סתירה בין בדיקות שונות

דיון מתוך פורום  העלמת ורידים ברגלים, העלמת נימים

23/04/2017 | 22:26 | מאת: רמי

בשנים 1991-2007 סבתא שלי (בת 93) עשתה 4 פעמים בדיקות venus plethysmography במכונים שונים ברגל שמאל שהצביעו על בעיה פרוגרסיבית שהחמירה מאי ספיקה קלה לבינונית ולבסוף קשה. לא עברה שום טיפול. בשבוע שעבר היא עשתה בקופת החולים דופלקס ורידים (עם מכשיר Logiq s8) ולפי הפענוח היא סובלת מאי ספיקה קלה בלבד. הסיבה לבדיקה האחרונה היא מצב לא טוב של הרגל, אדומה ומפרישה ומריחה לא טוב, כיבים כרוניים מחמירים בעשור האחרון וגם מנעו את ביצוע הבדיקה במחצית התחתונה של השוק עקב כאבים (אני נכחתי בחדר בזמן הבדיקה). בחודשים האחרונים הופיע פצע בעקב שמקשה עליה ללכת. בנוסף היא גם כנראה סובלת מבעיה עורקית ברגל (TBPI של 0.21, לא ניתן היה לחשב ABPI). כיצד אתה מציע להתמודד עם הסתירה בין הבדיקות? האם plethysmography היא בדיקה מיושנת ולא מדויקת ועלינו לפסול את כל תוצאותיה לאורך השנים לטובת התוצא הסותרת בבדיקת הדופלקס הנוכחית שלא הייתה מלאה?

יש כאן שתי בעיות. עורקית - הפוגעת בזרימת הדם אל הרגל - וזה קרוב לוודאי מקור הכיב בעקב. קיימת בנוסף גם בעיה ורידית של הפרעה בניקוז הורידי ומכאן הכיבים בשוק עם ההפרשה. בדיקת דופלקס ורידים מתבססת על הדגמת הוריד ב-US ואז הפעלת אפקט דופלר תוך כדי לחיצה על שרירי השוק שגורמת להזרמת הדם כלפי מעלה ומעקב לאחר תפקוד השסתומים בוריד. כאשר לא ניתן ללחוץ כהלכה על שרירי השוק (למשל בנוכחות פצעים/כאבים) - הבדיקה מזייפת. ממליץ שתפנה אותה לבדיקת כירורג כלי דם.

29/04/2017 | 05:30 | מאת: רמי

אתה כותב שכאשר לא ניתן ללחוץ כהלכה על שרירי השוק, הדופלקס מזייף. אכן אני הייתי בחדר ואני די בטוח שהטכנאית לא לחצה על שרירי השוק, בטח שלא ברגל הבעייתית. עם זאת, היא כן הורתה לסבתא שלי לבצע את תמרון ולסלבה (להחזיק אוויר) שלפי מה שאני קורא בספרות נחשב לטכניקה חלופית ללחיצה על השוק. השאלה היא אם לאור השימוש בולסלבה אתה עדיין מעריך שהדופלקס זייף? יש לזה חשיבות כי סבתא סובלת בוודאות מאי ספיקה עורקית, כך שאם היא לא סובלת מאי ספיקה ורידית אז יש דברים שאפשר לעשות, כמו תרגילי ברגר-אלן והרמת ראש המיטה ב-20 מעלות שאמורים לשפר את זרימת הדם לרגליים, אבל אם היא כן סובלת גם מאי ספיקה ורידית אז הם עלולים להזיק. ובנוסף, לפי הספרות גם בנוכחות אי ספיקה עורקית (בוודאות עד 0.5 ABPI ואולי גם פחות), טיפול בסקלרותרפיה באי ספיקה ורידית כן מסייע לריפוי הפצעים, ולאור העובדה שזה טיפול הרבה יותר פשוט מטיפולים באי ספיקה עורקית והיא ישישה שברירית אז זו נראית לי אופציה לא רעה כטיפול ראשוני.

מנהל פורום העלמת ורידים ברגלים, העלמת נימים