בדיקת IGG במקום מנת חיסון שנייה נגד חצבת

דיון מתוך פורום  חיסונים לילדים - משרד הבריאות

19/04/2019 | 15:02 | מאת: דוד

לפי מה שאני קורא בספרות, שיעור היעילות של מנת החיסון הראשונה נגד חצבת הוא 95%-98%, והמטרה של מנת החיסון השנייה היא לא "מנת דחף" שמטרתה "לחזק" את המנה הראשונה אלא להשלים את החיסון בקרב המיעוט של 2%-5% מאלה שלא הגיבו כלל למנה הראשונה, שרובם יגיבו למנה השנייה כך ששיעור החסינות לאחריה יגיע לכ-99%. אם כך הדבר, לכאורה עולה מזה שעבור 95%-98% ממקבלי מנת החיסון הראשונה, ניתן לבצע בדיקת דם של IGG לאחר כמה שבועות ובמידה שיתברר שהם הגיבו למנה הראשונה ופיתחו חסינות אז אין שום צורך במנה שנייה, שהיא בעצם מיותרת עבור 95%-98% ממקבלי המנה הראשונה. ייתכן שבמדינות עולם שלישי השיטה הזו לא מתאימה, אבל אני לא רואה שום סיבה שבמדינה מערבית מסודרת אי אפשר לבצע בדיקות דם. וכמובן שאין צורך לומר שלכל טיפול רפואי, לרבות חיסון, יש תופעות לוואי אפשריות, לא משנה כמה נדירות, לכן לכאורה ברור שעדיף לבצע בדיקת דם במקום מנת חיסון שנייה. האם אתה מסכים לכל מה שכתבתי מבחינה תיאורטית, ואם לא מדוע?

שלום רב מנה ראשונה נותנת הגנה של 93% והמנה השנייה מעלה את זה ל97%. מעבר לזה, לבדיקת נוגדנים יש תוקף נמוך יותר על פי הספרות לעומת תיעוד של קבלת שתי מנות מבחינת קיום חסינות. תשובה שלילית אינה אומרת שאין חסינות ההמלצה הינה ברורה, עדיך לקבל מנה שנייה מאשר לבדוק נוגדנים בברכה, ד"ר אודי קלינר

09/05/2019 | 04:02 | מאת: דוד

כפי שאתה יכול לראות בקישור המצ"ב שמשווה 5 ערכות EIA אוטומטיות, אין שום בעיה להגיע ל-97% רגישות ו-98% סגוליות (בערכת LIAISON), וע"י העלאת ערך ה-cut off להעלות את הסגוליות ל-99% (עם 73% רגישות בערכת LIAISON) ואף ל-100% (עם 47.7% רגישות בערכת ACCESS). זה אומר שאם 93% מחוסנים אחרי המנה הראשונה ואתה בודק את האוכלוסייה הזאת בערכת LIAISON רגילה, אז שיעור ה-FP של הערכה יהיה 2%*7% שזה 0.14% מכלל האוכלוסייה, ושיעור ה-FN יהיה 3%*93% שזה 2.79% מהאוכלוסייה. זה אומר שאם תבצע את הבדיקה לאחר המנה הראשונה, אז הבדיקה תאבחן נכון את החסינות ב-90.21% מהאוכלוסייה ותחסוך ממנה מנת חיסון שנייה ומיותרת, והבדיקה תאבחן נכון 6.86% מהאוכלוסייה שצריכה לקבל מנת חיסון שנייה, והמחיר יהיה שבסה"כ 0.14% מהאוכלוסייה שצריכים לקבל מנה שנייה לא יקבלו אותה (ועוד 2.79% שלא צריכים מנה שנייה יקבלו אותה), כאשר ממילא אנחנו יודעים שרק בכמחציתם, בסה"כ 0.08% מהאוכלוסייה, המנה השנייה תהיה אפקטיבית. וכמובן שבקרב אותם 90.35% מהאוכלוסייה שהבדיקה תפטור אותם מהצורך במנה שנייה, ייחסך הסיכון מתופעות לוואי וסיבוכים של החיסון, קלים כחמורים (שאליבא דכולי עלמא הוא לא אפס). מקור לנתוני הרגישות והסגוליות של הערכות השונות: https://www.escmid.org/escmid_publications/escmid_elibrary/material/?mid=5606

24/05/2019 | 17:47 | מאת: מירב

דוד רןפאים הכי גדולים בעולם החליטו שיש צורך ב 2 חיסונים. על מנת למנוע אצלך חצבת והדבקה של שאר האוכלוסייה תקבל מנה 2 בהקדם.

22/08/2019 | 21:36 | מאת: דוד

אם כל הרופאים הדגולים חושבים כך, אז אני משוכנע שיש להם תשובה ברורה וחד משמעית לשאלה שלי. בינתיים עברו 3 חודשים ואודי לא טרח להגיב, אז כנראה שאין לו תשובה.

מנהל פורום חיסונים לילדים - משרד הבריאות