הסכמה לטיפול רפואי

דיון מתוך פורום  רפואה ומשפט

04/09/1999 | 20:32 | מאת: משה

אני עומד לעבור ניתוח, ואני לא בטוח שקיבלתי מהרופא שלי את כל הפרטים אשר מעניינים אותי. אודה לכם אם תוכלו להסביר לי איזה מידע אני זכאי לקבל מהרופא.

04/09/1999 | 21:18 | מאת: עו"ד שלהבת מור

שלום משה, שאלתך מעלה לדיון סוגייה מורכבת ועדינה כאחד, בה מתחבטים לא פעם בתי המשפט. אנסה להשיב לך ברמה העקרונית, והנני תקווה שתשובתי זו תקדם אותך. בהתאם לחוק זכויות החולה (עליו תוכל לקרוא מעט רקע במאמר שפורסם בגיליון מס' 1) לא יינתן טיפול רפואי למטופל, לרבות ניתוח, אלא אם נתן לכך המטופל את הסכמתו מדעת. לשם מתן הסכמה מדעת לטיפול רפואי , על המטפל למסור למטופל את המידע הרפואי הדרוש לו באורח סביר כדי להחליט על הטיפול המוצע. לשאלתך, מה כולל המידע הרפואי אותו על המטפל למסור, ובכן, זה כולל מספר אלמנטים: 1. אבחנה (דיאגנוזה) וסכות (פרוגנוזה) של מצבו הרפואי של המטופל; 2. תיאור המהות, ההליך, המטרה, התועלת הצפוייה והסיכויים של הטיפול המוצע; 3. הסיכונים הכרוכים בטיפול המוצע לרבות תופעות לוואי, אי נוחות וכאב; 4. סיכויים וסיכונים של טיפולים רפואיים חלויפים; 5. עובדת היות הטיפול בעל אופי חדשני; אציין, כי בהתאם לחוק זכויות החולה, מוטלת על המטפל החובה למסור את המידע הרפואי בשלב מוקדם ככל האפשר ובאופן שיאפשר למטופל מידה מירבית של הבנת המידע לשם קבלת החלטה בדרך של בחירה מרצון ואי תלות. אדגיש, כי מטפל רשאי להימנע ממסירת מידע רפואי מסויים למטופל, אם אישרה וועדת האתיקה בבי"ח כי מסירת המידע עשוייה לגרום לנזק חמור לבריאותו הגופנית או הנפשית של המטופל. בהצלחה!

16/10/1999 | 19:58 | מאת: ד"ר אמיר פוקס MD, DSc

זכותך לקבל את כל המידע הקשור בניתוח למעט מי עומד לבצע אותו קרי: הסיכונים והסיבוכים של הניתוח ובכלל זה אחוזים סבירים ( לא נדירים) אלטרנטיבות לטיפול הכירורגי ונסיונה של המחלקה המבצעת. זכותל גם לדעת שהנך משתתף בנסוי במידע ואכן בניתוח קיים מרכיב כזה.

מנהל פורום רפואה ומשפט