זכויות של עובר

דיון מתוך פורום  רפואה ומשפט

18/10/1999 | 00:32 | מאת: חגי

שלום רב! רצית לשאול מאיזה רגע מבחינה משפטית מתחילים לחול על האדם זכויות משפטיות (לדיני ירושה וכו') האם רק מרגע שתינוק נולד או אף קודם?

18/10/1999 | 21:03 | מאת: ד"ר אמיר פוקס MD, DSc

איני יכול לענות על כל שאלתך אלא על חלקה בלבד המתייחסת לזכויות העובר. נושא זה נדון ברחבי העולם והשאלה מי מייצג משפטית עובר בר-חיות עדיין נדונה. ניתן להסיק מעט מחוק הפסקות ההריון. בארה"ב למשל אין החוק מתיר לבצע הפסקת הריון לאחר שבוע 25 המווה שלב הפיכת עובר לבר-חיות. זאת גם אם קיים מום קשה בעוברבעטיו ימות העובר מייד עם לידתו. חוק זה נועד לא רק להגן על העובר אלא גם על האם שמסתכנת בפעולת הפסקת ההריון בשלבים מתקדמים של ההריון. במדינת ישראל ניתן להרוג עובר לפי החלטת ועדת על לעניני הריון גם בסוף חודש ההריון מכאן שלעובר אין בעצם זכויות יתר. לגבי קטינים כלומר אלה שטרם מלאו להם 18 שנים, הם אינם יכולים לנהל את עינינהם המשפטיים בעצמם וזקוקים לאפוטרופוס ובכלל זה הסכמה לטיפול רפואי למעט מקרה אחד שהוא הפסקת הריון. כלומר לנערה קטינה במדינת ישראל מותר לחתום על הסכמה לביצוע הפסקת הריון גם ללא אישור אפוטרופוס. את השאר תענה בוודאי המשפטנית

20/10/1999 | 12:06 | מאת: עו"ד שלהבת מור

שלום חגי, בהתאם לסעיף 1 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות התשכ"ב 1962 אדם כשר לזכויות ולחובות מגמר לידתו ועד מותו. סעיף 3 (א) לחוק הירושה התשכ"ה 1965 הדן בכשרות לרשת, קובע כי כל מי שהיה בחיים במות המוריש כשר לרשת אותו. סעיף 3(ב) קובע בנוסף, וכאן נדמה לי כי אני נוגעת בליבת שאלתך, כי מי שנולד תוך 300יום לאחר מות המוריש דינו כדין מי שהיה בחיים במות המוריש, זולת אם הוכח שהורתו הייתה אחרי כן.

מנהל פורום רפואה ומשפט