השתנקות

דיון מתוך פורום  חיך ושפה שסועים, הפרעות דיבור ובליעה

03/03/2003 | 01:05 | מאת: בני

שלום דוקטור, לפני כמספר שנים בהיותי בן 20, חוויתי ארועי (שלי היה טראומתי מאוד). באותו יום הייתי קצת מקורר וזה התבטא בכאב קל בגרון ותו לא. במהלך ארוחת צהריים, אכלתי פלפל חריף מטוגן (בביסים קטנים), תוך כדי האכילה, נסתם לי קנה הנשימה ולא הצלחתי לנשום. קנה הנשימה לא נסתם בגלל אוכל שנתקע בו, אלא (כפי שהסביר לי הרופא בחדר מיון) כתוצאה מרפלקס כתגובה לאוכל החריף. הארוע התרחש למשך כ 60-90 שניות, כשבסופו חזרה אלי נשימתי - לאט לאט ותוך כדי הקאה. אני חייב לציין שמאז, אינני אוכל חריף. רציתי לקבל קצת יותר הסבר על התופעה של השתנקות רפלקסיבית. מתי ולמה היא קורית. והאם יש סכנת חיים או שמא הגוף בסופו של דבר משחרר את החסימה עצמאית. תודה.

03/03/2003 | 05:51 | מאת: פרופ' פינקלשטיין

שלום רב, מנגנון הבליעה ומנגנון הנשימה שלנו משולבים וחלק מהם הינו בעל נתיב משותף וזהו הפה והלוע. אנו מצויידים במנגנון מורכב יחסית שעליו למנוע מעבר של מזון לדרכי הנשימה. חלק ממנגנון זה הוא אזור אסור בגישה למזון והמעוצבב כיאות. בעת מעבר מזון לאזור זה, עצב ששמו Superior laryngeal nerve מתריע על כך ואז אנו מגיבים בחוזקה עד השתנקות. תקלות כידוע אינן נדירות ולעיתים בעיקר כשדיבור משולב באכילה אנו משתנקים קלות עקב מעבר של מזון מעט פנימה לאזור האסןר. הארוע המטריד אותך הינו חלק מאירועים המלווים אותנו בחיינו אך בד"כ אינם כה דרמטיים. אין לדבר משמעות והנך יכול לחזור להרגלי אכילה רגילים ואל לך להטריד את עצמך בזכרון זה. בברכת בריאות שלמה ד"ר יהודה פינקלשטין, מנהל הפורום

מנהל פורום חיך ושפה שסועים, הפרעות דיבור ובליעה