ריטלין וחרדות

דיון מתוך פורום  הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים

27/11/2012 | 08:52 | מאת: יעל

בני בן 5 ולאחר אבחון ADHD הומלץ לנו לתת לו ריטלין, וברור לי גם שהוא זקוק לריטלין. הבעיה היא שממה שאני קוראת אני מבינה שריטלין גורם לחרדות, וזה קצת מפחיד אותי כי יש לו גם ככה סימנים של חרדות מידי פעם (למשל דברים שנראים כמו OCD). היום קראתי דברים שאומר פסיכיאטר למבוגרים ולפיהם מהניסיון שלו במחצית מהמקרים החרדה נמשכת מעבר לזמן נטילת התרופה ומתפתחת להפרעת חרדה של ממש. האם זה גם הניסיון שלכם? אני מחכה כבר תקופה ארוכה לרגע שנוכל להתחיל לטפל בריטלין ועכשיו מה שקראתי גורם לי לחוסר ביטחון בטיפול המתאים. האם יש סימנים מיוחדים שאנחנו ההורים צריכים לשים אליהם לב, על מנת למנוע הפרעת חרדה?

יעל שלום, חרדה הינה בהחלט אחת מתופעות הלואי של Ritalin, אך אין זו תופעת לואי שכיחה. אם בנך אובחן כלוקה בהפרעת קשב ורכוז, זאת אומרת גם שההפרעה גורמת לו למצוקה או פוגעת בתפקודו, או שני הדברים יחד. במקרה כזה, אין שום סיבה לחכות עם הטפול התרופתי. אם תהיה הגברה של החרדה יתכן ויהיה צורך בהפסקת הטפול, בהחלפת התרופה או בהוספת תרופה נוגדת חרדה. מעבר לכך, לפי מש שתארת, נראה שבנך סובל מתסמינים של חרדה, ועל הרופא המטפל לקחת גם עובדה זו בחשבון. לגבי מה ששמעת, שהחרדה נמשכת מעבר לזמן מתן התרופה והופכת להפרעת חרדה של ממש, יש לי לומר מספר דברים. ראשית, כמו שכבר כתבתי, Ritalin אכן עלול לגרום לחרדה או להתגברות של חרדה קיימת (ו-OCD [הפרעה טורדנית כפייתית] הינה אחת מהפרעות החרדה). כמו כן, ידוע לנו ששעור החרדה בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז גבוה יותר משעורו בכלל האוכלוסיה. שנית, הנסוח שלך מרמז על קשר של סיבה ותוצאה. אני איני יודע על קשר כזה, ואיני מכיר, ולא מצאתי בחפוש כעת, קשר כזה. יתכן וגם אם הילדים לא היו מטופלים, הם היו סובלים מחרדה בהמשך. שלישית, נסיונו האישי של רופא, שלי או של כל רופא אחר, אינו באמת חשוב. כדי להוכיח קשר יש צורך במחקרים המוכחים קשר זה באופן סטטיסטי. נסיוננו האישי מושפע ומוטה בקלות. באופן מעשי, אני ממליץ לחזור לרופא המטפל ולהתחיל בטפול. אם תהיה התגברות של חרדה, יש להתייחס לכך בהמשך. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.

מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים