על ממריצים וסמים אחרים

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה

26/02/2018 | 01:43 | מאת: מיכל הקטנה

היי ד''ר, סתם כמה שאלות שעניינו אותי במשך הרבה זמן; 1. אני סובלת מדיכאון ברמה משתנה מתקופה לתקופה, בינתיים ללא תרופות. כדי להצליח להתרכז בעבודה ובמטלות החיים חזרתי לקחת ריטלין במינון גבוה. נפוצה באינטרנט ההקבלה בין ריטלין לקוקאין, אבל משום מה אני לא מרגישה שום 'היי' מהתרופה הזו, אם כבר, ההפך.. רציתי לשאול, מה זו באמת ההקבלה הזו בין ריטלין וקוקאין, אם בכל מקרה רוב האנשים שלוקחים ריטלין בכלל לא נהנים לקחת אותו, מבחינת המצב רוח? מאיפה זה בא? 2. ממחקר אינטרנטי שלי - ריטלין, וולבטרין וויאפקס - הם כולם כדורים שמשפיעים על דופמין ונוראדרנלין, ומשום מה, הפרוצדורה הרפואית שונה לגמרי. לא חסרים סיפורים מאנשים שלקחו וולבטרין בשביל הכיף, או אנשים שהתמכרו לוויאפקס (שזו, בעיני, אחת התרופות הממכרות והמסוכנות בפסיכיאטריה, שהגמילה ממנה היא מוות - פי כמה וכמה מהריטלין) ועדיין, כדי להשיג וויאפקס (או וולבטרין) כל מה שאתה צריך זה פסיכיאטר גמיש או אפילו רופא משפחה גמיש. ובשביל להשיג ריטלין אתה צריך להפוך את העולם; פסיכיאטר, רופא משפחה, אישור בקופה, פקודת הסמים הנרקוטיים, זיהוי מלא, חתימה על אישור פרטים אישיים, ת''ז, ליווי אחראי, וכמובן שהכדור מוחבא בכספות ספציפיות בבתי מרקחת ספציפיים וההשגה שלו היא חתיכת גיהנום... מה? למה, לעזאזל? ואני אפילו לא מדברת על קלות היד שבה ניתנות תרופות כמו קלונקס, וואבן, סרקוואל, זיפרקסה, שמסוכנות פי כמה וכמה מבחינה התמכרותית ואף נזק לטווח ארוך לעומת הריטלין, ושוב, אותן ניתן להשיג ב*כל בית מרקחת* ואפילו *על ידי רופא משפחה ולא מומחה*. ההנחיות הללו פשוט לא ברורות לי מבחינה פרמקולוגית. למה זה ככה?? 3. שאלת הקצפת - ריטלין מול אדרל. לא חסרות השוואות באינטרנט שאומרות שזה נבלה וזה טריפה. אבל דבר אחד עניין אותי, והוא החומר; בעוד ריטלין הוא מתילפידאנט שאומנם דומה לקוקאין אבל אלו בעיקר השערות, אדרל, כעצמו, נחשב לחומר הטהור של אמפטמין, שהוא הסם הממריץ שממנו מכינים קריסטל מת'. ברורים לי ההבדלים בין חומר שנלקח כסם לבין חומר שלוקחים כתרופה מבוקרת במינון מבוקר, ועדיין, חיפוש באינטרנט אומר שהריטלין יותר ממכר, יותר מסוכן, ובמקום מסויים, יותר ''סם''. איך זה שתרופה שהשם הכימי שלה רק דומה לסם כלשהו (מתילפידאנט) נחשבת ליותר מסוכנת מתרופה אחרת שקרויה על שם הסם עצמו (אמפטמין)?? ובתכלס, מה מסוכן יותר, מבחינה התמכרותית וקוגנטיבית, הריטלין או האדרל? אשמח אם תענה לי, נטו מהסקרנות. תודה, מיכל :)

26/02/2018 | 09:08 | מאת: mortalli

עונה מניסיוני האישי אני עם הפרעות קשב קשות, ריטלין לא עושה לי היי, הוא פשוט עוזר לי.. לעומת אנשים אחרים שעושים שימוש אחר בריטלין *כשאין להם הפרעות קשב*, או שיש להם, והם פשוט משתמשים בזמן שהם לא זקוקים למייצב מבחינת ההפרעה. ריטלין, כמו קוקאין ותרופות ההרגעה שציינת - אפשר להסניף, לערבב עם אלכוהול ו/ או סמים אחרים. וולבוטרין, ויפאקס לא ממכרים כמו הסמים שציינתי קודם. אי אפשר להתמסטל משימוש של כדור כזה. אפשר להתמכר- לא להתמסטל. הגמילה מויפאקס דווקא לא כזאת קשה, עברתי אותה והיו דברים גרועים יותר. כמישהי שהסניפה כל כדור אפשרי (מאקמול ועד מורפיום), ריטלין כן קצת דומה לקוקאין והרבה הרבה אנשים מסניפים (ככה סתם באמצע פאב), לכן דווקא עם הכדור הזה אין קלות דעת. שלא נדבר על כמות הילדים שזקוקים לתרופה, אסור לחלק ריטלין באופן שמחלקים כדורי הרגעה! אני הכרתי אישית מס' אנשים שמנצלים ריטלין והם נראים גמורים לגמרי. מפה למכון גמילה. וזאת לעומת כדורי הרגעה, שלצערנו הרבה אנשים באמת זקוקים להם והם מצילים חיים. אם לרגע זה נשמע שאני ממליצה להסניף- זה רק בתנאי שהמשתמש מוכן להכנס למעל תלותי ולהרוס לעצמו את האף. לא באמת לנשום ולהקיף את עצמו בעוד כדורים שכרגע הוא לא יודע על קיומם. זה הידע שלי, בטח הד"ר יוכל להסביר יותר טוב

מנהל פורום פסיכיאטריה