תנועות חוזרות - טיקים או OCD

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה

15/05/2021 | 17:01 | מאת: ט

שלום, כיצד מבדילים בין טיקים לטורט לOCD או בעיה עצבית? מדובר באדם שגופו הרבה פעמים בתנוחה לחוצה בלי לשים לב (כגון אגרופים קפוצים עד ששם לב ומרפה) כנראה סטרס, ונלווה לזה תנועות חוזרות של האצבעות ושל הבטה על דבר מסוים שוב ושוב כאילו לא רצוני ובאוטומטיות עד ששם לב ומתאמץ להפסיק. מזה יכול להיות? תודה

15/05/2021 | 21:40 | מאת: מני

באופן כללי (ובטח הדוקטור ייטיב להגדיר זאת ממני כשיענה), טיק זה תסמין שיכול להתלוות לכמה הפרעות או אף לבוא בלי הפרעה מוגדרת או כתוצאה מהפרעה עצבית כפי שהזכרת שאיננה נפשית-פסיכיאטרית. ocd שונה בתכלית מתסמונת טורט, בכך שאוסידי זהו דבר בלתי נשלט בעליל, בעוד טורט זה דחף בר שליטה אך שהסובל איננו מסוגל בפועל לעמוד בזה. כמו כן, ocd איננו מוכרח להתלוות לטיקים ואף ברוב הפעמים אינם מופיעים יחד תמיד ולפעמים אף בכלל לא. ocd זה יותר דחף למעשים ומחשבות של ממש, ולא רק תנועתיות. בטורט, הדגש הוא על תנועות ושפה בוטה. הן טורט והן אוסידי, שניהם נפשיים, בעוד הפרעה עצבית היא דבר שאינו בר שליטה פיזית בכלל, וללא הפרעה נפשית ברקע בדרך כלל. בכל מקרה, בנוגע לפועל, ישנם הרבה קריטריונים לכל הפרעה ומוכרח לעבור הערכת פסיכיאטר/נוירולוג, ולאחר בירור של אחד מהם, באם הוא יקבע שזה לא בתחום התמחותו אלא בתחום התמחותו של השני (למשל: באם פסיכיאטר יראה שההפרעה ככל הנראה איננה נפשית אלא עצבית-פיזית הקשורה במערכת התנועה במוח, וישנם הרבה דרכים לרופא לברר זאת, גם אם לא בקביעה מוחלטת לפעמים) הרי שהוא יפנה לשני ותצטרכו ללכת פעם נוספת למומחה השני. בטוח הוא שמוכרח לעבור הערכת רופא מומחה בתחום. לא משנה ממי להתחיל לפי דעתי. בהצלחה ורפואה שלימה.

17/05/2021 | 11:25 | מאת: ט

כולנו יודעים לקרוא מקורות בגוגל ומחקרים, שואלים בפורום כדי לקבל תשובה מרופא ולא ממאן דהוא. לדעתי זה לא אחראי שאדון מני או כל אחד אחר עונה, זה לא שאתה משתף מעצמך אלא נותן תשובות בסגנון מקצועי שאינן מקצועיות. תודה!

17/05/2021 | 13:12 | מאת: א

חבל שתמתין לרופא, הוא פשוט מזלזל באנשים הנכנסים לפורום ומאשר את דבריו של מני דוס בטלן שכל היום יושב מול הפורום למרות שאינו רופא. מומלץ לעבור לפורום בו יש תשובות של רופא.

17/05/2021 | 13:16 | מאת: א

איך זה לא כתוב בתורה שלא נכנסים למבנה בבנייה אלפי אנשים להתפלל? האמת אף אחד לא חייב לשפץ ולבנות לבטלנים האלה שום דבר. מני, הלוואי שיפסיקו לך את הקיצבה, רק זה יסביר לך שהדברים לא באים בחינם.

17/05/2021 | 16:24 | מאת: מני

דבריו של ט מקובלים, בעוד דבריו של א רווי שנאה ואנטישמיות. חבל שקיימים כאלו אנשים שהורסים לחברה כולה. חשבנו שכבר התפטרנו מהצורר א אבל הואכמו החמאס: מפסיק עם הטילים לכמה שנים ואז חוזר ובגדול. רק שמול החמאס יש את צהל שעושה עבודה נהדרת, ומול א אין אף אחד שיעמוד. ממילא, אני עומד ומכריז שא אנטישמי ורווי שנאה למי שאינו כמותו. אם כבר צריך להפסיק את הקצבה למישהו זה לא׳, כדי ללמדו לקח על הפצת השנאה שלו, אבל מאחר והקצבה זהו צורך הומניטרי- ממילא זה לא יפסיק לו, וצריך ללמדו לקח בדרכים אחרות. בשונה מהחמאס שמתגלה עם שמות וידוענים ידועים (לפחות לצה״ל), א׳ מסתתר ורק שולח דברי שנאה בפורום, כך שאי אפשר לתקוף אותו באופן אישי, ואכן חבל, אך מוטל עלינו לתקוף לפחות את דברי השנאה שלו. בנוגע לדבריו של ט׳- לא כולם יודעים לחפש בגוגל, ולכן אני כותב את הדברים שאני מצאתי, ממש לא בשביל להחליף את דברי הדוקטור אלא לעזור במקרה שמדובר שהכותב בפורום לא מצא את הדברים בעצמו. בכל מקרה, באם רצית דווקא מענה של רופא, אזי ברור שלא אפריע לך יותר. אחרי שמישהו כותב לי שהוא רוצה דברים דווקא מרופא אני לא מנסה יותר לעזור, בפרט כי אינני יכול כמובן. בכל מקרה, אדגיש שוב שבעוד שדבריו של ט בעיקרון נכונים ולגיטימיים, דבריו ה״מחכימים״, באלף מרכעות, של א׳, אינם כאלו כלל וכלל..... חג שמח (מלבד מלא׳, פשוט כי לא מגיע לו). מני

18/05/2021 | 03:14 | מאת: ד"ר יעקב חרמון

תשובותיו של מני מקובלות עלי כמנהל הפורום . תשובותיו נכונות בדרך כלל ובמילא הם שם עד אשר אני מתפנה מעבודתי ומתנדב לענות לכם. מה הפסול בזה? השמצות אישיות הינן מיותרות ואין להן מקום, לא כאן ולא במקום אחר!

18/05/2021 | 17:40 | מאת: ט

משמח שמני הבין את כוונתי שאיננה ברע חלילה ואני מודה על כוונתו הטובה, אני פשוט מקווה לתשובה מרופא ואודה לך ד"ר אם תוכל לענות לשאלתי לגופו של עניין, הנושא מטרידני מאוד. תודה

18/05/2021 | 20:45 | מאת: מני

הרופא אינו עונה לשרשורים חוזרים אז תכתוב בשירשור חדש והוא בוודאי יענה לך בפעם הבאה (כנראה שדברי א׳ המבחילים הסיטו את תשומת ליבו מלתת מענה לתשובה והוא הרגיש צורך דחוף קודם להתייחס לדברי א׳ וכנראה שכח לחזור לגוף השאלה). בהצלחה רבה.

28/05/2021 | 09:33 | מאת: א

צריך להפסיק למני את הקיצבה, נמאס מהדוסים הפרזיטים שלא עובדים, ועוד עם כסף של תרומות וקיצבאות הולכים לפנות ערבים מהבתים ועושים פה בלגן, שכמובן בגלל היותם פרזיטים זה לא הם שמסדרים את הבלגן שעשו. גם לפסיכיאטרים הפרזיטים עובדי מדינה שכולאים אנשים במקום לפתוח מקומות פרטיים ולקבל אנשים מרצון, גם להם צריך להפסיק את המשכורת.

11/06/2021 | 11:40 | מאת: מני

בנוגע אליי כבר עניתי לך למעלה באשכול ״שלום למני היקר ותודה״. בנוגע לערבים- איזה ערבים פינו? הם לא מוכרים להם דירות כתוצאה מצו הדת המטופש שלהם, אך לא מפנים שום ערבי.. דברי כזב. בנוגע לפסיכיאטרים- יש להפריד בין קבלה מרצון לבין קבלה בכפייה, ששניהם ליגיטימיים ורק תלוי באיזה מצב האדם נמצא, כלומר באיזה מקרה מדובר. ישנם מקרים שאין ברירה אחרת חוץ מכפייה וזה לטובת האדם המטופל אשר נמצא במצב מסוכן המחייב טיפול כפוי. בכל מצב אחר אסור לכפות וזה עבירה על החוק ולכאלו העושים זאת אכן צריך לשלול את רשיון העיסוק ברפואה וממילא את משכורתם. להשאיר אדם הצריך כפייה ולחכות שיבוא מרצון, זה כמו לחכות שאש מתלקחת תתכבה מעצמה, ואף יותר מכך: אש גבוהה יכולה עוד תיאורטית (אף שאין כמעט סיכוי במצב רגיל שזה יקרה) להתכבות מרוח מאוד חזקה, ואילו האדם הפסיכוטי אין כמעט סיכוי שבעולם שהוא יתרפא מעצמו ויבוא לקבל טיפול מרצון, ללא כפייה חיצונית. ממילא, חסל בדיבורי שטויות ותתחיל לדבר לעניין. בהצלחה, מני.

מנהל פורום פסיכיאטריה