ספיגת סידן
דיון מתוך פורום בעיות הורמונליות ומחלות עצם מטבוליות - אוסטיאופורוזיס
שלום לרופאה, הייתי מבקשת לקבל תשובות על שאלות בנושא ספיגת סידן אופטימלית: 1. כשלוקחים סידן כתוסף תזונתי , מהי הסביבה האידיאלית לספיגתו? כלומר חוץ מויטמין D אילו מינרלים או ויטמינים נוספים רצוי לקחת, אם בכלל, כדי ליצור סביבה אופטימלית לספיגתו? 2. האם נכון שמגנזיום סותר סידן ואין לקחת את שניהם יחד אפילו לא בטווח של כמה שעות האחד מהשני? 3. עד כמה נכונה התיאוריה (אותה שמעתי מפי פרופסור בפיזיולוגיה של האדם), שכל לקיחת סידן כתוסף מזון מלאכותי בעצם גורעת ממסת העצם הקיימת, וככל שמינון הסידן, אותו לוקחים, גבוה יותר, כך נגרם נזק גדול יותר לעצמות, וזאת מפני שהגוף משתמש בסידן הנמצא בעצם, כדי לקשור אל העצם את הסידן הסינטטי? אודה לך על תשובה והתייחסות נאוה
לנאוה שלום רב, הסידן נספג היטב לאחר שהות בסביבה חומצית שבקיבה, שם הוא הופן לסידן יוני - ( ++Ca ), על ידי פרוק מלח סידן שבו הוא מצוי, כגון calcium carbonate או calcium citrate או calcium gluconolactate. ספיגת הסידן מתרחשת בתריסריון ולאורך המעי הדק. בתריסריון קיים מנגנון ספיגה פעיל המתבצע בהשפעת ויטמין D . אין צורך לבלוע את הסידן יחד עם הויטמין, אלא חשוב שרמת הויטמין בדם תהיה תקינה לאורך זמן. כמו כן הסידן נספג לאורך כל המעי הדק, לכן חשוב להאריך את שהות הסידן במעי, כדאי לקחת סידן לאחר ארוחה לא חלבית ובכך, כאשר מזון מצוי במעי הסידן ישהה שם יותר זמן. לא רצוי לצרוך עודפי מגנזיום, אך זה לא יפריע לספיגת הסידן. לגבי התיאוריה שתארת בשאלתך השלישית, אין לה כל אחיזה במציאות. רשית הסידן מופיע לרוב כמלח אנאורגני המתפרק ליונים. המרכיב הפעיל בגוף הנו ++Ca , אין כל חשיבות אם מקורו מחלב או ממלח סידן "סינטטי" או ממחצבת נשר בטבע , יוני הסידן הנם אותם יונים. בברכה ד"ר צופיה איש-שלום
מענין מאד.