נגיף הפוליו

דיון מתוך פורום  חיסונים לילדים - משרד הבריאות

11/08/2013 | 09:23 | מאת: חגי

שלום רב, ברצוני לקבל מידע לגבי נגיף הפוליו שהתגלה בחלקים בארץ. במידה וילד מחוסן בחיסון המומת מה הסיכוי שלו להידבק ולחלות במחלה? במידה וילד מחוסן בחיסון המומת ועכשיו מתחסן בחיסון המוחלש, מה הסיכוי לתופעות לוואי מסוכנות? איך ניתן בכלל להידבק בנגיף אם הוא נמצא בביובים? האם ביקור בבריכה יכול להוות סיכון? מה הדחיפות שאני צריך לחסן את ילדי (שהם כאמור מחוסנים בנגיף המומת). אשמח לקבל תגובה מהירה. תודה

12/08/2013 | 08:48 | מאת: ד"ר ערן קופל

חגי שלום, ילד מחוסן בסדרת החיסון הראשונית המלאה (3 מנות הבסיס + מנת דחף אחת בגיל שנה) סיכוייו שואפים לאפס לחלות במחלת הפוליו הקלינית. זהו אינו אפס מוחלט היות שברפואה אין "תמיד" או "אף פעם". הדבקה בנגיף הפרא, נשאות של נגיף הפרא, התפתחות מחלה קלינית בשל הדבקה בנגיף הפרא - כל אלו נקבעים בקשרי הגומלין בין המאכסן ומצבו הרפואי והחיסוני באותו זמן, לבין הנגיף (הכמות שלו, מס' המפרישים אותו באזור) והסביבה (היגיינה אישית וסביבתית). לגבי מי שחוסן לפחות במנה אחת של חיסון מומת ומקבל כעת את החיסון החי-מוחלש הרי שהנסיון המצבר בארץ ובעולם במשך שנים רבות ומילארדי מנות חיסון - הוכיח שאין סיכון לתופעות לוואי מסוכנות במצב כזה. למעשה בין 1990-2004 חיסוני השגרה לפוליו הכילו שילוב של חיסון מומת בגיל חודשיים ואח"כ מגיל 4 חודשים כל הילדים קיבלו רצף של 3 מנות מומת+חי-מוחלש בו זמנית עד גיל שנה. לא היה מקרה אחד בשנים אלו של ילד שפיתח תופעות לוואי מסוכנות. הנגיף שנמצא בביוב הוא אינדקציה למישהו שמפריש אותו לביוב בצואה.. הנחה זו אושרה כאשר אכן נמצאו מספר נשאים בריאים שמפרישים את נגיף הפרא בצואה (לאחר שהוא מתרבה במעיים). הרוב המוחלט של הנשאים שנמצא היה ילדים עד גיל 10 - לכן זוהי קבוצת היעד של המבצע - ילדים אלו ככלל לא חוסנו בחיסון החי-מוחלש שהיה בישראל בשגרה עד סוף 2004 ולכן נגיף הפרא יכול להתרבות במעיים של ילדים אלו ואז להיות מופרש בצואה לתקופה של מספר שבועות. לכן הצעד היעיל ביותר לעצור התפשטות זו של נגיף הפרא הוא תוספת של החיסון החי-מוחלש במסגרת המבצע כעת לקבוצת הגיל של ילדים אלו שנולדו לאחר 1.1.2004 בברכה, ערן

מנהל פורום חיסונים לילדים - משרד הבריאות