מסטופתיה ניכרת דו צדדית

דיון מתוך פורום  בריאות השד וניתוחי שד

04/07/2017 | 17:33 | מאת: שירה

ד"ר שלום רב, בת 35. לא לוקחת הורמונים, לא לוקחת גלולות, עדיין לא הייתי בהריון. לפני מספר שנים בהיותי בת 26 בשנת 2008 לערך עקב הפרשה מהפטמה, ניגשתי לכירורג שד, נלקחה בדיקה ציטולוגית שהיתה תקינה. בבדיקה נרשם מסטופתיה קלה דו צדדית. מאז ביצעתי מעקב אולטרסאונד אחר גוש בשד השמאלי נרשם: אולטרסאונד מעקב אחר גוש בשד השמאלי. ללא גושים בשד הימני. בשד השמאלי בשעה 1 סמוך לפטמה הודגם גוש אובאלי היפואקוגני מוכר מימדיו כ- 2.5 *0.9*2.5 ס"מ, ללא זרימת דם בתוכו. ללא שינוי בצורתו וגודלו. קשרי לימפה בבתי השחי בגודל ומבנה תקינים. מעקב בעוד שנה. וכך במשך כל אותם שנים אחת לשנה אני מבצעת מעקב אולטרסאונד לממצא הנ"ל וכן ביקורת כירורג שד אחת לשנה. בירדס היה כל הזמן הזה בירדס 2. כעט, בביקורת שביצעתי הפעם כאמור עקב הממצא משנת 2008, כעט אני בת 35, אך במקום לאחר שנה ביצעתי אחרי שנה ושלושה חודשים! נרשם: שד ימין - לא נצפו ציסטות. לא נצפו גושים מוצקים. בית שחי ב.מ.פ. בירדס 1. שד שמאל - הודגמה ציסטה בשעה 9 בגודל 0.8 ס"מ עם מחיצה עדינה. בשעה 2 ציסטה פשוטה בגודל 1.0 ס"מ. בשעה 1 קרוב לעטרה גוש בגודל 2.5 *0.9 ס"מ מוגדר היטב ללא היפרמיה בדופלר צבע, מראה סונוגרפי שפיר - ללא שינוי בהשוואה לבדיקה ממרץ 2016. בית השחי ב.מ.פ. בירדס 3. המלצה מעקב כירורג שד. הייתי אצל כירורג שד שאמר שמבחינת הציסטה עם המחיצה העדינה, זה בסדר, מבחינת הגוש שעוקבים אחריו, זה בסדר. רק לאחר מכן עשה לי בדיקת מישוש שד, ואז אמר שהוא מבקש שאעשה גם ממוגרפיה.! אני שאלתי מה הסיבה הוא ענה עקב מסטופתיה ניכרת דו צדדית. כאן אציין כי במשך כל השנים שאני מבצעת אולטרסאונד למעקב נרשם לא אחת יש לציין מבנה פיברוציסטי צפוף מאד. לכן אני די מודאגת שהפעם לאחר שבדק במישוש מה עוד שלפני כן אמר שמבחינת הציסטה עם המחיצה והגוש שעוקבים אחריו זה בסדר, כעט לעשות ממוגרפיה!. אני מבינה שבגיל כזה לא עושים ממוגרפיה (35) האם יש מקום לדאגה? אני חוששת מאד כי במשפחתי מצד אימי שתי דודות שלה נפטרו מסרטן השד . האם בדרך כלל זה נהוג לעשות אולטרסאונד ורק אחר כך ממוגרפיה? ולגבי מסטופתיה ניכרת דו צדדית זה תמיד היה מרקם השד אצלי כפי שהיה כתוב באולטרסאונדים לא אחת. אז מה זה אומר הפעם לדעתך? אנא תשובתך וסבלנותך האדיבה.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום, לשאלותייך: 1. מסטופתיה הוא מצב בו השד גבשושי. זה תקין, ונפוף רק מקשה על הבודק להתרשם מגושים חשודים. 2. בד"כ מתחילים ממוגרפית סקירה בגיל 40 או 50. אם הרופא המטפל מתרשם מממצא מסויים, סביר לבצע ממוגרפיה. 3. הממצאים עד כה נראים שפירים ולכן אין סיבה לדאגה. כן מומלץ להשלים את הבירור כפי שהרופא התווה והמשיך במעקב! בברכה, ד"ר אביעד הופמן

מנהל פורום בריאות השד וניתוחי שד