חסיון של מידע רפואי שנמסר לרופא מפני שלטונות המס

דיון מתוך פורום  רפואה ומשפט

26/01/2000 | 20:41 | מאת: דר' גרינבאום משה

מנקודת ראות של רופא שיניים המופקד על סודיות המידע בתיקים רפואיים אני יכול בודאות לומר שחוק זכויות החולה אינו מנן על סודיות המידע במרפאות מפני עיונם של פקידי מס הכנסה ומע"מ ! פקודת מס ההכנסה במדינתנו ה"נאורה " קודמת לכל דין אחר בהגדרת החוק ונסיונות נואשים של רופאי השיניים לסרב לפקידי המס מסתיימים בד"כ בכניעה מרצון ואפילו בששון של הרופא למבקרי המס ובלבד שלא יפסלו את ספריו ! לפחות פעמיים יצא לי להיות הדון קישוט המגונן על האינפורמציה החסויה בתיקי מתרפאיו (מדובר באינפורמציה על ההיסטוריה הרפואית מחלותיהם והתרופות שהם מקבלים ) וכמעט והיגיע לפסילת ספרים עקב סירוב לחשוף את תיקיהם של המתרפאים ! באותם מקרים עומד הרופא מול דילמה בלתי אפשרית בין חובתו לשמירת סודם הבריאותי של מטופליו לבין מחויבותו למשפחתו והצורך למנוע פסילת ספרי החשבונות וגרימת נזק כספי כבד ואף מעצר על אי ציות לפקודת מס ההכנסה ! במצב עניינים זה מוכרים לי מקרים רבים בהם חשף רופא את תיקי המתרפאים על כל הרשום בם כדי להמנע מהתקלות ומעצר ! לעניות דעתי אסור שתיווצר סיטואציה כזאת ויש לתקן את פקודת מס ההכנסה בהתאם!

30/01/2000 | 16:23 | מאת: עו"ד אילן יעקובוביץ

הדברים שכתבת חמורים מאוד. החוק קובע במפורש כי חל חסיון על מידע שנמסר מחולה לרופא תוך כדי עבודתו כרופא ואשר הוא מסוג הדברים שעל פי טיבם מקובל למוסרם לרופא על מנת שישמור אותם בסוד (ס' 49 לפקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א - 1971). אין לפקידי המס כל סמכות או רשות לדרוש מסירת מידע החוסה בצילו של חיסיון זה. הגוף היחידי המוסמך להסיר חסיון זה הוא בית המשפט. אם ואכן נוקטים פקידי המס בשיטות של איום והפחדה כנגד הרופא כגון בפסילת ספרים וכו', מדובר לדעתי בהתנהגות פלילית של ממש. על הרופא האמיץ להתלונן כנגד פניות מסוג זה לממונים על אותם פקידים וכן לגופי בקרה אחרים, ובמקרה המתאים יש לשקול אף הגשת תלונה למשטרה. על הרופא גם לשקול כי מסירת מידע שכזה הוא משום פגיעה בפרטיותו של החולה שעלולה להוביל לתביעה מצד החולה כנגד הרופא ואף להליך פלילי, שכן אין ספק כי המידע נמסר לרופא מתוך הבנה משתמעת שישמר בסוד וכן נמסר למטרת הטיפול הרפואי בלבד (סעיפים 2(8) ו- 2(9) לחוק הגנת הפרטיות). כמו כן מדובר בהפרת חובת הסודיות לגבי מידע רפואי הקבועה בחוק זכויות החולה. ישקול הרופא אם מי הוא מעוניין "להסתבך" - עם שלטונות המס (בצדק) או עם החולה (שלא בצדק). עו"ד אילן יעקובוביץ.

10/04/2000 | 19:08 | מאת: 10101

אם רופא מספיק מטומטם כדי למסור חומר כלשהוא מתיקי מתרפאיו לפקידי מס ההכנסה ללא צו של בית משפט, הרי שמגיע לו כי רשיונו ישלל והקלינט הנפגע יתלונן עליו ויתבע אותו בדין פלילי - אזרחי ובתביעת נזיקין אזרחית. חובת הסודיות הרפואית עומדת קודם לפקודת מס ההכנסה! ואם יש לך מידע שרופא מסר מידע שכזה הרי שעליך לגשת להסתדרות לרפואת שיניים או להר"י למסור המידע כדי שאלו יפנו לבית המשפט העליון בבקשה לפסק דין הצהרתי כנגד רשויות המס, ומעבר לכך, היות וזו עבירה פלילית למסור מידע רפואי ואחר מתיקי מתרפאים ללא הסכמתם מראש ובכתב, הרי שאי מסירת מידע זה למשטרה דינה כדין שותפות בעבירה, לא?............

מנהל פורום רפואה ומשפט