לייזרים ברפואת שיניים ניסוי או תהייה

דיון מתוך פורום  רפואה ומשפט

22/01/2000 | 00:26 | מאת: דר' משה ג

פרלה היקרה! השאלה שלך מצויינת ! העיתונים מלאים לאחרונה כתבות עתירות שבחים על שיטות של קידוח ללא כאב בעזרת לייזר המשמש במרפאות שיניים כאלה או אחרות במקום מקדחה ללא כאבים וללא צורך בהרדמה מקומית . לצערי עלי לאכזב אותך ואת כל הקוראים : כתבות אלה יזומות על ידי חברות שמשווקות את המיכשור לקידוח בלייזר או על ידי המרפאות עצמן מבלי שיצויין שמדובר עדיין בטכניקה ניסויית הנמצאת בהליכי פיתוח מואץ ! לייזר נמצא בשימוש מזה שנים לניתוחים וגם בפה ובחניכיים משתמשים בלייזר CO2 אשר מבצע חיתוך באנרגיה גבוהה ברקמות הרכות של הפה תוך עצירת דימום ע"י צריבה . מהדורה נוספת של לייזר זה משמשת בטיפולי שורש כאשר בקרן הלייזר משתמשים במקום הפצירות הקטנות וכך מתקבלת צריבה של הרקמה ואידויה מתוך מוך השן תוך עיקור של התעלות והכנתן למילוי .פעולה זו נעשית לצערי עדיין תוך אילחוש אך מבטיחה לדברי המשתמשים בה יעילות ותנאים נוחים ללא דימום וללא זיהום בטיפול השורש. בתהליכים של הקשיית סתימות מרוכבות בצבע השיניים והדבקת שחזורים בצבע השן משתמשים לעיתים בלייזר קריפטון שהוא בעל עצמת אור החודרת לעומק השן או השחזור ומזרזת את הקשיתו. לייזר דומה משמש להלבנה של שיניים תוך שפעול חומרים לא יציבים שמחמצנים את שכבות השן . כל הנ"ל משפרים לעיתים את ביצועי טיפולי השורש או השחזורים ההלבנות והניתוחים ורופא שיניים שמשתמש בם לעיתים מיעל את עבודתו (לא תמיד) . כמובן שיש להביא את הסיכונים בחשבון : 1) מדובר בקרניים אנרגטיות במיוחד המופקות ממכשיר בעל השראה אלקטרומגנטית חזקה על כל המשתמע מקירוב מכשור כזה לראש ולמערכת העצבים המרכזית . 2) יש צורך ליצב הייטב את המתרפא לבל יזוז בזמן הפעלת המכשיר כדי לא לפגוע ברקמות חיוניות כגון לשון ,חיך , שפתיים וכו' ופציינט מפוחד עלול לזוז ולגרום לעצמו נזקים גדולים מאלה שהמקדחות עשויות לגרום! לענין קידוח ללא מקדחה : על ידי לייזר המכשור הקיים לפי שעה בשוק עדיין לא מצליח לקדוח בחמרי סתימה מתכתיים או פלסטיים וגם בזגוגית השן אינו חותך הייטב ולכן לעיתים קרובות נאלץ רופא השיניים לקדוח שוב במקדחה כדי לחדור אותו . ברקמת הדנטין הפנימית מצליח הלייזר לקדוח אך יוצר בעיה של זיהוי החומר הרקוב (עששת) כיוון שאיננו יכולים לחוש את החומר הנקדח נאלצים אותם רופאי שיניים לצבוע את הדנטין בחמרי צבע שעוזרים בזיהוי עששת . משך פעולהזו ארוך למדי וומיגע ואיננו מבטיח טיפול מהיר ללא הרדמה מקומית . יוצא שהמיכשור העכשווי יעל רק לביצוע סתימות של מוקדי עששת בדנטין של צוואר השיניים תופעה נדירה יחסית שמופיעה בחולים לאחר הקרנות וכמוטרפיה או באנשים עם נטיה לעששת דוהרת אך לא בלמעלה מ90% מהמקרים . עדיין נותרת לנו הבעייה של הסיכונים שהוזכרו לעיל של פעולה אנרגטית בחלל הפה ובקרבת הראש ! יש לציין שעבודה עם לייזר ברפואת שיניים עדיין אינה ממוסדת ואינה נלמדת בפקולטאות לרפואת שיניים בעולם ועדיין לא התפתחה "תורת עבודה" עם נקיטת כל האמצעים למיגון ומניעת סיכונים ! לעניות דעתי על רופאי השיניים במרפאות הללו ליידע את הפציינטים (על פי דרישות חוק זכויות החולה ) שהם עומדים לעבור טיפול נסיוני ולא מקובל ולקבל את הסכמתם מדעת בכתב לשמש אובייקטים לניסוי בבני אדם ! אם וכאשר שיטות אלה תתקדמנה ויוגדר נוהל מיגון וניהול סיכונים ורופאי השיניים יעברו קורסים אוניברסיטאיים בהדרכת מומחים כיצד לעבוד עם לייזר , יהפוך הטיפול לקונבנציונאלי ונפוץ . עד אז הייתי ממליץ למתרפא השפוי לשקול הייטב את הסיכונים כנגד הרצון להיות IN ולהחליט כלבבו!

24/01/2000 | 23:17 | מאת: ד"ר רונן ר. -" Dentalinfo&q

האם לייזרים בטוחים להלבנת שיניים? (מתוך סידרת כתבות על אסתטיקה בשער הישראלי למידע ברפואת שיניים www.dentalinfo.co.il ) המיגבלות העקריות של לייזרים אילו לצורכי הלבנת השיניים הוא בכך שלא בוצעו עד היום מבחנים קליניים כלשהם שהוכיחו את מידת בטיחותם והשפעתם על צבע השיניים. כמו-כן אין יודעים מה יהיו ההשפעות לטווח הארוך מקרינת לייזר על הרקמות הפנימיות של השיניים (כלי דם ועצבים) . עד היום דווחו מספר מקרים של רגישות ואף כאב מהשיניים לאחר תהליך ההלבנה אך לא ידוע האם קיימות תופעות לוואי ארוכות טווח. האנרגיה המשתחררת מהקרנה של הלייזר מתורגמת לאנרגית חום וגורמת לעליה חדה בטמפרטורה של הרקמות הפנימיות של השיניים. עליה כזאת יכולה להביא להרס התאים ואף להתהוות תהליך דלקתי בשיניים שהוקרנו על ידי הלייזר. בנוסף לכך,לא פורסמו עד עתה,מחקרים שהשוו את מידת ההצלחה של שיטת ההבהרה בלייזר ביחס לשיטות ההלבנה עם חומרים כימיים. מהסיכום של איגוד רופאי השיניים האמריקאי ,עולה כי בשל החשש וחוסר הידיעה מתופעות הלוואי ארוכות הטווח של הלייזרים , מומלץ להימנע בשלב זה משימוש במכשירים אילו לצורכי הבהרה חיצונית vital bleaching

25/01/2000 | 00:06 | מאת: דר' משה ג

תודה לך דר רונן ר. על שהוספת לטיעוני נגד שימוש בלייזרים דנטלים אכן דברים מחכימים ! עלי להוסיף שכבר נמצא שקרני לייזר גורמים סדקים באנמל שלמעשה מחלישים את הרקמה הקשה ובמקום לתקן אנו נמצאים מקלקלים את חומר השן המיועדת לשחזורים ! הדור החדש של הלייזרים למעשה משפעל את מוליקולות המיים ובעזרתן קודח בשיניים גם לתהליך אנרגטי חדש זה עדיין אין תצפיות של נזקים לרקמות השן הקשות ולרקמת מוך השן ! דרושים אם כך מחקרים רבים ברמה של חיות הניסוי לפני הפעלת טכניקה נסיונית זו על בני אדם ולעניות דעתי על ועדות הלסינקי למנוע מבעוד מועד ניסויים קליניים כאלה בלייזר בבני אדם ועוד למטרות השגת רווח כספי !

מנהל פורום רפואה ומשפט