OCD ודיכאון קצבת נכות וסל שיקום

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה

04/03/2022 | 00:30 | מאת: עמוס

היי אני בן 34 אני מאובחן בocd עם טיקים ודיכאון. כנראה עקב שימוש במריחואנה שגרם לי להכנס ללופ ולחפש בעיה רפואית שלא ידעתי ממה היא נובעת (היו לי כאבים בלתי פוסקים באיבר מין (במשך שנתיים) והלכתי רק לאורולוגים (בכפייתיות), וזו היתה בכלל פיסורה שהקרינה לאיבר המין. אני לוקח סרנדה 200 וריספונד 100 כבר מעל 4 שנים. לפני שנתיים בערך, הפסיכיאטר הפרטי הפנה אותי לסל שיקום במרפאת בארי בבני ברק ואמר לי להגיש תביעה לביטוח לאומי כדי לקבל 40 אחוזי נכות. זה היה לפני שנתיים בערך ולא עשיתי את שתי הפעולות האלה כי זה מלחיץ אותי ללכת לשיקום כי קשה לי לתקשר עם מצבים כאלה. שאלות: 1. האם הבקשה לקבלת אחוזי נכות מחייבת אותי ללכת לסל שיקום? 2. הפסיכיאטר הפנה אותי במכתב לסל שיקום בבארי. האם את המכתב הזה אני צריך לשלוח לביטוח לאומי או שהוא צריך לתת לי מכתב אחר שמיועד לתביעה לביטוח לאומי? 3.כדי לקבל קצבה ואחוזי נכות, האם אני אצטרך לשבת בוועידה שישבו כמה אנשים וישאלו אותי שאלות על המצב שלי? זה מאוד מלחיץ אותי. אפילו ללכת לפסיכיאטר מלחיץ אותי. 4. אני עובד בעסק של ההורים ובגלל שאני "מנהל משמרת" אז יחסית קל לי. הייתי מת לעבוד במקום אחר אבל לא הייתי שורד במקום אחר. אם יש לי עבודה, עדיין אוכל לקבל קצבה? אני מאוד מצטער על ההודעה הארוכה (חלק מהocd). אשמח מאוד שתעזרי לי תודה רבה

22/04/2022 | 00:17 | מאת: מני

תשובות לפי הסדר: 1. תביעת קצבת נכות שייך לביטוח לאומי, ואינו קשור לסל שיקום שהוא תחת משרד הבריאות אשר הוא משרד ממשלתי אחר. רקע כללי: ביטוח לאומי זה משהו כללי לשלל ליקויים ונכויות רפואיות, אשר נפשי זה רק אחד מהסיבות לקבל קצבה. סל שיקום זה רק למתמודדי נפש, ופחות שם דגש על ההתמודדות הכלכלית של החולה, ויותר הדגש על שיקום מצבו הרפואי של החולה. ביטוח לאומי כשמו כן הוא- כמו כל ביטוח, אשר דואג שגם כשחלילה נוצרים מחלות הביטוח יממן כספית את הטיפולים וכו׳. שונה משרד הבריאות, אשר קשור לא לבעיה הכספית של המחלה אלא להפרעה הרפואית עצמה, קרי- דגש על הטיפול באדם עצמו, (משרד ה)בריאות. ונחזור לעניינינו: סל שיקום הוא רק למתמודדי נפש, מאחר ודווקא מתמודדי נפש צריכים סיוע חיצוני של מטפלים בשיקומם. וכעת תשובה לשאלתך: תביעה לקצבת נכות אינה מחייבת ללכת לסל שיקום, אבל סל שיקום ניתן רק למי שקיבל לפחות 40% אחוזי נכות רפואית בוועדת ביטוח לאומי (או בוועדה עוקפת ביטו״ל, לא רלוונטי לגביך). אחוזי נכות בביטוח לאומי זה הבסיס, וסל שיקום ניתן כתוספת אליו (אף שכנ״ל מה שנוגע זה האחוזי נכות שיוכיחו שאתה צריך שיקום, כי תביעה לקצבה לא קשורה לשיקום הרי…). 2. אכן שולחים לביטוח לאומי את סיכום הביקור אצל הפסיכיאטר הפרטי, כולל מה שכתוב שם הפנייה לסל שיקום. 3. כדאי שתדבר עם מישהו שאתה לא נלחץ כל כך בקרבתו, למשל אחד ההורים שלך וכדומה מהמשפחה, ושידבר עם הפסיכיאטר מה עושים שאתה נלחץ מכאלו דברים. הפסיכיאטר יראה מה לעשות עם זה. להתמודד עם הלחץ בכוחות עצמך נראה לי לא רעיון טוב (ואם אני טועה הדוקטור של הפורום יתקן אותי). 4. בשביל זה צריך שהכנסתך מהעבודה תהיה פחות מ6331 שח בחודש ושיקבע לך לפחות 40 % נכות על שני ההפרעות שאתה עובר, כלומר- ששניהם ביחד, האוסידי והדיכאון, יתנו 40% אחוז נכות. כמו כן, תצטרך לקבל לפחות 60% אחוזי אי כושר לעבוד, כלומר- שיכולתך לעבודה פחתה ב60% (תאורטית מספיק 50 אבל אין דבר כזה אי כושר 50, רק 60.) תשובות עניתי לך. אוסיף נקודה שלא שאלת עליה אבל עולה מתוך הדברים: ההודעה שרשמת כלל לא הייתה ארוכה, כי כל מה שפירטת היה לעניין. הוספת בסוגריים, שזה שההודעה ארוכה, זה חלק מהאוסידי. והנה כעת אני אומר לך שההודעה לא נחשבת ארוכה, וממילא האוסידי אצלך לא פעל פטפטת יתר, ובכל זאת יש לך סטיגמה על עצמך שאתה אחד שסובל מפטפטת יתר כתוצאה מהאוסידי. אז עצה ידידותית: בעזרת ה׳ כשתתחיל להיות מטופל בסל שיקום ותהיה עם ליווי של מדריך עובדת סוציאלית ועוד- אל תשכח לשוחח איתו על הסטיגמה שיש לך על עצמך. מדובר בסטיגמה שטבעית שתהיה (אני גם סובל מהפרעה נפשית וגם לי על עצמי היה בעבר הרבה סטיגמה והצלחתי להעלים אותה כמעט כליל (כי להעלים כליל כנראה שלעולם לא אצליח, כי צריך לעבוד גם על התת מודע שזה כמעט בלתי אפשרי לגמרי)), אבל ניתן להתמודד איתה. ומנסיון, החיים יהיו תותים בלעדיה, ולא איתה. חשוב מאוד לטפל בסטיגמה האמורה שסתם הורסת חלקים מהחיים וגורמת גם לעוגמת נפש בכל מיני סיטואציות. העלאת מורל המטופל זה כלי מאוד חשוב בטיפול ובשיקום המטופל. ממילא, הנושא מאוד חשוב להעלאה בין הנושאים שעליהם תעבדו אתה והמטפלים בסל שיקום. בהצלחה!

מנהל פורום פסיכיאטריה