הסכמה מדעת לטיפול שיניים

דיון מתוך פורום  רפואה ומשפט

12/02/2000 | 23:25 | מאת: תיקווה

האם כאשר אני הולכת לרופא השיניים שלי ונבדקת על ידו והוא מחליט לעשת לי סתימה פה וסתימה שם , עלי לחתום על הסכמה לטיפול תחילה או די בפתיחת הפה והסכמה להכניס לפי את המקדחה כדי לסמל שאני מסכימה לטיפולים שהרופא מצא לנכון לבצע ? או שחתימתי על הצ'ק מהווה הסכמה מדעת ? מה צריך הרופא להסביר לי על הסכנות בטיפול לפני תחילת ביצועו? האם עליו להראות לי את צילומי הרנטגן שצילם ? או את הסימונים שסימן בתיק שלי ?

14/02/2000 | 20:07 | מאת: עו"ד אילן יעקובוביץ

הסכמה לטיפול רפואי יכולה להיות אף בעל פה או בדרך של התנהגות. אין חובה לקבל את הסכמת החולה בכתב דווקא, אלא בסוגים מסויימים של טיפולים רפואיים המפורטים בתוספת לחוק זכויות החולה. סתימה בשן אינה כלולה בין אלו. על כן ניתן בהחלט ללמוד על עצם ההסכמה לטיפול מהתנהגותו של החולה. לעניין היותה של ההסכמה הסכמה מדעת, כעקרון קובע החוק כי על הרופא למסור למטופל את כל המידע הדרוש לו באופן סביר כדי לקבל החלטה אם להסכים או להתנגד לטיפול המוצע לו. בין היתר כולל מידע זה את תיאור מצבו של החולה, סיכויי הטיפול המוצע, התועלת הצפויה ממנו, סיכוניו, ואותו המידע לגבי טיפולים חלופיים סבירים וכו'. הרשימה בחוק אינה רשימה סגורה. לעניין המידע שעל הרופא למסור בקשר לסיכוני הטיפול, יש ליידע את החולה בדבר כל סיכון למעט סיכון שולי וזניח הן מבחינת חומרתו והן מבחינת ההסתברות להתממשותו. כאשר הסיכון זעום ונידח אך מאידך התועלת הצפויה מן הטיפול מרובה והטיפול חיוני, אין חובה על הרופא לפרט סיכון שכזה. איני מומחה ברפואת שיניים ואיני יודע אילו סיכונים אינהרנטיים מוכרים בספרות הרפואית לגבי טיפול של סתימה בשן. אך במידה ואכן קיים סיכון בטיפול זה שאינו נידח כאמור, על הרופא למסור מידע בדבר סיכון זה לחולה. חתימתך על שיק כמובן שאינה מהווה הסכמה מדעת לטיפול רפואי, ואין בה אלא הסכמה לתשלום. לשאלתך, הרופא אינו חייב להראות לך את צילומי הרנטגן או את הרישומים בתיקך, לצורך קבלת הסכמתך מדעת לטיפול. אך כמובן שלכל חולה קיימת הזכות הבסיסית לקבל מידע רפואי מתוך כל רשומה רפואית הקיימת בעניינו, בתנאים הקבועים בחוק. עו"ד אילן יעקובוביץ.

16/02/2000 | 21:06 | מאת: ד"ר רונן ר.

הנני רופא שיניים, אין בטיפול מסוג שיחזור השן משום סכנה ממשית אולם כבר תואר מקרה של תביעה בשל פגיעה עצבית בעת האילחוש המקומי לאזור שבו בוצע טיפול פשוט. התביעה לא הצליחה להוכיח שיש באילחוש מקומי כזה משום רשלנות רפואית,כיון שאילחוש מקומי זהו הליך שכיח ביותר והסיכוי שפגיעה עצבית תתרחש במהלכו - אפסית. רופא השיניים זוכה.

14/02/2000 | 22:53 | מאת: עו"ד שלהבת מור

שלום תקווה, ע"מ לקבל הסבר ממצה ומקיף בכל הקשור לנושא ההסכמה לטיפול רפואי לרבות הסכמה לטיפול שיניים, הנך מוזמנת לקרוא את שלוש הכתבות המתפרסמות באתר רפואה ומשפט במדור הסכמה לטיפול רפואי. לעניין שאלתך, אני מניחה כי את השיק את מוסרת לידי הרופא לאחר שכבר בוצע הטיפול בפיך, ומכאן שאין בכתיבת השיק משום הסכמה לקבלת הטיפול. ככלל, הסכמה יכולה להינתן בע"פ לסוג הטיפול אותו את מתארת. חוק זכויות החולה קובע מפורשות מהן סוגי הטיפול עובר להם יש לקבל את הסכמת החולה בכתב. כל החומר הנאסף בתיק רופא השיניים או אצל כל רופא אחר, משום שהינו אודותייך, שייך לך והנך רשאית לבקש לדעת מה רושם הרופא, מה דעתו ולקבל הסברים ממצים. תם העידן הפטרנליזם ברפואה.

15/02/2000 | 19:54 | מאת: תיקווה

מה זה פטרנליזם? האם זה אומר שהרופא יודע מה טוב לי יותר ממני ?

מנהל פורום רפואה ומשפט