38 | מאת: רמי

ממה שקראתי באינטרנט, המכשיר הזה קיים ב-300 מרכזים רפואיים בעולם, כולל בלבנון, מצרים, ירדן, סוריה וטורקיה (וגם בריטניה, צרפת וגרמניה). הוא גם נמצא בשימוש ב-MD Anderson וב-Mayo Clinic (אם כי לא ב-MSK שמשתמשים ב-Varian TrueBeam). מה הייחודיות של ישראל שגורמת לכך שהמכשיר הזה לא קיים בה?

07/05/2020 | 09:13 | מאת: ס

האם ייתכנו גידולים בראש עם תסמינים רק בחצי ראש הימני? לחצים קלים ברקה הימנית בצוואר הימני, באוזן ימין יש תחושה של לחץ כמו בטיסה והיא גם חמה לפעמים. בצד השמאלי הכל רגיל. רמת הלחצים בין 1 ל10 כאשר 1 הוא נמוך, הרמה של הלחץ בין 3 ל5 כבר חודש, כדור טריבמין- ויטמין בי הוריד את העוצמה, לפני הכדור היה בעוצמה של 5-6 הלחצים הם בשעות הערב לא כל יום והם חצי שעה עד שעה. במשך היום אני לא מרגישה דבר. האם יש תסמינים כאלה לגידול?

מניסיוני גידולי מוח יכולים להתבטא בכמעט כל דבר, ולפעמים בשום דבר. עדיין, צריך לזכור שכמעט כל תסמין בודד קורה יותר בלי גידול מאשר עם גידול. כך למשל, לרוב האנשים שסובלים מכאב ראש (אפילו בכל הראש) יהיה mri ראש תקין. לרוב האנשים שסובלים מחולשת יד או רגל לא יהיה גידול בראש, וכו'. הדרך הנכונה היא לפנות לנוירולוג/ית שמתמחה בכאבי ראש. אצל הנוירולוג תעברי הערכה, ואם יראו סימנים מחשידים, יפנו אותך להדמיה מוחית.

05/05/2020 | 09:39 | מאת: יוני

היי דוקטור אני במעקב אחרי חשד לאסטרוציטומה דרגה ממאיר נמוכה אני בן 34 ורציתי לדעת כמה דברים האם גם אחרי ניתוח של הגידול החזרה של התהליך זה בלתי נמנע ? וגם אם יש חזרה זה מחייב או שלרוב בצורה יותר אגרסיבית או שיכולה להיות שוב פעם בדרגה נמוכה נגיד ?וכמה זה נכון שחיי ההשרדות זה עד 10 שנים מרגע ההבחנה ? או ש יש אנשים שחיים עם זה גם חיים מלאים נגיד ? מצטער על הרבה שאלות פשוט ממש רוצה לדעת את הדברים האלה ... תודה

אני מעדיף לא להתייחס למקרים ספציפיים בפורום הזה. באופן כללי, אי אפשר לרפא אסטרוציטומה. גם אחרי כריתה שלמה של התהליך, הגידול חוזר. טווח הזמן עד לחזרה הוא מאוד משתנה מאדם לאדם. יש אנשים שאצלם יש חזרה מהירה, עמידות לטיפול ומהלך מהיר. מאידך יש חולים שהמחלה אצלם שקטה למשך זמן רב. חלק מגורמי הסיכון להתפתחות מהירה ידועים, ובחלק מהמקרים אנחנו לא יודעים למה המחלה מתנהגת כך או אחרת. לפי ההתקדמות ומהלך המחלה אנחנו מחליטים מתי להשתמש בכלים הטיפוליים שיש לנו, בהם ניתוח, קרינה, כמותרפיה ועוד.

05/05/2020 | 11:19 | מאת: יוני

תודה דוקטור ...החזרה של התהליך לרוב באופן יותר הגרסיבי שכבר עולה שלב ?

לפעמים כך ולפעמים באותה דרגה

06/05/2020 | 14:50 | מאת: יוני

אני הכי מודה לך על התשובה הכנה שאלה אחרונה דוקטור כמה זה מדויק התשובה של אמ אר אס ? כי לפי האמ אר אס שזה חשוד לגליומה דרגה ממאיר נמוכה אומנם יכול להתאים לדיספלזיה .. הסיבה שנשלחתי לאמ אר אס זה בגלל שבmri הראשון כתבו הממצא אינו ברור ודורש מעקב עצם העובדה שרשום חשוד לגליומה דרגה ממאיר נמוכה זה הופך את זה לסיכוי גבוה יותר ?

מציע לדבר על מקרה ספציפי בפורום מצומצם יותר.

24/04/2020 | 13:42 | מאת: ס

1. האם סטרסים שעברתי לאחרונה יכולים לגרום ללחצים בראש? לפני 3 שבועות הרגשתי לחצים בצד ימין של העורף, רקה, אוזן, גולגולת ועורף ,כל זה בצד הימני ובנוסף תחושת חום בעורף ובאוזן הימנית, לפעמים האוזן היתה רדומה ולפעמים כל האיזור הימני רדום, היו בהתחלה סחרחורות ועכשיו לא , אח"כ הגיעו גם טיקים- רעדים ברגל השמאלית(אולי מחרדה עקב הלחצים בראש), נוירולוגית הפנתה אותי לסיטי מוח ורשמה לי טריבמין -ויטמין בי ואמרה שזה כנראה מלחץ בעצב שנמצא בין החוליות בצוואר לגולגולת, אולי דיסק בגב, היא לא שלחה לסיטי של הצוואר והגב ולא שלחה לבדיקות דם של ויטמין בי. אני לוקחת טריבמין כבר שבועיים ומרגע שלקחתי המצב השתפר , הלחצים שנשארו קלים וכמעט וכבר לא מורגשים , גם בהתחלה הם לא היו חזקים הם קורים בעיקר בשעות אחה"צ או הערב אך לא בבוקר. עד לפני 3 שבועות אכלתי רק פעמיים- שלוש בשבוע בשר ועכשיו כל יום. 2. האם זה נכון שכאשר עוברים סטרסים נשאבים מן המאגר של ויטמין בי כמויות שיכולות להביא לבעיה נוירולגית? שמתי לב בנוסף שכשאני יוצאת לסידורים הלחצים בראש נעלמים לגמרי באותו יום וכשאני לא יוצאת מהבית אני מרגישה אותם קלות, גם הסגירות של הקורונה מדכאה אותי ולא יצאתי מהבית שבועיים ברצף למעט קניות ואח"כ שוב נסגרתי לשבועיים בגלל הסגר. 3. האם יש קשר ללחצים שעברתי? 4. סיטי נקבע לי ליום ראשון הקרוב האם אני צריכה לעשות ?

השאלה היא לא כל כך בתחום שלי. נשמע לי שאת מטופלת היטב על ידי נוירולוגית מצוינת. חלק גדול מהנושאים שאת מתייחסת אליהם הם מאוד לא ספציפיים. כאב ראש ולחץ בראש יכול לנבוע מהמון סיבות, יותר ופחות מדאיגות. סטרס יכול לגרום לתופעות שונות, וכך גם הבידוד הכפוי על כולנו. גם ויטמין b הוא שם כללי לקבוצה של שמונה חומרים שונים, שטריבמין מכיל שלושה מהם (b1, b6, b12). בסה"כ נשמע לי שאם קיבלת טיפול והוא מועיל לך, כדאי להמשיך עם תוכנית הבדיקות והטיפול של הנוירולוגית המטפלת.

13/01/2020 | 18:48 | מאת: ליטל

שלום . אני רוצה לדעת מה חוכמה בלהיות במעקב לגליומה בדרגה ממאיר נמוכה במקום שאפשר לנתח גם לפי דבריו של הרופא ... מחכים שזה יעלה לדרגה 3 ????? בעלי אמרו לו להיות במעקב למרות שmri נותן כיוון של גידול 90 אחוז בדרגה ממאיר נמוכה .לאחר שהיינו ב2 חוות דעת שאחד מהם המליץ על ניתוח כי לדבריו זה יכול לעקב התקדמות ..והפרופסור השני המליץ להיות במעקב ואמר שכרגע לא ניראה כזה מסוכן בגלל שזה דרגה ממיאר נמוכה ..עדיין לא מבינה את הנושא של המעקב למה זה ?..אשמח להחכים בנושא בזכותכם

אני מעדיף שלא לענות על שאלות של מקרים ספציפיים בפורום הזה. אני מוכן לתת את דעתי בשמחה לך ולבעלך, אבל תצטרכו לבוא למרפאה. באופן עקרוני אני חושב שבכל ניתוח כדאי לשקול את התועלת הפוטנציאלית מול הנזק הפוטנציאלי מהניתוח. אם ממליצים שלא לנתח, אני מניח שהרופא המטפל חושב שהסיכון לנזק גדול מהסיכוי לתועלת.

13/01/2020 | 20:55 | מאת: ליטל

אני מודה לך על המענה אבל יש לי עוד שאלה קטנה בזמן מעקב אם זה גודל זה גם אומר שבטוח כבר גם שינה צורה ועלה דרגה ? או שזה יכול לפעמים גם לגדול ללא לשנות צורה ?

לא. שתי האפשרויות קיימות. תיתכן גדילה בלי התקדמות של דרגת הממאירות, ותיתכן גדילה עם התקדמות.

14/01/2020 | 12:20 | מאת: ליטל

תודה על תגובתך דוקטור ברשותך עוד משהו קטן מה משמעות של עלייה של כולין לעומת קראטנין , רושם לעליית במיאויזנטול בבדיקה הזו של MRS ?

צריך לראות את הבדיקה, ולהשוות ל-mrs קודם, אם יש

שלום אם מוציאים את כל הגידול בניתוח בגידול אסטרוציטומה דרגה ממאיר נמוכה 2 מה סיכוי ההחלמה מלאה של זה ? לגיל 30... ומה סיכויים שזה יחזור באופן יותר אגרסיבי כי כרגע הומלץ לחברי הוצאת גידול שהממצא 14 ממ אבל במוח טמפרולי לפי מה שאני מבין פה מהפורום לרוב זה חזר כבר אחרי שנה או שנתיים

אסטרוציטומה דרגה 2 לא ניתנת לריפוי. היא חוזרת גם אחרי כריתה מלאה. הזמן הממוצע עד לחזרה תלוי במאפיינים שונים של הגידול והחולה, והזמנים מאוד משתנים בין חולה לחולה.

היי דוקטור האם נוירוכירורג מומחה יכול להגיע להבחנה מלהסתכל על הדיסק מכיוון שהרדיולוג לא בטוח אם זה גידול או קורטיקל דיספלזיה. והשאלה שנייה האם אפשר לעשות ביופסה לממצא של 13 ממ באונה ימנית תודה רבה

אבחנה סופית נעשית תמיד בדגימה. אפשר לעשות ביופסיה מכל נגע. השאלה אם צריך, מה הסיכונים ומה התועלת, היא נושא לשיחה פנים אל פנים.

דוקטור אני יותר ממודה לך עוד משהו קטן במחילה .. שרשום בפענוח שלmriעםmrs חשד לגליומה דרגה ממאיר נמוכה אולם יכול להתאים גם ל קורטיקל דיספלזיה. בעצם שמדגישים ככה ואומרים חשד לגליומה זה בעצם ההבחנה הקרובה יותר למציאות ? כי באותה מידה יכלו לרשום גם הפוך לדוגמה חשד ל קורטיקל דיספלזיה אולם מתאים גם לגליומה ..?

דוקטור פשוט לא הצלחתי להגיב על תגובתך אז קודם כל תודה לתגובתך הקודמת .. הבנתי שלמי שיש קורטיקל דיספלזיה אז הוא אמור לסבול מאפילפסיה ואני אכן לא סובל מזה האם זה מחייב באמת לסבול מאפילפסיה מי שמאובחן עם קורטיקל דיספלזיה.

לא מחייב

01/01/2020 | 19:13 | מאת: משה

סיבת ההפניה: בן 32 ,ברקע IBD .ממצא היפראינטנסי ב- T2 ו- FLAIR בהיפוקמפוס הטמפורלי מזיאלי מימין, לצורך הערכה. בוצעה השוואה לבדיקת MRI מתאריך 2019/11/5. .T1,T2,FLAIR,DWI,SWI,MRS משוקללות בסדרות בוצעה הבדיקה בדומה לבדיקה הקודמת מודגם תהליך תופס מקום טמפורלי מזיאלי מימין, בעל אות חריג ב-T2 ו- FLAIR, היפואינטנסי ב- T1. מוקד האדרה עדינה בתוכו בסידרה המאוחרת , אינו מוגבל בדיפוזיה ואינו מכיל תוצרי דם בתוכו, ללא שינוי בהשוואה לבדיקה הקודמת. התהליך בקוטר של 13 מ"מ. בבדיקת MRS מדגים עלייה של כולין לעומת קריאטנין , רושם לעלייה במיואיזינטול בבדיקה זו. חשוד לגליומה בדרגת ממאירות נמוכה, אולם יכול להתאים אף לקורטיקל דיספלזיה. במפת הפרפוזיה ללא עלייה בפרפוזיה. לא הודגמו תהליכים תופסי מקום אחרים במוח. חדרים, חריצים וציסטרנות תקינים. ללא עדות לאוטם או דימום מה זה אומר ממאיר דרגה נמוכה ?אפשר לטפל בזה זה שפיר או שזה סרטן אבל קטן ? ומה זה קורטיקל דיספלזיה

קורטיקל דיספלזיה זה מבנה לא תקין של קליפת המוח. המפענח של הבדיקה הזו אומר שהוא לא בטוח אם זה גידול או לא. אני מציע להתייעץ עם נוירוכירורג שמתמחה בתחום

30/12/2019 | 20:11 | מאת: אבי

שלום דוקטור בגלל סחרחורות (שהתגלה סוג של כהתקפי פאניקה ) עשו לי סיטי ראש וצוואר שיצא תקין והשתחררתי להמשך בירור לmri מוח כמשהו כללי ... אחרי שעשיתי mri זה מה שרשום בסיכום של הבדיקה : לסיכום: מוקד אות חריג קורטקלי ותת קורטקלי בקדמת האונה הטמפורלי מימין המקבל האדרה קלושה לאחר הזרקת גדוליניום בגדול כמו מה זה נשמע לך.. מה סיכוי שזה משהו סרטני או משהו מולד אולי זה שמקבל הדארה קלושה זה הופך את זה לגידול ברוב הפעמים ? זה שזה באונה ימנית זה רומז למשהו... אשמח לקבל ממך תשובה וחוות דעת כמה שניתן כמובן ..אני מודה לך מראש תודה

אני חושב שזה דיון שצריך לקיים פנים אל פנים ולא בפורום. אני גם רוצה לראות בעצמי כל הדמיה לפני שאני מחווה עליה דעה. טווח האפשרויות של מה שאתה מתאר הוא רחב מאוד. מדברים קלים ועד דברים רציניים. כל תשובה כללית במצב הזה תהיה לא רצינית.

30/12/2019 | 20:54 | מאת: אבי

אני מבין דוקטור אבל האם בכללי דוקטור הממצא מקבל הדארה אפילו קלושה זה רוב הסיכויים שגידול שפיר /ממאיר ? השאלה שלי היא שאלה כללית דוקטור ולא למצבי הנוכחי

10/11/2019 | 20:02 | מאת: קרפה דיאם

שלום רב ד"ר פלדור . אחי נפטר בגיל 45 מGBM האיום והנורא מכל. האם לנו- האחים, האחיות, יש סיבה לדאגה-האם זה גנטי? עשוי להיות גנטי? תודה רבה!

לא. אני לא ממליץ על בדיקות כלשהן לבני משפחה של חולי גליובלסטומה, כי אני לא חושב שאתם בסיכון מוגבר. תנחומי על אחיך.

06/11/2019 | 14:44 | מאת: ברק כהן

שלום לך לפניי כשלוש שנים עברתי ביופסיה דרך הראש סיבות גידול שפיר ההיפופיזה הניתוח נעשה על ידי פרופ ספקטור כיום אני במעקב עיניים ואנדיקרינולוג מחר עובר mri לפי פרופ ספקטור שעזב את הדסה בינתיים האפשרות להוצאת הגידול קיימת רק עם הוצאת בלוטת יותרת המוח במלואה כיום מטופל על ידי נבו מרגלית (חודש הבא פגישה ראשונה) שאלתי היא איך אפשר לחיות ללא הבלוטה ? איך החיים יהיו בלעדייה ?הבנתי שהחיים לא יהיו אותו דבר והאם יש רופא מומחה שאתה ממליץ לי תודה רבה

חולים שאצלם אין תפקוד של בלוטת יותרת המוח, למשל אם היא נכרתה, צריכים לקבל באופן קבוע טיפול תרופתי להשלמה הורמונלית. כדאי לשקול עם הרופא המטפל את היתרונות והחסרונות של כריתה כזו, כי במקרה של כריתת הבלוטה הטיפול המשלים נדרש לכל החיים. אני לא ממליץ בפורום על רופאים ספציפיים.

06/11/2019 | 17:26 | מאת: ברק כהן

תודה רבה על תגובתך המהירה והיעילה האם אהיה אותו אדם עם התחליפים איך אתפקד אני מאוד לחוץ מהמצב הזה כי לפי מה שהבנתי אהיה מין חצי סיעודי תודה

06/11/2019 | 17:30 | מאת: ברק כהן

שאלה נוספת אני בן 42 האם יש סיכוי שהגידול יהיה יציב לאורך תקופה או שידול כזה גודל לאורך הזמן תודה

הלחץ הוא מובן מאוד, אבל זו שיחה שכדאי לקיים פנים אל פנים עם רופא, ולא בפורום