פוסט טראומה

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה

16/02/2021 | 05:30 | מאת: צבי

שלום, אני סובל מפוסט טראומה עקב אירוע טראומטי ממשי שעברתי. פסיכיאטר חדש איבחן כפוסט טראומה מורכבת. המורכבת לא ברור פסיכיאטר ראשון אמר שמורכבת זה באירוע טראומתי מתמשך. כוונה שהיה המשך תקופה אייומים ממשים ולא אירוע חד פעמי. וכעת פסיכיאטר חדש אומר שזה לא נכון. אלא שהמורכבת משמעותה בנוסף לפוסט טראומה יש מחלות/ הפרעות נפשיות מעבר לפוסט טראומה. מה המשמעות של מורכבת בפסיכיאטריה ? אשמח להסבר

16/02/2021 | 13:13 | מאת: מני

בעיקרון הפסיכיאטר הראשון הוא שצודק: ההגדרה של מורכבת זה לא מורכבת מכמה הפרעות, אלא הפרעה אחת שמורכבת מאירוע טראומתי מתמשך, אלא שגם הפסיכיאטר השני צודק במידת מה: בהפרעת דחק פוסט טראומתית (טראומה שאינה מורכבת), יש רק טראומה. שונה מכך הטראומה המורכבת, אשר מלבד חווית הטראומה אשר גם הוא סובל ממנה, יש גם הפרעה חמורה בחשיבה, חושים, רגשות (כולל ביחסים) ונתקים בזיכרון ושחזורים תכופים של מצבים פוגעניים (רה-טראומטיזציה, וויקטימיזיציה). אעתיק לך מויקיפדיה קטע רלוונטי: ״אחד המאפיינים המרכזיים שמבדילים את הטראומה המורכבת מהטראומה הבודדה הוא איבוד תפיסה קוהרנטית של העצמי ושל החיים. הנפגע חש שהוא אינו אנושי, כאילו שאינו שייך לבני האדם והוא מאבד אמון ותכלית בעולם ובחיים״. כך שבעצם שניהם צודקים, כי כדי להגדיר מורכבת צריך את שני הדברים. לולא ההגדרה של הפסיכיאטר השני, ככל הנראה לא הייתה ניתנת האבחנה הזאת. ומאידך, בשביל להגיע להגדרה של הפסיכיאטר השני - שכל המאפיינים של המורכבת הגיעו מצד הטראומה ולא מסיבות אחרות- חייב שהאירוע הטראומתי שגרם להפרעה יהיה מתמשך, ודווקא אז ניתנת האבחנה. ממילא, הצדק עם שניהם, אך לדעתי בתור הגדרה - הפסיכיאטר הראשון היטיב להגדיר מן הפסיכיאטר השני, כי לא כל מי שחווה עוד הפרעה חוץ מטראומה יחשב למורכבת, זאת בשונה ממי שחווה אירוע טראומתי מתמשך, אשר די בוודאות שיסבול מתסמינים נוספים מלבד הפרעת הדחק. בהצלחה ורפואה שלימה, מני.

17/02/2021 | 00:59 | מאת: צבי

תודה על המענה הבעיה שבהנה שלי ומה שאני חש אני יודע חד משמעית שהתסמינים שיש לי הם של פוסט טראומה בלבד. קראתי ביסודיות מהי המורכבת ואף תסמין נוסף לא שייך אליי ולא קיים אצלי. כעת הפסיכיאטר השני שאבחן מורכבת ומחלות/הפרעות הנלוות לכך גרם לעגמת נפש וכתם בתיק הרפואי. מה עושים במקרה הנל, איך דורשים למחוק מחלת נפש שלא שייכת אליי?

17/02/2021 | 12:37 | מאת: מני

בנוגע לזה, לצערי אין לי מושג. יש לחכות למענה הדוקטור או מישהו אחר שיודע. סליחה ויום טוב, מני.

21/02/2021 | 19:33 | מאת: ד"ר יעקב חרמון

אפשר בהחלט לפנות שוב לפסיכיאטר שרשם את האבחנה לבדוק שוב ולתקן במקרה הצורך. רפואה שלמה!

מנהל פורום פסיכיאטריה